Μαθητές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ δεν μπορούν να κάνουν πρακτική σε συγγενείς α’ βαθμού

Αντίδραση του ΣΕΗΜ, Συλλόγων και Συνδέσμων του νομού

Την αντίδρασή του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας για την απαγόρευση μαθητείας των μαθητών που φοιτούν στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ σε συγγενείς πρώτου βαθμού, με τα παιδιά ουσιαστικά να μην μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στις επιχειρήσεις των γονιών τους. Η απόφαση αυτή αφορά πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΗΜ η φοίτηση στην ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ διαρκεί 2 σχολικά έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και παράλληλα, πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο σε εργασίες συναφείς προς την ειδικότητά τους.

Ωστόσο, έχει προκύψει μείζον θέμα, όπως σημειώνεται με τις συμβάσεις μαθητείας των σπουδαστών καθώς έχει απαγορευτεί η δυνατότητα απασχόλησης τους σε συγγενείς α’ βαθμού (π.χ. γονείς-παιδιών). Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας μαθητής που φοιτά στο τμήμα «Τεχνιτών  Ηλεκτρολογικών Εργασιών» δεν μπορεί να κάνει την πρακτική του εξάσκηση στον Αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη πατέρα του ή αντίστοιχα ένας ειδικευόμενος του τμήματος «Κομμωτικής Τέχνης» δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη μαθητεία του στο κομμωτήριο των γονιών του. Η απαγόρευση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε επαγγελματίες, γονείς και μαθητές καθώς η απασχόληση στις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι ένας από τους αρτιότερους τρόπους να έρθουν σε επαφή οι σπουδαστές με το αντικείμενο της πραγματικής τους εργασίας, να μάθουν  τις ορθές  πρακτικές και να αποκτήσουν τα καλύτερα δυνατά εφόδια  που θα τους εξασφαλίσουν τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Το θέμα ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Μαγνησίας κ. Σεραφείμ Μαουσίδης καθώς αρκετά μέλη του Συνδέσμου βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωπα με την απαγόρευση αυτή. Στην προσπάθεια άμεσης εύρεσης μίας λύσης για το θέμα που έχει ανακύψει συμμετέχουν ενεργά ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Ν. Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Μαγνησίας αλλά και ο Σύνδεσμος Κουρέων Κομμωτών Μαγνησίας  καθώς όλοι οι κλάδοι έχουν μέλη τα παιδιά των οποίων φοιτούν στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.

Σε επικοινωνία με τον Διευθυντή των ΕΠΑΣ Βόλου Αλκιβιάδη Κουκουλή, συζητήθηκε το σκεπτικό της απόφασης αυτής της Διοίκησης του ΟΑΕΔ αλλά και οι σοβαροί προβληματισμοί που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της απαγόρευσης, καθώς τη στιγμή που ο εργοδότης πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα για την διάθεση θέσεων μαθητείας, είναι αδιανόητο, όπως τονίζει ο ΣΕΗΜ,  να απαγορεύει το ίδιο το πρόγραμμα τη συνεργασία και τη μεταλαμπάδευση γνώσεων μεταξύ γονιού και μαθητή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.