Μαζί για το Βόλο για τις Σταγιάτες: Η υδροδότηση του Βόλου βρίσκεται σ’ ένα τέλμα σχεδόν 6 ετών

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την στάση του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, αναφορικά με το περιστατικό που συνέβη χτες στο χωριό των Σταγιατών. Παράλληλα τοποθετείται συνολικά για το θέμα των υδάτων, της διαχείρισής τους και τη ΔΕΥΑΜΒ και ασκεί σκληρή κριτική στον Αχ.Μπέο, χαρακτηρίζοντάς τον «Δήμαρχο της μικροπολιτικής, των χαμένων ευκαιριών και της οπισθοδρόμησης.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες μέρες έχει λάβει διαστάσεις το θέμα του πηγαίου νερού των Σταγιατών και η στάση της Δημοτικής Αρχής, και συγκεκριμένα του Δημάρχου Βόλου. Η άρνηση διαλόγου, οι καθεστωτικές νοοτροπίες, η επιβολή και η προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης μέσα από τα γνωστά σόου του Αχιλλέα Μπέου, έχουν διαμορφώσει μια αρνητική εικόνα για την πόλη μας πανελλαδικά, με αποτέλεσμα να συσκοτίζονται σημαντικές πτυχές του ζητήματος.

Πρώτον, εδώ και αρκετά χρόνια έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής από τη ΔΕΥΑΜΒ με σκοπό την αύξηση της ποσότητας του νερού που υδρεύεται ο Βόλος και την βελτίωση της ποιότητάς του. Όμως, η Δημ. Αρχή του Αχ. Μπέου καθυστέρησε περισσότερα από δύο χρόνια να προχωρήσει τη δημοπράτηση του έργου. Η υδροδότηση του Βόλου βρίσκεται σ’ ένα τέλμα σχεδόν 6 ετών επειδή ο Αχ. Μπέος αφενός ήθελε να οικειοποιηθεί σχεδιασμό της προηγούμενης Δημ. Αρχής και αφετέρου επειδή απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, προωθώντας το ανεκδιήγητο σχέδιο της διάλυσης της ΔΕΥΑΜΒ, που θα γυρνούσε την πόλη στη δεκαετία του 1970. Ο Αχ. Μπέος αναδεικνύεται σε Δήμαρχο της μικροπολιτικής, των χαμένων ευκαιριών και της οπισθοδρόμησης.

Δεύτερον, το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και οι δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει να φέρουν τη συνολική ευθύνη της διαχείρισης των υδάτων-και της καταλληλόλητας του πόσιμου νερού στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας-είτε πηγαίων, είτε γεωτρήσεων, με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και σχεδιασμό που θα σέβεται και θα ενσωματώνει τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, των χωριών. Η αυτοδιαχείριση δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της ύδρευσης, αλλά μόνο τοπικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει σπατάλη καλής ποιότητας νερού, έλλειψη προγραμματισμού και αξιοποίησης των υδάτων με τρόπο που να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα όλων των δημοτών. Η όποια ιδιοκτησιακή αντίληψη που θέτει-ή μπορεί δυνητικά να θέσει- προσκόμματα στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο πόσιμο νερό, βρίσκεται εκτός πλαισίου δημοκρατικής αντίληψης.

Τρίτον, ο φορέας διαχείρισης του νερού στο Δήμο Βόλου και γενικότερα στη χώρα είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, εν προκειμένω η ΔΕΥΑΜΒ. Η δημιουργία της ΔΕΥΑΜΒ, της πρώτης ΔΕΥΑ στη χώρα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί κατάκτηση του δημοκρατικού κινήματος και το καθήκον των πολιτών είναι να προστατεύσουν την ύπαρξή της και το χαρακτήρα της. Η όποια προσπάθεια υπονόμευσής της και ιδιωτικοποίησης μέρους της θα πρέπει να βρει ολόκληρη την τοπική κοινωνία αντίθετη. Η δημοτική επιχείρηση ήταν και πρέπει να μείνει ανταποδοτική κόντρα στους ευσεβείς πόθους του Αχ. Μπέου.

Τέλος, οι υβριστικές δηλώσεις του Αχ. Μπέου, προς όποιον/-α έχει αντίθετη άποψη από τη δική του, και οι πρακτικές επιβολής και «μαγκιάς», όπως η χθεσινή καταδρομική επίθεση στις Σταγιάτες συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, με σκοπό την έξωση των κατοίκων του χωριού από δημοτικό χώρο(!), είναι αναντίστοιχες με το ρόλο μιας δημοκρατικής Δημ. Αρχής και προσβάλλουν βάναυσα την πόλη μας. Πέραν του ότι τις καταδικάζουμε, σημειώνουμε ότι την τελευταία περίοδο η πόλη μας, έγινε γνωστή στο πανελλήνιο, ακριβώς για την έλλειψη πολιτισμού, συμμετοχικών διαδικασιών και δημοκρατικού διαλόγου. Οι ύβρεις, η πόλωση, ο ρεβανσισμός και η επιβολή είναι το πολιτικό «μέτρο» του Αχ. Μπέου, με άμεση συνέπεια τη δυσφήμιση της πόλης μας.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.