«Μαζί για το Βόλο»: Η μόνη λύση Ζάχου ήπιας κυκλοφορίας και Καραμπατζάκη ως έχει

Με ανακοίνωση κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή Βόλου ότι «κολυμπάει» μέσα στην υποκρισία

Ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η μετατροπή της οδού Ζάχου σε ήπιας κυκλοφορίας και να παραμείνει η οδός Καραμπατζάκη ως έχει, εξέδωσε η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για το Βόλο», που κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή Βόλου ότι «κολυμπάει» μέσα στην υποκρισία προτιμάει να ψηφίζει την ολική καταστροφή της Καραμπατζάκη ως έχει, χωρίς να προβάλει καμία μελέτη για τη μνημειώδους υποβάθμιση της περιοχής που προωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στους παρόχθιους δρόμους του Κραυσίδωνα, Ζάχου και Καραμπατζάκη, η εφαρμογή των αρχών της Βιώσιμης Κινητικότητας, ουσιώδες τμήμα των οποίων συγκροτούν οι αρχές και οι τεχνικές της Ήπιας Κυκλοφορίας, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σκεφτεί ένας υγιής νους για την ζωή σ’ αυτή την όμορφη πόλη: ο χείμαρρος είναι ούτως ή άλλως ένας μεγάλος αεραγωγός που ανανεώνει συνεχώς την ατμόσφαιρα και λειτουργεί ευεργετικά στο μικροκλίμα ολόκληρου αυτού του διαδρόμου των 2,5 χλμ. περίπου. Εμπλουτισμένος αυτός ο διάδρομος και με τα εκατοντάδες δέντρα τόσο μέσα στην κοίτη, όσο και στους δύο παρόχθιους δρόμους, δημιουργεί ένα περιβάλλον που έχει όλες τις προϋποθέσεις υγείας και ηρεμίας.

Ο τότε Δήμος Νέας Ιωνίας οργάνωσε την οδό Καραμπατζάκη σε μια Περιοχή Ήπιας Κυκλοφορίας, αποκλείοντας τις διαμπερείς κινήσεις, φυτεύοντας πολλά νέα δέντρα (που σήμερα είναι ήδη 25 χρονών…) και εξυπηρετώντας απόλυτα τόσο τις κατοικίες όσο και τις λοιπές παρόδιες δραστηριότητες (π.χ. το Μεταξουργείο, που αργότερα ανακαινίσθηκε και λειτουργεί έκτοτε χωρίς κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα στην γωνία Καραμπατζάκη-Αναπαύσεως). Η οδός Καραμπατζάκη μετατράπηκε στο πέρασμα των χρόνων σε έναν χώρο πραγματικής αναψυχής, όπου περιπατητές, ποδηλάτες, οδηγοί και κάτοικοι συνυπάρχουν αρμονικά μέσα σε ένα εξαιρετικό αστικό περιβάλλον.

Στον αντίποδα, ο τότε Δήμος Βόλου προτίμησε να μετατρέψει την οδό Ζάχου σε οδό «ταχείας κυκλοφορίας» διατηρώντας την μεγάλη ευθεία και την παρά το κράσπεδο διαμήκη στάθμευση που μειώνει την διατομή της οδού και καθιστά, σε ορισμένα σημεία, προβληματική την αμφίδρομη κυκλοφορία. Για να «εξιλεωθεί», τρόπον τινά, δημιούργησε στην πλευρά του χειμάρρου, σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ πεζοδρομίου και οδοστρώματος, ένα είδος πολύ στενού ποδηλατοδρόμου που δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν ποτέ από ποδηλάτες.
Οι οδοί Καραμπατζάκη και Ζάχου δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι αποτελούν κυκλοφοριακό ζεύγος στην Γενική Μελέτη Μεταφορών και Κυκλοφορίας. Δεν προτάθηκε ποτέ να αποτελέσουν, σε όποιο μέλλον, «ζεύγος μονοδρόμων» όπως ισχυρίζεται η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Με το ίδιο σκεπτικό και οι μελετητές της Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δεν έδωσαν κανένα ιδιαίτερο κυκλοφοριακό ρόλο στην οδό Καραμπατζάκη – την κατέταξαν στις Τοπικές Οδούς και προέβλεψαν απλώς ένα ποδηλατόδρομο σ’ αυτόν τον δρόμο Ήπιας Κυκλοφορίας.
Σήμερα η μόνη αποδεκτή και «λογική» λύση για τα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής είναι η μετατροπή και της οδού Ζάχου σε Οδό-Περιοχή Ήπιας Κυκλοφορίας, ενώ η οδός Καραμπατζάκη πρέπει να παραμείνει ως έχει. Αυτό θα έχει ευεργετική επίδραση στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον όλης της πόλης και βέβαια θα βελτιώσει απόλυτα την ποιότητα ζωής των παρόδιων κατοίκων της οδού Ζάχου που υποφέρουν τόσα χρόνια από την κυκλοφοριακή ροή έξω από τα παράθυρά τους.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή η οποία «κολυμπάει» μέσα στην υποκρισία προτιμάει να ψηφίζει την ολική καταστροφή της Καραμπατζάκη ως έχει, χωρίς να προβάλει καμία μελέτη για τη μνημειώδους υποβάθμιση της περιοχής που προωθεί και λέει ψέματα ότι θα διαβουλευθεί την κοινωνία αφού όπως τόνισε και ο κ. Σταυρίδης «κάποιοι που έχουν την ησυχία τους μπορεί να μην θέλουν να την χάσουν». Και διερωτόμαστε γιατί να μην δοθεί η «ησυχία» και στους κατοίκους της οδού Ζάχου ώστε να «επέλθει η ισότητα» και ανταυτού θα ξηλωθούν του «προνομίου» της ησυχίας και οι κάτοικοι της οδού Καραμπατζάκη;
Σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο το οικιστικό περιβάλλον συνδιαμορφώνεται με τις αρχές της Βιώσιμης Κινητικότητας που δίνει έμφαση στην ποιότητα ζωής», καταλήγει η ανακοίνωση της κίνησης «Μαζί για το Βόλο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.