«Μαθαίνουμε τι είναι αριστερά σαν ένα παιδί που μαθαίνει ποδήλατο»

Τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς Κώστας Δουζίνας

Την άποψη ότι «σήμερα μαθαίνουμε τι σημαίνει αριστερά, σαν κάποιο παιδί που προσπαθεί να μάθει να κάνει ποδήλατο» εξέφρασε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς Κώστας Δουζίνας, μιλώντας από τον Βόλο για την Αριστερά στον 21ο αιώνα, μετά από πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς στην Μαγνησία».
Όπως είπε ο κ. Δουζίνας «δεν υπάρχουν απαντήσεις για το πώς είναι η αριστερά στον 21ο αιώνα. Ενώ η αριστερά είχε πάντα ολοκληρωμένες απόψεις και έναν ισχυρισμό ότι είχε την επιστήμη μαζί της και μπορούσε να καταλαβαίνει και το πώς λειτουργεί η κοινωνία και ποιες είναι οι ιστορικές κινήσεις προς το μέλλον σε μια προοδευτική αλληλουχία εποχών, πλέον έχει χάσει την έννοια της ενιαίας τάξης, της ενιαίας θεωρίας που καθόριζε τον ρόλο της τάξης και την έννοια του ενιαίου κόμματος που εκπροσωπεί την τάξη.
Σχολιάζοντας την «πρώτη φορά αριστερά» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η αριστερά είναι στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει όπως στο παρελθόν κάποιο θεωρητικό πρόταγμα που μπορεί να το πάρει από τη βιβλιοθήκη, ένα βιβλίο συνταγών και να το εφαρμόσει, ενώ απαντώντας στο αν υπήρξαν συμβιβασμοί από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο κ. Δουζίνας απάντησε πως «όταν ένα κόμμα γίνεται κυβέρνηση πάντα υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στις προγραμματικές τους υποσχέσεις και στην πολιτική την οποία έχει να ασκήσει. «Έχουν γίνει αλλαγές σε σχέση με το τι υπήρχε πριν, τι ήταν αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα αριστερά κόμματα πριν να γίνει κυβερνώσα αριστερά, αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύω βαθύτατα ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου η βασική κατεύθυνση του κόμματος και της κυβέρνησης επομένως προς τη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό» κατέληξε ο κ. Δουζίνας. Η εικόνα της χώρας μας πάντως έχει αναβαθμιστεί, σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται πιο θετική σε σχέση με το 2015 όπου τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων παρουσίαζαν μια απαξιωτική εικόνα για την Ελλάδα.
Στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Forum έκανε τοποθέτηση και ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας» Μάκης Μπαλλής, αναφορικά με ζητήματα της σύγχρονης έννοιας της αριστεράς και συντόνισε ο Κωστής Χρονάκης, τακτικό μέλος του Ι.Ν.Π. και της «Πρωτοβουλίας» στην Μαγνησία. Σύμφωνα με τον κ. Χρονάκη σκοπός της «Πρωτοβουλίας» είναι «να ασχοληθεί με την αλλαγή του παραδείγματος και συμπεριλαμβάνει και την αλλαγή νοοτροπίας έτσι ώστε οι αριστεροί άνθρωποι και οι συλλογικότητές τους να είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι της υπόθεσης εκπροσωπούμε». Όπως είπε η «Πρωτοβουλία» είναι η τέταρτη που υπάρχει σε ολόκληρη τη χώρα μετά τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο και προσδοκά να διοργανώνει κάθε μήνα μια αντίστοιχου τύπου εκδήλωση. Καταλήγοντας ο κ. Χρονάκης χαρακτήρισε τιμητική την παρουσία του προέδρου του Ι.Ν.Π. στην έναρξη αυτής της προσπάθειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.