Μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου υιοθέτησαν το άγαλμα του Νικ. Καραντούρου

Παράδειγμα αλληλεγγύης και αλτρουισμού η θυσία του Βολιώτη μαθητή

Μια ιδιαίτερη δράση πραγματοποίησαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου, οι οποίοι υιοθέτησαν το άγαλμα του Νικόλαου Καραντούρου, που βρίσκεται στο Τρίγωνο της οδού Κύπρου. Ένα άγαλμα , που πίσω του κρύβεται μία θλιβερή ιστορία, η οποία δεν είναι σχεδόν καθόλου γνωστή στους περισσότερους Βολιώτες.

Η κ. Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για προώθηση ιδεών στα σχολεία για τη διενέργεια δράσεων, πρότεινε πριν από λίγο καιρό στο Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Βόλου την υιοθέτηση του αγάλματος στην τρίγωνη Πλατεία στη συμβολή των οδών Κύπρου και Αναλήψεων.
Εκεί βρίσκεται το άγαλμα του μαθητή Νικόλαου Καραντούρου, ο οποίος πνίγηκε σε ηλικία μόλις 17 ετών, στην προσπάθειά του να σώσει έναν συμμαθητή του.
“Η ιστορία του Καραντούρου δεν είναι σχεδόν καθόλου γνωστή στην τοπική κοινωνία. Τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, που είναι ακριβώς πάνω από το Τρίγωνο δεν ήξεραν για το άγαλμα ενός μαθητή, ο οποίος πνίγηκε για να σώσει ένα συμμαθητή του. Θεώρησα πως θα ήταν πολύ ωραίο να δραστηριοποιηθούν τα παιδιά, να μάθουν γι’ αυτόν τον άνθρωπο και να υιοθετήσουν την πλατεία ως ένα φόρο τιμής. Την πρότασή μου αποδέχτηκε ο Σύλλογος Διδασκόντων ομόφωνα και έπειτα διάλεξαν τα παιδιά για να οργανωθούν”, επεσήμανε η κ. Κανταράκη.

Έτσι λοιπόν, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες δράσης. Υπήρχε ομάδα μαθητών που επισκέφθηκε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τη βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών και βρήκε πληροφορίες για τον μαθητή, αποκόμματα από εφημερίδες και άλλο υλικό, ενώ υπήρχαν και ομάδες καλλωπισμού της μικρής πλατείας.
Χθες, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και με τη συμβολή της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Βόλου, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για τον καθαρισμό της, ξεκίνησαν να καθαρίζουν τα χόρτα και να φυτεύουν λουλούδια περιμετρικά του μνημείου.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε η κ. Κανταράκη, ο κόσμος που έβλεπε τα παιδιά, τα προσέγγιζε, τους έδινε συγχαρητήρια για τη δράση τους και ζητούσε να μάθει πληροφορίες για τον Νικόλαο Καραντούρο. Στην προσπάθεια των παιδιών να καλλωπίσουν την τρίγωνη πλατεία συνεισέφεραν και καταστηματάρχες, που μόλις είδαν τα παιδιά, τους προσέφεραν λουλούδια για το έργο τους.
“Η ανάδειξη τέτοιων μνημείων ενισχύει τη συλλογική μνήμη και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν την τοπική ιστορία, η οποία δεν διδάσκεται στα σχολεία. Επιπλέον η τοπική κοινωνία έρχεται κοντά στους μαθητές και τι πιο ωραίο θέαμα να βλέπεις μαθητές να περιποιούνται ένα μνημείο και μία πλατεία”, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κανταράκια.
Η ίδια θα προτείνει να αναλάβουν παρόμοιες δράσεις και άλλα σχολεία, ενώ πρόθεσή της είναι άμεσα να γίνει υιοθεσία του αγάλματος του Παπαδιαμάντη στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Επιπλέον θα κάνει πρόταση να γίνει η μετονομασία της τρίγωνης πλατείας σε πλατεία Νικόλαου Καραντούρη, ενώ την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί επίσημη εκδήλωση της υιοθέτησης του αγάλματος από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου.
“Μακάρι κι άλλα σχολεία να υιοθετήσουν μνημεία και αγάλματα της πόλης μας και να γίνουν ενεργοί πολίτες”, υπογράμμισε τέλος η κ. Κανταράκη.

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Καραντούρος
Ο Νικόλαος Καραντούρος γεννήθηκε το 1955. Στις 30 Ιουνίου 1972 ο Καραντούρος πνίγηκε στα Πευκάκια, ενώ προσπαθούσε να σώσει τον συμμαθητή του Ηλία Κουτούκα, 15 ετών τότε.
Οι δύο συμμαθητές μόλις είχαν ενημερωθεί ότι είχαν προαχθεί στο σχολείο και αποφάσισαν να πάνε στα Πευκάκια για να κολυμπήσουν. Ο Κουτούκας δεν ήξερε καλά μπάνιο και κρατούσε μία μπάλα που σε μία στιγμή του ξέφυγε κι άρχισε αμέσως να καλεί σε βοήθεια. Ο Καραντούρος έπεσε στη θάλασσα να τον σώσει, με αποτέλεσμα να βρεθεί ξαφνικά στον πυθμένα βάθους 2,5 μέτρων. Ο Κουτούκας ανασύρθηκε από άλλους κολυμβητές, αλλά ο Καραντούρος πνίγηκε. Μάλιστα ο άτυχος μαθητής ήταν ανάπηρος, χτυπημένος από πολιομυελίτιδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.