Ματθαίος Δραμητινός: Αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσει το Νοσοκομείο Βόλου την υποστελέχωση

«Άρχισε κάτι να αλλάζει στην δημόσια υγεία» δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 ο διοικητής του ιδρύματος

Αισιοδοξία ότι το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου θα ξεπεράσει τις γκρίζες ζώνες της υποστελέχωσης, εκφράζει ο διοικητής Ματθαίος Δραμητινός, που τονίζει ότι με σύνθημα δωρεάν δημόσια υγεία σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, άρχισε κάτι να αλλάζει στην δημόσια υγεία. Ο διοικητής παραθέτει στοιχεία για το μόνιμο και επικουρικό ιατρικό προσωπικό, καθώς και για το υπόλοιπο που στελεχώνει το Νοσοκομείο και εκφράζει την άποψη ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα θα εκτελέσει τον μοναδικό λόγο ύπαρξης του, την εξυπηρέτηση της υγείας των πολιτών.

Ο νέος διοικητής περιγράφοντας την μέχρι χθες πολιτική αναφέρει ότι δεν γινόταν καμία πρόσληψη για την δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία μας τα τελευταία πέντε χρόνια (αρχικά 5 προς ένα, πρακτικά 10 προς ένα, ουσιαστικά μηδέν), συστηματική διάλυση της όποιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης από επαγγελματίες καθαριστές, σταδιακή εκχώρηση κομματιών των δημόσιων νοσοκομείων σε εργολάβους (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, συντήρηση κλπ), ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διοίκησης και είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμη, κάνει λόγο για σκληρή υποχρηματοδότηση, ένα άρρωστο σύστημα προμηθειών που ευθύνεται για τις όποιες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, μαζικές αποχωρήσεις λόγω πανικού και καμίας προοπτικής, ενώ τονίζει ότι με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού παραδόθηκαν οι περισσότερες δημόσιες δομές υγείας ημιθανείς η έτοιμες για κατάρρευση.

«Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα το Αχιλλοπούλειο κρατήθηκε όρθιο αλλά και αυτό βαθειά πληγωμένο από την παραπάνω παθογένεια. Κρατήθηκε στ πόδια του με τον ηρωισμό αλλά και την «επαγγελματική εξόντωση» των εργαζομένων του και όχι με τις φτωχές παρεμβάσεις σε επικουρικό προσωπικό των προηγούμενων χρόνων που λειτουργούσαν σαν ασπιρίνες σε ανίατη νόσο», τονίζει ο κ. Δραμητινός.

Όπως αναφέρει, με το σύνθημα δωρεάν δημόσια υγεία σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, άρχισε κάτι να αλλάζει στην δημόσια υγεία. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε καμία μόνιμη πρόσληψη και από το τέλος του 2015 ανατρέπεται αυτό το θνησιγενές σκηνικό με νούμερα και ονόματα που πρέπει να αναφερθούν.

Οκτώ μόνιμοι, επτά επικουρικοί
Σε τοπικό επίπεδο, από τις κρίσεις του 2010 έχουν αναλάβει μόνιμη υπηρεσία στο ΑΓΝ Βόλου 8 γιατροί και συγκεκριμένα 1 παθολόγος, 1 ουρολόγος, 1 αιματολόγος, 1 βιοπαθολόγος, 2 ακτινοδιαγνώστες, 1 χειρουργός και πρόσφατα 1 ενδοκρινολόγος.
Επίσης εκδόθηκαν ΦΕΚ και αναμένονται 1 βιοπαθολόγος και 1 χειρουργός, ενώ έχει εγκριθεί και αναμένεται ΦΕΚ για έναν παθολογοανατόμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του διοικητή, έχουν αρνηθεί τον διορισμό 1 γαστρεντερολόγος και 1 οφθαλμίατρος και κινούνται ταχύτατα οι διαδικασίες να προσληφθούν οι επόμενοι στη σειρά, ενώ έγιναν δύο αναπομπές (παραπεμπτικές αναφορές) 1 παιδιάτρου και 1 γυναικολόγου με τις διαδικασίες σε εξέλιξη. Στα κέντρα υγείας του νομού έχουν αναλάβει υπηρεσία 2 παιδίατροι και 2 γενικοί γιατροί.
Το τελευταίο εξάμηνο στο Νοσοκομείο Βόλου προσλήφθηκαν επτά επικουρικοί γιατροί (2 παιδίατροι, 1 αναισθησιολόγος 1 ΩΡΛ, 1 καρδιολόγος, 1 βιοπαθολόγος και 1 ορθοπεδικός), ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται 1 οφθαλμίατρος και 1 ογκολόγος.
Συνολικά στο νοσοκομείο θα εργάζονται 24 επικουρικοί γιατροί των οποίων οι συμβάσεις θα ανανεωθούν μέχρι το τέλος του 2016, αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου.

Η Διοίκηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τις κρίσεις σε νέα προκήρυξη 8 μονίμων θέσεων με την φιλοδοξία να έχουν αναλάβει υπηρεσία, πριν το τέλος του 2016, 2 παιδίατροι, 1 ΩΡΛ, 1 εντατικολόγος, 1 αναισθησιολόγος, 2 ψυχίατροι και 1 παιδοψυχίατρος.

Το λοιπό προσωπικό
Σχετικά με το άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου ο Ματθαίος Δραμητινός τονίζει ότι μέσω ΑΣΕΠ αναμένονται 6 μόνιμοι, για τους οποίους γίνεται η τελική φάση ελέγχου, ενώ εγκρίθηκαν 10 προσλήψεις για το ΑΓΝΒόλου και αναμένεται η προκήρυξη.

Για το επικουρικό λοιπό προσωπικό ο διοικητής τονίζει ότι αναμένονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ έναν γιατρό και έναν νοσηλευτή για τη ΜΕΘ, ενώ βγήκε η προκήρυξη για 14 θέσεις επικουρικού προσωπικού από την 5η ΥΠΕ.
Μέχρι σήμερα, αναφέρει, έχουν γίνει 23 συνολικά μετατάξεις (11 νέα άτομα στο ΑΓΝ Βόλου, τα υπόλοιπα υπηρετούσαν και παλαιότερα) και τις τελευταίες μέρες, 15 συνολικά μετακινήσεις από την ΥΠΕ διάρκειας μέχρι το τέλος του 2016.

«Ένεση 11,5 εκ. €»
Σημαντικό στοιχείο για την ανακούφιση του Νοσοκομείου, από τα οικονομικά βάρη του, χαρακτηρίζει ο Ματθαίος Δραμητινός την «ένεση» των 11.5 εκ. € για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τρίτους, που ταυτόχρονα θα δώσει μια ανάσα και στην ντόπια αγορά.

«Τα παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά και μας δίνουν αισιοδοξία, ότι το νοσοκομείο μας θα βγει από τις γκρίζες ζώνες της υποστελέχωσης, εκτελώντας ταυτόχρονα τον μοναδικό λόγο ύπαρξης του, την εξυπηρέτηση της υγείας των πολιτών», καταλήγει ο διοικητής, η ειδικότητα του οποίου είναι γιατρός καρδιολόγος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.