Μαθητές του Βόλου και του Στεφανοβικείου έμαθαν για τον Τσιτσάνη και το ρεμπέτικο τραγούδι

Επίσκεψη των 10ου Γυμνασίου Βόλου και Γυμνασίου Στεφανοβικείου στα Τρίκαλα στο πλαίσιο διασχολικού πολιτιστικού προγράμματος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα Τρίκαλα την Παρασκευή 12/4/2024 των συνεργαζόμενων σχολείων, 10ου Γυμνασίου Βόλου & Γυμνασίου Στεφανοβικείου, στο  πλαίσιο Διασχολικού Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα το Αρχοντορεμπέτικο.

Οι μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων επισκέφθηκαν τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων όπου ο ιστορικός ερευνητής της Φιλαρμονικής και μουσικός της, κος Οδυσσέας Τράντος, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την ιστορία της Φιλαρμονικής της πόλης από τις απαρχές της  μέχρι και σήμερα, τις σημαντικές εκδηλώσεις όχι μόνο των Τρικάλων, αλλά και της Ελλάδας, στις οποίες η Φιλαρμονική έλαβε μέρος μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες και παρτιτούρες. Εντύπωση τους έκανε η μεγάλη του προθυμία να παίξει ζωντανά σαξόφωνο. Πράγματι, εκεί οι περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες εκστασιάστηκαν, αφού δεν είχαν ακούσει ξανά ζωντανή μουσική από αυτό το όργανο και αντιλήφθηκαν ότι το πάθος και το μεράκι είναι η κινητήρια δύναμη για πολλά πράγματα στη ζωή τους. Στο σημείο αυτό, οι Διευθύνσεις των σχολείων εκφράζουν  τις ευχαριστίες τους στην Αρχιμουσικό-Μαέστρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρικκαίων, κα Μουτσοπούλου Μαίρη, που δέχθηκε το αίτημά τους για την επίσκεψη, καθώς και την Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτισμού, κα Τσιούτσια Μαρίζα, η οποία έδωσε την άδεια επίσκεψης από το Δήμο Τρικκαίων.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων. Εκεί, αφού έμαθαν για την ιστορία του κτηρίου και την ανακατασκευή του, περιηγήθηκαν  στο χώρο όπου είδαν όλη τη ζωή του μεγάλου ρεμπέτη, τα «μαγαζιά» που δούλεψε, άκουσαν  επιλεγμένα τραγούδια του μέσα από διαδραστικές εφαρμογές, τις επιρροές ως προς τη σύνθεση των τραγουδιών του. Ακόμη είδαν την καρέκλα του στο πάλκο, το μπουζούκι και τον μπαγλαμά του, πιάτα και μαχαιροπήρουνα από την ιστορική ταβέρνα του «Τζίμη του Χοντρού», προσωπικά του αντικείμενα και την αστυνομική του ταυτότητα, καθώς και το γραφείο και τα στυλό του, καθώς επίσης και τα μέσα και υλικά κατασκευής ενός δίσκου γραμμοφώνου. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το δίδυμο οθωμανικό λουτρό του 16ου αι. στο οποίο εκτίθενται κυρίως – πέραν των ανασκαφέντων μνημείων της οθωμανικής περιόδου – σημαντικά ευρήματα της περιοχής από πλήθος κεραμικών και αγγείων της μεσοβυζαντινής περιόδου.

Επόμενη στάση των δύο σχολείων ήταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Καλαμπάκα. Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών, καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα.

Ένας από τους στόχους αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν  να γνωριστούν καλύτερα και να συσφίξουν τις σχέσεις τους οι μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων μιας και σε λιγότερο από ενάμιση μήνα θα παρουσιάσουν από κοινού μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση με τίτλο «Η αρχόντισσα και ο ρεμπέτης».

Οι συνοδοί καθηγήτριες του 10ου Γυμνασίου Βόλου, κα Αποστολοπούλου Αικατερίνη  και Μαλιαγκάνη Νικολέτα, συγχαίρουν και δημοσίως τη στάση και τη συμπεριφορά των μαθητών και μαθητριών τους σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής και ευχαριστούν τους συναδέλφους του Γυμνασίου Στεφανοβικείου, κο Πάντο Στέργιο και κα Τσιμητρά Ευαγγελία, καθώς και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Στεφανοβικείου για την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία τους.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.