Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου: H απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει αθώο κακοποιητή προκαλεί απογοήτευση και θυμό

Σε ανακοίνωση των Μαχητικών και Ελεύθερων Βόλου τονίζεται « Τη Δευτέρα 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η εξ αναβολής δίκη του κακοποιητή της 43χρονης για την οποία έχουμε μιλήσει ξανά ως Μαχητικές και Ελεύθερες. Για μια ακόμη φορά, βρεθήκαμε στο πλευρό της κακοποιημένης γυναίκας για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ήταν εξαρχής μικρές, διότι η κατηγορία με την οποία δικαζόταν ο κακοποιητής ήταν αυτή της ενδοοικογενειακής απειλής κι όχι και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης . Γι αυτή την “ελαφριά” κατηγορία, υπεύθυνη είναι η αστυνομία.

Η απόφαση του δικαστηρίου όμως να κρίνει αθώο τον κακοποιητή προκαλεί απογοήτευση και θυμό. Την ίδια στιγμή δείχνει ότι το δικαστικό σύστημα συνεχίζει να συγκαλύπτει τους κακοποιητές με τραγικά αποτελέσματα, όπως ήταν η χθεσινή γυναικοκτονία στο Μενίδι.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο:
-Δεν έλαβε υπόψη του την εγκληματική παρανομία της αστυνομίας που για άλλη μια φορά συγκάλυψε τον κακοποιητή. Παρόλο που ήταν υποχρεωμένη από το νόμο, δεν προχώρησε στην ιατροδικαστική εξέταση και έκθεση των τραυμάτων του θύματος, ώστε να γίνει αυτεπάγγελτα μήνυση εναντίον του κακοποιητή για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη.
-Δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για τις σωματικές βλάβες που υπέστη το θύμα ενώ θα έπρεπε να διαβιβάσει τη δικογραφία στην εισαγγελία για να ασκηθεί μήνυση για τις σωματικές βλάβες εναντίον της μητέρας αλλά και εναντίον του ανηλίκου παιδιού της που ήταν παρόν στην κακοποίηση.
-Δεν έλαβε υπόψη του την αδιαφορία του κατηγορουμένου να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για δεύτερη φορά, ενώ είχε κλητευθεί.
-Δεν έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι η κακοποιημένη γυναίκα έτρεμε σαν ψάρι από το άγχος και το φόβο της πάνω στο εδώλιο, με αποτέλεσμα να βάλει τα κλάματα και να χάσει τα λόγια της. Είναι απαράδεκτο για τους δικαστές (και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη δικαστίνα) να κατευθύνουν τα θύματα στην απάντηση που θα δώσουν και να βιάζονται να κλείσουν την υπόθεση αντί να φροντίσουν το θύμα να νιώσει άνετα και ασφαλές ώστε να μιλήσει για όσα πέρασε -και να μην αντιμετωπίζεται σαν να είναι αυτό κατηγορούμενο.

Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του ότι η κακοποιημένη γυναίκα, αφού κατήγγειλε τον κακοποιητή της το 2022, απευθύνθηκε στο «Συμβουλευτικό Κέντρο για τη βία κατά των γυναικών» στη Λάρισα για ψυχολογική και νομική υποστήριξη, ότι είναι άνεργη και άστεγη, ότι έχει ανήλικο παιδί -χωρίς να λαμβάνει διατροφή από τον κακοποιητή πατέρα-, ότι έμεινε για 6 μήνες στον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Βόλου», και πως είναι μόνη χωρίς καμία υποστήριξη και χωρίς εισόδημα.
Το δικαστήριο έκρινε αθώο έναν άνθρωπο που είχε επανειλημμένα κακοποιήσει την πρώην σύντροφό του, έκρινε αθώο κάποιον που πολύ πιθανά θα συμπεριφερθεί ανάλογα και στο μέλλον.

Ας μην αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιοι έχουν την κύρια ευθύνη για τα τόσα περιστατικά έμφυλης βίας και τις τόσες γυναικοκτονίες. Ευθύνονται όλοι αυτοί οι θεσμοί, όπως η αστυνομία και τα δικαστήρια που, αντί να προστατεύουν τα θύματα, καλύπτουν τους κακοποιητές και τους αφήνουν ανενόχλητους να συνεχίζουν τα εγκλήματά τους. Αυτό έγινε και με την Κυριακή Γ. πριν 1,5 μήνα στους Αγ. Αναργύρους, που δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Αυτό έγινε και με την 40χρονη γυναίκα που δολοφονήθηκε χθες στο Μενίδι.
Αυτός ο φαύλος κύκλος συγκάλυψης πρέπει να σταματήσει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.