«Λερναία Ύδρα» οι απάτες για δήθεν τροχαία δυστυχήματα σε Βολιώτες

Σχεδόν δύο δεκάδες καταγγελίες χθες στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου

Με… «Λερναία Ύδρα» παρομοιάζονται τα μέλη κυκλωμάτων ανά την Ελλάδα που τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους γονείς με το πρόσχημα ότι μπορούν να παρέχουν βοήθεια στα παιδιά τους, τα οποία δήθεν προκάλεσαν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Αν και η Αστυνομία έχει συλλάβει κατά καιρούς, αρκετά μέλη του κυκλώματος, οι αδίστακτοι απατεώνες συνεχίζουν ανενόχλητοι το σοκαριστικό έργο τους, ψάχνοντας συνεχώς νέα θύματα για να αποσπάσουν διάφορα ποσά.

Μόνο χθες στην πόλη του Βόλου, έγιναν σχεδόν δύο δεκάδες καταγγελίες για τροχαία – «μαϊμού», με κύριο χαρακτηριστικό οι απατεώνες να τηλεφωνούν πλέον και μέρα μεσημέρι (όχι όπως συνήθως μετά τις 10.30 ή 11 τη νύχτα).

Καλύπτουν τα ίχνη τους

Πάντως, οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αστυνομία είναι ελάχιστες έως μηδενικές, καθώς οι επιτήδειοι φροντίζουν να καλύπτουν τα ίχνη τους τηλεφωνώντας στα θύματά τους είτε με απόκρυψη, είτε από τηλεφωνικούς θαλάμους, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Οι εκβιαστές τηλεφωνούν σε σταθερά τηλέφωνα με απόκρυψη αριθμού, αναφέροντας αρχικά στους γονείς ότι το παιδί τους προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και κρατείται στην αστυνομία. Στη συνέχεια ζητούν χρήματα, ώστε ο γιος ή η κόρη να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να έχουν την παραμικρή δικαστική εμπλοκή.

Να είστε επιφυλακτικοί και δύσπιστοι

Αξιωματικοί της Αστυνομίας τονίζουν ότι τα μέλη των κυκλωμάτων απατεώνων, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Οι δράστες λένε στα υποψήφια θύματά τους, ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

Η Αστυνομία τονίζει ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Χρήσιμες συμβουλές

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

Να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Να μην πείθονται και να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση, σε καμία περίπτωση να μην πείθονται, ακόμη κι αν μιλήσουν με άτομο που έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο τον συγγενή τους.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα και να ενημερώνουν πρόσωπα του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύουν σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

Τέλος, η Αστυνομία ζητά από τα υποψήφια θύματα απάτης να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί τους καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών Αρχών.

Τέλος, καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.