Με επιτυχία η επίσκεψη κλιμακίου της ΕΟΚΑ στον «Ιππόκαμπο»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ), στα γραφεία του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», την Παρασκευή 31 Μαΐου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «το Σωματείο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ), κ. Ιερώνυμος Χαράλαμπος και κ. Θεοδωρακάκη Κορνηλία-Κορίνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη του Σωματείου έθεσαν ερωτήσεις αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την κινητική αναπηρία και τις τελευταίες εξελίξεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για το Πιλοτικό Πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», που θέσπισε και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.
Ο «Προσωπικός Βοηθός» θεσπίστηκε με τον νόμο 4837/2021.
Στο Πιλοτικό Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 2.000 άτομα.
Αρχικώς θα επιλεγούν 1.000 άτομα από Αττική και θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια. Το 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας και θα λάβουν την υπηρεσία για έναν χρόνο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές. Η αξιολόγηση θα είναι εξατομικευμένη και θα λαμβάνει υπόψη της τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου, την διάρθρωση της καθημερινότητάς του, την αναπηρία και τη λειτουργικότητά του.
Με την απόφαση της επιτροπής, θα απονέμεται σε κάθε ωφελούμενο συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει για να λάβει Προσωπική Βοήθεια. Προς τούτο θα έχει πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, ώστε να επιλέξει τον Προσωπικό Βοηθό ή τους Προσωπικούς Βοηθούς της επιλογής του.
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Από το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.