ΛΑΣ Βόλου: «Τι κάνει ο Δ. Βόλου για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Βόλο;»

Ερώτηση κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ Βόλου, αναφορικά με τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης . Στην ερώτηση που υπογράφουν οι Ντακούμης Βασίλης
Ριζόπουλος Απόστολος και Τσαλούχας Θεόδωρος, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «η Ειδική Αγωγή – Εκπαίδευση και τα παιδιά με αναπηρία, εν μέσω πανδημίας, δέχτηκαν το σφοδρότερο πλήγμα από τις συνέπειές της, γιατί στερήθηκαν όλη την αναγκαία, σύνθετη διεπιστημονική παρέμβαση, που έχουν ανάγκη. Έτσι κι αλλιώς, οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρία ανεβαίνουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά της κατά τα άλλα δημόσιας και δωρεάν φροντίδας και εκπαίδευσης.
Ο «Γολγοθάς» οικογενειών ΑΜΕΑ, στο Βόλο, είναι διπλός αφού εδώ και χρόνια σταμάτησε η λειτουργία ης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Είναι συγκλονιστική η «κραυγή» αγωνίας ενός γονιού: «Ο εφιάλτης μας πνίγει»!
Η ΣΥΔ Βόλου, όπως είναι γνωστό, λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα έως στις 31/8/2016, με χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η σχετική νομοθεσία, με βάση και τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει τη ιδιωτικοποίηση αυτής της υπηρεσίας (ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, νομικά πρόσωπα δήμων, κ.ά.) με τροφεία που θα πληρώνουν γονείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται η δημόσια – δωρεάν λειτουργία τους με αναγκαία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Κ.Π.). Στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την ευθύνη του κεντρικού κράτους, με διπλό στόχο: την επιβολή επιπλέον «φορολογίας» με ανταποδοτικότητα, μέσω της τοπικής διοίκησης, και τη μετατροπή των υπηρεσιών και της ειδικής αγωγής σε πεδίο επενδύσεων από ιδιώτες.
Σ’ αυτά τα πλαίσια η δημοτική αρχή Βόλου το 2018, για τη λειτουργία της ΣΥΔ, επιδίωξε να παραχωρήσει τη λειτουργία της ΣΥΔ σε ιδιώτες, με σχετικό διαγωνισμό (254.000 €), που βγήκε άγονος. Πέρα από το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Βόλου στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, αποδεικνύεται, ότι η διαρκής διασφάλιση λειτουργίας αυτών των κοινωνικών δομών, όπως η ΣΥΔ, δεν μπορεί να στηρίζεται σε ευκαιριακά χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης, ούτε μπορεί να εξαρτάται από το ποσοστό κέρδους κάθε επιχειρηματία.
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
• Τι θα κάνει για να λειτουργήσει η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Βόλο;
• Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρει, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση της από τον Κ.Π., για τη σταθερή λειτουργίας της, με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό χωρίς να υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονέων ΑΜΕΑ, που για πολλά χρόνια βιώνουν, εκτός από την αγωνία τους για τη ζωή τω παιδιών τους, την οικονομική αφαίμαξη για την προστασία της υγείας των παιδιών τους, για την εκπαίδευσή τους και τον αγώνα για την καθημερινή φροντίδα και προφύλαξής τους;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.