ΛΑΣ Βόλου: «Φιλέτα» στο κέντρο του Βόλου στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων

Να σταματήσει η αντιλαϊκή, όπως τη χαρακτηρίζει,  πολιτική διαχείρισης σημαντικών ακινήτων, που στερεί από το λαό του Βόλου απαραίτητους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, προωθώντας επιχειρηματικά συμφέροντα ζητά με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου.

 

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ επιχειρείται ένα εκτεταμένο μπαράζ άρσης απαλλοτριώσεων ακινήτων, που είχαν χαρακτηριστεί με βάση του Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου ως κοινόχρηστοι χώροι, και τώρα παραδίδονται σε ιδιώτες από τη δημοτική αρχή Βόλου, επειδή, όπως ισχυρίζεται, δεν υπάρχουν χρήματα προκειμένου να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις.

«Έτσι, οικόπεδα «φιλέτα», στο κέντρο του Βόλου, αποδεσμεύονται και επιστρέφουν στα χέρια των ιδιοκτητών, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Τράπεζα. Στην πραγματικότητα η Δημοτική Αρχή Βόλου, μ’ αυτές τις αποφάσεις της, προωθεί την πολιτική εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης της γης, στηρίζοντας τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, εις βάρος της ανάγκης κοινόχρηστων χώρων στην πόλη, εις βάρος του ήδη υποβαθμισμένου αστικού περιβάλλοντος, μετατρέποντας τους χώρους σε οικοδομήσιμους, προχωρώντας σε μεγαλύτερη «τσιμεντοποίηση» του Βόλου.

Μεταξύ των ακινήτων που αποδεσμεύονται και που η εμπορευματική τους αξία είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντικειμενική είναι:

  • Το ακίνητο της Εθνικής τράπεζας μεταξύ των οδών Αχιλλέως – Κωνσταντά – Χείρωνος – Ρήγα Φεραίου της συνοικίας «Επτά Πλατάνια – Οξυγόνο», όπου στεγαζόταν ο πρώην Συνεταιρισμός Επιπλοποιών, 2.724 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.073.670 €.
  • Το ακίνητο της Εθνικής τράπεζας μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου – Θέμιδος – Τάκη Οικονομάκη – Ελ. Βενιζέλου, 583,16 τ.μ. (με κτίσμα 1490,20 τ.μ. εντός αυτού), με αντικειμενική αξία 1.234.452 €.
  • Το ακίνητο της Εθνικής τράπεζας μεταξύ των οδών Σοφοκλέους – Σέφελ -28ης Οκτωβρίου – Ροζού, 198,54 τ.μ., με αντικειμενική αξία 230.255 €.
  • Το ακίνητο της Εθνικής τράπεζας μεταξύ των οδών Τζάνου–Τσοποτού–Δονδολίνων– Σαράτση της συνοικίας Αγ. Κωνσταντίνου, 393,29τ.μ. με αντικειμενική αξία 216.666 €.
  • Το ακίνητο μεταξύ των οδών Γρυπάρη – παρόχθιο του χειμάρρου Αναύρου και σιδηροδρομικής γραμμής), 1.000 τ.μ., με αντικειμενική αξία 2.200.000 €.

Με παρόμοιες αποφάσεις η δημοτική αρχή καταργεί κοινοχρήστους χώρους στο Καραγάτς, στην Αγ. Παρασκευή, στη Νεάπολη, στην Αγχίαλο, στην Αγριά, κ.ά. Να θυμίσουμε την άρση απαλλοτρίωσης του «φιλέτου», που προοριζόταν για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απέναντι από το αστικό ΚΤΕΛ στον Κραυσίδωνα, δίπλα στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΠΑ.ΘΕ. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες, γιατί δεν διεκδίκησε την ανάλογη χρηματοδότηση για τις απαλλοτριώσεις! Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ  και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, που εδώ και δεκαετίες δεν είχαν εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια για τις σχετικές αποζημιώσεις».

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ ζητά να σταματήσει άμεσα αυτή η αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης σημαντικών ακινήτων, που στερεί από το λαό του Βόλου απαραίτητους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, προωθώντας επιχειρηματικά συμφέροντα. Να σταματήσει, τώρα, η αποδέσμευση των ακινήτων. Να επιβληθεί πάλι η ανακληθείσα ή αρθείσα ρυμοτομική απαλλοτρίωση και να χρηματοδοτηθεί, άμεσα, ο Δήμος Βόλου γι’ αυτόν τον σκοπό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.