Με επιτυχία η ομιλία για τον «Γάμο και τον Έρωτα»

Στην 1η συνάντηση διαλόγου Θεολογίας και Ψυχολογίας

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα Forum (Δεληγιώργη 9, κοντά στο ξενοδοχείο Park) η πρώτη διπλή ομιλία της φετινής διοργάνωσης ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, με θέμα «Γάμος ή έρωτας; Γάμος και έρωτας!». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η επιτυχία της εκδήλωσης δεν περιορίστηκε μόνο στον υψηλό αριθμό ακροατών, αλλά και στο ενδιαφέρον των ερωτήσεων που ακολούθησαν τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, του ψυχίατρου Ιάκωβου Μαρτίδη και του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (π. Λίβυου), εφημέριου Αγίας Ειρήνης Πύργου (Κρήτη), συγγραφέα.

Ο κ. Μαρτίδης έκανε αναφορά στην πτωτική τάση που παρατηρείται στον έρωτα μέσα στο γάμο, γεγονός που όμως απέδωσε όχι στη φθορά της σχέσης, αλλά στη φυσική εξέλιξή της. Η ανθρώπινη φυσιολογία καθιστά τον μακροχρόνιο έρωτα και τις βιολογικές του επιδράσεις επιβλαβείς. Έτσι, η διαδοχή του ερωτικού συναισθήματος από το βαθύτερο συναίσθημα της συντροφικής αγάπης περισσότερο προστατεύει τον οργανισμό και τον ψυχισμό, παρά βλάπτει το γάμο, σημείωσε ο ψυχοθεραπευτής, που είναι άλλωστε και συγγραφέας γνωστών βιβλίων για την οικογένεια και το γάμο. Στο ερώτημα «γάμος ή έρωτας;» ο κ. Μαρτίδης απάντησε «γάμος και αγάπη!». Ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος μίλησε με τη σειρά του για τη σχέση του έρωτα και της πίστης, περιγράφοντας τη βιωμένη σχέση με το Θεό ως έναν θείο έρωτα, ενώ έκανε αναφορά στις δύο πλευρές του έρωτα, τη φωτεινή, αυτήν της δημιουργίας, και τη σκοτεινή, εκείνη της κτητικότητας. Η αγάπη δεν συνιστά μόνο συναίσθημα αλλά και καθημερινή πράξη αποδοχής και ανθεκτικότητας προς τη διαφορετικότητα του συντρόφου, τόνισε ο π. Λίβυος, του οποίου η διαδικτυακή παρουσία και συγγραφή βιβλίων αποτελεί προσφορά στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του θρησκευτικού κοινού σε θέματα ψυχολογίας.

Οι «Διάλογοι Θεολογίας Ψυχολογίας», αποτελούν ομιλίες ανοιχτές στο ευρύ κοινό, που αναδεικνύουν κάθε χρόνο και ένα μείζον ψυχοκοινωνικό ζήτημα. Κατά τη φετινή χρονιά η προσοχή θα δοθεί στο γάμο και τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, καθώς αυτά επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή των ενηλίκων αλλά και την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία και συμπεριφορά των παιδιών και εφήβων. Η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, και ώρα 18:30, στον ίδιο χώρο, με την διαπρεπή ψυχοθεραπεύτρια Χάρι Κατάκη, διδάκτορα Ψυχολογίας, πρόεδρο του Εργαστήριου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων και τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη, θεολόγο, διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στη διπλή ομιλία με θέμα «Διαζύγιο και οι οικογένειες μετά». Στη συνδιοργάνωση συμμετέχουν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, το Κέντρο Σωματικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ και ο Σύνδεσμος Νέων της Ι.Μητροπόλεως Δημητριάδος».
akadimia 2

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.