“Μαλλιά κουβάρια” Δήμος – κάτοικοι Αγριάς, στο δικαστήριο για το αντλιοστάσιο στα “Αστέρια”

Με μαύρα γυαλιά εμφανίστηκε ο Αχιλλέας Μπέος στο δικαστήριο και κάθισε δίπλα στον αντίδικο πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Αστέρια" Αγριάς Κώστα Θεοδοσόπουλο.
Πολύωρη και με συνεχείς εντάσεις η εκδίκαση της ανάκλησης της προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ

Ακόμη και συλλήψεις απείλησε να κάνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Βόλου, στη σημερινή πολύωρη εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης της προσωρινής διαταγής για την παύση εργασιών κατασκευής του αντλιοστασίου στα “Αστέρια” Αγριάς. Η πρόεδρος του δικαστηρίου μάλιστα απείλησε να αποβάλει από την αίθουσα ακόμη και τους συνηγόρους της ΔΕΥΑΜΒ.

Η αίτηση ανάκλησης που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ με την αιτιολογία του κινδύνου απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου εκδικάστηκε σε “πολεμικό” κλίμα εντός της αίθουσας των δικαστηρίων, όπου οι εντάσεις και οι αιχμές κυρίως από την πλευρά των δικηγόρων της ΔΕΥΑΜΒ ήταν συνεχείς. Στην αίθουσα το δικαστηρίου έδωσε το “παρών” σχεδόν σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής “Αστέρια” Αγριάς, ενώ δεν έλειψαν οι μεταξύ τους μικροεντάσεις. Η απόφαση για ανάκληση ή μη της προσωρινή διαταγής θα εκδοθεί αύριο Παρασκευή.

Σχεδόν ολόκληρη η δημοτική αρχή έδωσε το "παρών" στη σημερινή δίκη.
Σχεδόν ολόκληρη η δημοτική αρχή έδωσε το “παρών” στη σημερινή δίκη.

Στη σημερινή διαδικασία έγινε πρόσθετη παρέμβαση με έγγραφο που υπογράφουν Σύλλογοι του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού το οποίο κατέθεσε η πλευρά της ΔΕΥΑΜΒ προς υποστήριξη της σημασίας ολοκλήρωσης του έργου, κάτι που ωστόσο δεν αμφισβητήθηκε από καμία πλευρά.

Όπως έγινε γνωστό από τις καταθέσεις των μαρτύρων και πιο συγκεκριμένα του επιβλέποντα μηχανικού του έργου Χρυσόστομου Φαφούτη, έχουν δοθεί ήδη τέσσερις παρατάσεις στην υλοποίηση του έργου το οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2015. Όπως ισχυρίστηκε η πλευρά των κατοίκων, δεν έχουν προκύψει πρόσθετα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι επιβάλλεται η επανεξέταση της προσωρινής διαταγής της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, επομένως η διαδικασία αναμενόταν να είναι σύντομη.

Η πρόθεση του δικαστηρίου όμως ήταν να εξεταστούν δύο μάρτυρες, ένας από τη ΔΕΥΑΜΒ και ένας από την πλευρά των κατοίκων της Αγριάς, όπως και έγινε, προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.

Από την πλευρά των κατοίκων ο συνήγορος κ. Νίκος Μόσχος υπέβαλε αίτημα αοριστίας της αίτησης ανάκλησης, ωστόσο επιχειρηματολόγησε ακόμη μια φορά ότι το έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη και θα πρέπει να ισχύσει η προσωρινή διαταγή έως την 1η Σεπτέμβρη οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Χρ.Φαφούτης, έχει δοθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ παράταση για την υλοποίηση του έργου, το οποίο εντάσσεται στο μεγαλύτερο έργο σύνδεσης της Αγριάς και άλλων περιοχών με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, έως της 30/9. Όπως είπε είναι η τέταρτη παράταση που δίνεται για το συγκεκριμένο έργο. Στο ερώτημα αν από την πλευρά του ΕΠΠΕΡΑΑ υποδεικνύεται ότ πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται για την κατασκευή του έργου, η απάντησή του δεν ήταν σαφής.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, η οποία κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, από την πλευρά των κατοίκων της Αγριάς, το έργο είναι ενταγμένο στον κατάλογο των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως έργα “γέφυρα” και δεν κινδυνεύει να απενταχθεί. “Έχει εξασφαλισμένη και συνεχόμενη χρηματοδότηση” κατέθεσε. Η γνωμοδότηση που έκανε το ΤΕΕ στην περίπτωση του αντλιοστασίου, προτείνει την διερεύνηση από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ, να κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο σε εναλλακτική θέση σε απόσταση 180 μ. από την τωρινή. “Δεν είμαι αρμόδια να μιλήσω για το ιδιοκτησιακό” είπε η κ. Καπούλα, “ωστόσο από τα ρυμοτομικά διαγράμματα η συγκεκριμένη έκταση όπου έχει χωροθετηθεί το αντλιοστάσιο φέρεται να ανήκει σε ιδιώτη, και προβλέπεται για ιδιωτική πολεοδόμηση.”

Σε άλλα έγγραφα που κατέθεσε από την πλευρά του Δήμου Βόλου η δικηγόρος Αργυρούλα Τσακανίκα, ο συγκεκριμένος χώρος φέρεται να χαρακτηρίζεται “κοινός” ωστόσο αναρωτήθηκαν οι κάτοικοι αν το “κοινός” σημαίνει και “κοινόχρηστος”.

Μετά το τέλος της διαδικασίας μικροένταση σημειώθηκε μεταξύ του εν αργία Δημάρχου Βόλου και κατοίκων. Ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου κατέβαινε από την έδρα, το μέλος του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Αστέρια” Αγριάς και αντίδικος με το Δήμο Βόλου στη συγκεκριμένη δίκη Κώστας Σπυρόπουλος, της απευθύνθηκε λέγοντας ότι ο Αχιλλέας Μπέος του δήλωσε ότι “όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, το έργο θα γίνει στο συγκεκριμένο σημείο”. Δεδομένου ότι η διαδικασία είχε λήξει, η πρόεδρος τον παρέπεμψε στον εισαγγελέα υπηρεσίας για τα περαιτέρω.

Η απόφαση που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές θα εκδοθεί αύριο το μεσημέρι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.