«Μαζί για το Βόλο»: Τελικά ποιος θα μας σώσει από την καύση του RDF;

Αντίθετη στην καύση RDF εμφανίζεται η επιτροπή περιβάλλοντος της Δημοτικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο» που τονίζουν αν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών, η απόφαση για την καύση εναλλακτικών καυσίμων πρέπει άμεσα να ανακληθεί και αν δεν μπορούν το Υπουργείο και η Περιφέρεια δεν μπορούν να πράξουν τα δέοντα, οι πολίτες να πάρουν τη ζωή τους και την υγεία τους στα χέρια τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στο όνομα του κέρδους τα σκουπίδια ονομάστηκαν εναλλακτικά καύσιμα, RDF, SRF, δευτερογενή καύσιμα και άλλα πολλά. Παραμένουν όμως σκουπίδια, που περιέχουν πλαστικά, απόβλητα από χαρτοβιομηχανίες, λυματολάσπη με βαρέα μέταλλα και ξύλα με κάθε είδους βερνίκια, ουσίες που με την καύση τους από μία βιομηχανία τόσο κοντά στις συνοικίες του Βόλου θα παραχθούν διοξίνες, φουράνια, πτητικός υδράργυρος και άλλες επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες από ότι φαίνεται δεν μπορούν να ελεγχθούν ως προς την ποιότητά τους ενώ υπάρχει εναλλακτική (πχ φυσικό αέριο). Συνεπώς είναι κάτι παραπάνω από πιθανή η επιβάρυνση και μόλυνση της ατμόσφαιρας που θα εισπνεύσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Σύμφωνα με την κίνηση, οι σύμμαχοι της ΑΓΕΤ στο βωμό του χρήματος θα προβάλλουν τα επιχειρήματα περί μείωσης των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ και των αερίων του θερμοκηπίου. Πρόκειται όμως για μία λύση όπου το πρόβλημα μπαίνει κάτω από το χαλί, αναφέρει και διερωτάται που είναι η διαλογή στην πηγή, τα τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης και τα πράσινα σημεία που μας περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Όπως αναφέρει, τον Ιούνιο του 2015 η κυβέρνηση ψήφισε το εξής:«…η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση Plasma κ.α. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό…»
«Αυτά οφείλουν να τα θυμούνται οι υπεύθυνοι και να προσβλέπουν στην πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων με αιχμή την προώθηση των πράσινων σημείων με στόχο κυρίως την ανακύκλωση και όχι την καύση», σημειώνει η κίνηση «Μαζί για το Βόλο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Περιφέρεια από την μεριά της φαίνεται να «νίπτει τας χείρας της». Σε μία Περιφερειακή ενότητα υποστελεχωμένη και με αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων θα κληθούν υπάλληλοι να αναλάβουν ένα τιτάνιο έργο για αρκετά εξειδικευμένους ελέγχους και με ελλιπή μέσα. Όπως μάλιστα διακρίνεται από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει έλεγχος της καύσης και συνεχής παρακολούθηση αυτής. «Προκύπτει λοιπόν και ένα ερώτημα. Η καύση τέτοιον υλικών (βέβαια σαφώς μικρότερων ποσοτήτων) κάτω από ποιες συνθήκες έχει γίνει; Με ποιους ελέγχους και με ποιες άδειες λειτουργίας; Πρέπει όμως και η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της διότι είναι η ίδια παράταξη που στο Περιφερειακό Συμβούλιο το 2013 ψήφισε «ναι» στην καύση αυτών των υλικών. Υποκρισία στο έπακρο ή πλήρης άγνοια της κατάστασης. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Όσο για τον Δήμο Βόλου, είναι για γέλια. Ο Δήμος όχι μόνο δεν αντιτίθεται σε αυτήν την καύση, αλλά ο σε αργία Δήμαρχος φέρεται να έχει έλθει σε συμφωνία με τη Lafargeστην Αθήνα για να δημιουργήσει ο Δήμος εργοστάσιο παραγωγής RDFκαι να το πουλά στην ΑΓΕΤ. Τι άλλο μας περιμένει άραγε; Μήπως ο βιολογικός ετοιμάζεται να ξεπουληθεί σε ιδιώτη για να πουλά στην ΑΓΕΤ τη λυματολάσπη;», διερωτάται η ανακοίνωση.
Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» λέει όχι στην καύση των υλικών που θα παράξουν επικίνδυνες ουσίες για τους δημότες του Βόλου. Παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την ύπαρξη του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, λόγω αδυναμίας ενός κρατικού μηχανισμού με τα γνωστά προβλήματα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών και η απόφαση για την καύση εναλλακτικών καυσίμων πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

«Αν δεν είναι ικανό το Υπουργείο ή η Περιφέρεια να πράξουν τα δέοντα, τότε καλούμε τους πολίτες να πάρουν τη ζωή τους και την υγεία τους στα χέρια τους. Να θυμούνται οι κυβερνώντες κεντρικά και αυτοδιοικητικά πως με τις αποφάσεις και τις υπογραφές τους θα είναι υπόλογοι στην κοινωνία του Βόλου διότι σε περίπτωση ατυχήματος πειραματισμοί και λάθη δεν συγχωρούνται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.