Λεωνίδας Στολτίδης στο Ράδιο ΕΝΑ: Η κρίση έδωσε το ελεύθερο επίθεσης της εργοδοσίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, μίλησε για τα εργασιακά και οικονομικά δεδομένα

Το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έδωσε το ελεύθερο από την κυβέρνηση μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για «φουλ επίθεση» από την εργοδοσία στα δικαιώματα των εργαζομένων, τόνισε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Ο βουλευτής χαρακτήρισε ακαριαία την αντίδραση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που δημιούργησαν προϋποθέσεις ανάσχεσης αυτής της επίθεσης.
Όπως ανέφερε, το ζήτημα που προέκυψε με την υγειονομική – πανδημική κρίση απέδειξε ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν με πακτωλό χρημάτων επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας σε άθλια κατάσταση το σύστημα υγείας, το οποίο δεν μπορούσε ουσιαστικά να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Χτυπήθηκε συνολικά η κοινωνική ζωή, οι συνδικαλιστικές δράσεις και οι συλλογικές διαδικασίες, ουσιαστικά για να μην καταρρεύσει το σύστημα, με επιπτώσεις φυσικά και στην οικονομία.

Προδιαγεγραμμένες οι επιπτώσεις στην οικονομία
«Εμείς λέμε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία ήταν προδιαγεγραμμένες, καθώς οι οργανισμοί και οι οικονομικοί φορείς προέβλεπαν μια βαθειά κρίση στην οικονομία, την οποία επιτάχυνε η πανδημική κρίση», τόνισε ο κ. Στολτίδης, που πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με τις χρηματοδοτήσεις για τα ΚΕΚ, τα ΜΜΕ και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, δείχνει ότι έχει επιλογή να βγούμε πάλι στο μηδέν, εκτεθειμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη της πανδημίας αυτής, που μπορεί να επανέλθει το φθινόπωρο ή άλλους κινδύνους έκτακτης ανάγκης απέναντι στο λαό μας, γιατί το σύστημα υγείας δεν ενισχύθηκε.
Ο βουλευτής τόνισε ότι με την πανδημία, περιορίστηκε στο ελάχιστο η προσβασιμότητα στην υγεία για πολλές ανίατες ασθένειες, που θα φανούν έντονα και μαζικά το επόμενο διάστημα και δεν βγήκαμε δυνατότεροι από την επιλογή αυτή. Όπως είπε, είναι εκμεταλλεύσιμο το γεγονός της πανδημικής κρίσης, όπως έγινε και με την περίοδο της ανάπτυξης, 10 χρόνια πριν, που οι αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων δεν έπαψαν να υπάρχουν και ούτε είναι διαφορετικές με τις σημερινές.

Ζητούσαν και ζητούν να βάλουμε πλάτη
«Δέκα χρόνια στην κρίση, πλάτη ζητούσαν από τα λαϊκά στρώματα και τώρα πάλι σ’ αυτή την κρίση, μετά την αναιμική ανάκαμψη, δηλαδή όλοι αυτοί που θησαύρισαν από την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, από το ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης, η πλειοψηφία της οποίας έπεσε στον κατώτατο μισθό, το ξεκοκάλισμα των κρατικών προϋπολογισμών για επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και επενδυτική δραστηριότητα, τώρα έρχονται να αφαιρέσουν και πάλι από τα λαϊκά στρώματα, την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ζητώντας του με τις ΠΝΠ να δεχτούν να ελαστικοποιήσουν τόσο τη ζωή, όσο και το μισθό τους και να μη δώσουν ούτε Ευρώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι», τόνισε ο κ. Στολτίδης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, πρέπει να βάλουν φρένο σε μια τέτοια πολιτική και να δουν ότι οποτεδήποτε βάζουν πλάτη, σε κρίση ή σε ανάπτυξη, βυθίζονται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση. Αν η οικονομία, η ζωή, η υγεία και η επιβίωση του λαού μας, εξαρτώνται από διεθνείς αστάθμητους παράγοντες, τότε μιλάμε για μια οικονομία που έχει ξύλινα πόδια, οδηγεί τον λαό μας συνεχώς σε περιπέτειες, τόνισε.

Διαχρονικές οι απαιτήσεις των εργοδοτών
Ο κ. Στολτίδης είπε ότι διαχρονικά οι εργοδότες έχουν αξίωση να αφαιρέσουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων σε συλλογικές συμβάσεις, μισθούς, επιδόματα, πρόσβαση σε υγεία, παιδεία κλπ. και τώρα βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη, που πρέπει να είναι στη διάθεση του εργοδότη όλο το 24ωρο και να πληρώνονται με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος, αλλά και να ξεμπερδεύουν με την εργατική τάξη στις περιόδους που δεν τη χρειάζονται και χωρίς κόστος γι’ αυτούς. Όλα τα παραπάνω, αποτυπώθηκαν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δίνεται η δυνατότητα τέτοιου είδους ευελιξίας, που να διατίθεται η εργατική δύναμη, για όσους μείνουν στην αγορά, με μεγαλύτερη ένταση και με μισθούς στον πάτο.
Ο βουλευτής ανέφερε ότι στην περίοδο της κρίσης οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν τις ΠΝΠ η καθεμία στα μέτρα της, υπήρχαν επιχειρήσεις που ζητούσαν πίσω τα 800 € της ενίσχυσης, άλλες έπαιρναν την ενίσχυση και έβαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ταυτόχρονα, δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός για να κάνει ελέγχους και το έδαφος έμεινε ελεύθερο για φουλ επίθεση από την εργοδοσία.
Ο ίδιος είπε ότι έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες για τις επιχειρήσεις στα υπουργεία, ενώ χαρακτήρισε ακαριαία και θαυμαστή την αντίδραση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που δημιούργησαν προϋποθέσεις ανάσχεσης αυτής της επίθεσης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.