«Μαζί για τον Βόλο»: Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν αρκεί για τους πολίτες του Βόλου

«Έλαμψαν δια της απουσίας τους η εταιρία ΑΓΕΤ και ο Δήμος Βόλου»

Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» εκφράζει τη μερική ικανοποίησή της για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο την Τρίτη 30-5-2017, «όπου έλαμψαν δια της απουσίας τους η εταιρία ΑΓΕΤ και ο Δήμος Βόλου. Μερική ικανοποίηση διότι υπήρξε μια μικρή νίκη». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «όλοι παραδέχονται η τσιμεντοβιομηχανία δεν έχει τις προϋποθέσεις για να καίει αβλαβώς το RDF. Σίγουρα κάτω από τις εξελίξεις, εκεί που όλοι οι αρμόδιοι ήθελαν ωραιοποιήσουν τα πάντα και υποστήριζαν πως κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει, πλέον έγινε ένα βήμα.

Όμως με το να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο σε άλλους και μάλιστα επιλεκτικά διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν αρκεί για τους πολίτες του Βόλου. Ναι μεν πάρθηκε απόφαση κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, αλλά η πλειοψηφούσα παράταξη δεν κατάφερε να βρει το ανάλογο πολιτικό θάρρος και να παραδεχθεί το λάθος που έκανε τον Ιούλιο του 2013 και να πει όχι σε κάθε ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που προβλέπει καύση πλαστικών και άλλων επικίνδυνων υλικών. Είναι οξύμωρο γιατί από τη μία η Περιφέρεια Θεσσαλίας είπε όχι στην καύση του RDF, αλλά από την άλλη διατήρησε την απόφαση του 2013 σύμφωνα με την οποία η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει λυματολάσπη από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, πλαστικά, μοριο¬σανίδες και άλλα απορρίμματα. Φαίνεται ότι την ενοχλεί μόνο όταν το πλαστικό βαπτίζεται RDF. Επίσης γλαφυρή ήταν η στάση της παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία», η οποία δεν έγινε τελικώς κατανοητή.

Είναι υποκριτικό το γεγονός ότι περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι να είναι αντίθετοι στην καύση του RDF (που περιλαμβάνει πλαστικά), αλλά το 2013 να έχουν ψηφίσει θετικά για την καύση λυματολάσπης και υλικών που αποτελούν στην ουσία τον RDF και να επιμένουν σε αυτόo. Ο παρακάτω πίνακας είναι άκρως αναλυτικός για να καταλάβουν οι πολίτες του Βόλου τι ακριβώς έχει γίνει πίσω από την πλάτη τους.

p

Οι δημοσιευμένες αποφάσεις μιλούν από μόνες τους. Όπως από μόνοι τους μιλούν οι έλεγχοι (ελλιπείς και όχι συχνοί μεν, αλλά αποκαλυπτικοί δε) που έχουν δείξει πως ούτε με την καύση του ΠΕΤΚΟΚ όλα βαίνουν καλώς, καθώς διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στην χρήση του υλικού αυτού.

Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» χωρίς άναρθρες κραυγές και με σωστή ενημέρωση λέει όχι στη χρήση των λεγόμενων «εναλλακτικών καυσίμων» και είναι υπέρ της ανάκλησης της απόφασης αδειοδότησης της ΑΓΕΤ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τουλάχιστον ως πρώτο βήμα. Είμαστε υπέρ της πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή και διαμόρφωση της ανάλογης συνείδησης στους πολίτες. Είμαστε δηλαδή υπέρ της σωστής και πλήρους εφαρμογής του ΕΣΔΑ ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση και που στην καρδιά της φιλοσοφίας του έχει την μεγιστοποίηση της επανάχρησης υλικών. Τέλος, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει άρδην το θεσμικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων τέτοιων δραστηριοτήτων δίνοντας ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες.

Με λύπη διαπιστώνουμε βέβαια πως από αυτό τον διάλογο ο Δήμος Βόλου είναι παντελώς απών. Σε ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα στην καρδιά του Δήμου και το μόνο που έχουμε εισπράξει είναι η απόλυτη σιγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.