«Μαζί για τον Βόλο»: Ψευδή τα επιχειρήματα του Αχ. Μπέου, σχετικά με την χρησιμότητα του εργοστασίου παραγωγής SRF

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» με ανακοίνωσή της τοποθετείται εν όψη των κινητοποιήσεων κατά της καύσης επεξεργασμένων απορριμμάτων και της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου, χαρακτηρίζοντας ψευδή τα επιχειρήματα του Δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου, σχετικά με την χρησιμότητα του εργοστασίου. Στην κριτική της καταγγέλλει ότι η ετήσια παραγωγή του εργοστασίου δεν θα επαρκεί με αποτέλεσμα η τοπική βιομηχανία να εισάγει και ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι αντίθετο με Ευρωπαϊκή οδηγία σχετική με τα απόβλητα, αλλά και των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων ανακύκλωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εδώ και καιρό εξελίσσεται μια προσπάθεια να μετατραπεί ο Δήμος Βόλου και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε πλασιέ SRF στην τσιμεντοβιομηχανία με φαιδρά επιχειρήματα που υποκρύπτουν την αλήθεια. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι αγνοεί τι καίει η ΑΓΕΤ, δηλαδή αμφισβητεί ότι το RDF και το SRF που καίγεται είναι το εγκεκριμένο-άρα δικαιώνει την τοπική κοινωνία που ανησυχεί-με σκοπό να αναδείξει την χρησιμότητα του εργοστασίου δημιουργίας SRF.

Το συγκεκριμένο επιχείρημα είχε αξιοποιηθεί πολλάκις με σκοπό να πειστεί η τοπική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εργοστασίου παραγωγής “εναλλακτικού” καυσίμου SRF, με σκοπό να παράγει ο Δήμος το καύσιμο της ΑΓΕΤ και να διασφαλίζει την ποιότητά του.

Τα ψέματα και σιωπές του άλλοτε λαλίστατου και υβριστή Δημάρχου:

Πρώτον, η ετήσια παραγωγή του SRF από το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας. Η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτές που θα παράγει η μονάδα, άρα θα εισάγει ούτως ή άλλως. Έτσι, ακόμα κι αν δεχόμασταν το επιχείρημα του Δημάρχου για την ποιότητα του SRF, πάλι θα υπήρχε πρόβλημα καθώς ο Αχ. Μπέος παραδέχτηκε ότι αδυνατεί να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία με το να δηλώνει ότι αγνοεί τι καίει η ΑΓΕΤ. Για μας η επιδείνωση της αέριας ρύπανσης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει ήδη, εντείνεται και πρέπει αν αντιμετωπιστεί.

Δεύτερον, και καύση «εναλλακτικών καυσίμων» να μην γινόταν ακριβώς δίπλα μας, η προτεραιότητα για παραγωγή SRF από σύμμεικτα απόβλητα χωρίς να προηγείται διαλογή στην πηγή οδηγεί σε ταφόπλακα την ανακύκλωση. Οι συγκεκριμένες μονάδες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για ανακύκλωση. Έτσι το εργοστάσιο «ανακύκλωσης», όπως έχει βαφτιστεί από τη Δημοτική Αρχή, δεν προβλέπει ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, οδηγώντας σε παραβίαση και της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα απόβλητα, και των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων ανακύκλωσης.

Για τους παραπάνω λόγους η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη σε ότι σχεδιάζεται ενάντια στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την υπονόμευση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Συλλογικότητες, οικολογικές κινήσεις, δημοτικές παρατάξεις και περιφερειακές παρατάξεις, πρόσωπα με προσφορά και αγωνία για το μέλλον της πόλης και της περιοχής, όσο σοβαρές, ιδεολογικές και προγραμματικές είναι οι διαφορές τους δεν έχουν άλλο δρόμο. Ο περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Μαγνησίας τους υποχρεώνει να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συναποφασίσουν ένα κοινό πλαίσιο αρχών και δράσεων για την αποφυγή αυτού του οικολογικού εγκλήματος.

Πρέπει να έρθει η ώρα, αυτά τα διαφορετικά σχήματα θα βρεθούν στους ίδιους δρόμους μαζί με χιλιάδες ανθρώπους από το Βόλο και όχι μόνο, που δεν ανέχονται άλλο την ύβρη των αλαζόνων της εξουσίας.

Οι κινητοποιήσεις που θα διεξαχθούν εν όψει της Διεθνούς Ημέρας Περιβάλλοντος και τις επόμενες μέρες ενάντια στην καύση απορριμμάτων και στη δημιουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου μπορούν να είναι προωθητικές του στόχου για περιορισμό της αέριας ρύπανσης.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.