Με μάσκες, θερμομέτρηση και αποστάσεις ξεκινούν τα σχολεία με τα ελληνόπουλα στην Ισπανία

Συνολικά 250 Έλληνες στη Βαλένθια

Κι ενώ η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών φουντώνει, με τις αντιδράσεις επίσης να είναι πολλές, στην Ισπανία, το κράτος αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία με μάσκες, συχνή θερμομέτρηση και αποστάσεις. Ο κ. Βασίλειος Κατσέλης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βαλένθιας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στην ισπανική μεγαλούπολη, στην οποία διαμένουν 250 Έλληνες, οι οποίοι τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Μιλώντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βαλένθιας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στην Ισπανία που μετρά από την αρχή της πανδημίας 463.000 κρούσματα και 30.000 νεκρούς.

Τόσες απώλειες δεν είχαμε ούτε σε πόλεμο!

“Ούτε σε πόλεμο δεν είχαμε τόσο μεγάλες απώλειες. Χθες είχαμε 2500 νέα κρούσματα και 141 νεκρούς σε όλη την Ισπανία και τα πράγματα είναι άσχημα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσέλης σημειώνοντας πως στην πρώτη φάση της πανδημίας οι περισσότεροι νοσούντες ήταν ηλικιωμένοι και κυρίως τρόφιμοι των γηροκομείων, όπου καταγράφηκαν και πάρα πολλοί θάνατοι, όμως τώρα ο κορωνοϊός “χτυπά” και νέους στην ηλικία. “Μόλις μας άφησαν “ελεύθερους” άρχισαν χωρίς να σκέφτονται να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες, να μαζεύονται πολλά άτομα, να κάνουν συγκεντρώσεις με ποτό και μουσική σε κλαμπ κι έτσι έχουμε πολλά κρούσματα με νέους σε ηλικία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσέλης.

Δεν υπάρχει πλήρης τήρηση των μέτρων σε
όλο το κράτος- Κάθε νομός αποφασίζει μόνος του

Αναφορικά με τα μέτρα του κορωνοϊού και τις αποφάσεις του κράτους, ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας επεσήμανε πως τα πράγματα στην Ισπανία είναι διαφορετικά από την Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας οι αποφάσεις που λαμβάνει το κράτος, ισχύουν και τηρούνται παντού.
Στη χώρα της Ιβηρικής, μπορεί το κράτος να λαμβάνει αποφάσεις, όμως κάθε κοινότητα, δηλαδή κάθε νομός αποφασίζει πως θα κινηθεί. “Εδώ είναι όπως οι ΗΠΑ και το Μεξικό, όπου κάθε νομός είναι αυτόνομος. Στην αρχή υπήρχε κοινό μέτωπο κατά του κορωνοϊού, μετά όμως από συμφέροντα είτε τουρισμού, είτε προσωπικά , άρχισε η κάθε κοινότητα- νομός να παραπονιέται και αυτές που ήταν σε παραλία όπως Καταλονία, Βαλένθια, Ανδαλουσία θέλανε να μπει τουρισμός, να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, οι ντισκοτέκ. Αποφάσισαν τότε ότι κάθε νομός θα πάρει τα δικά του μέτρα. Χθες ωστόσο αποφάσισαν να προσπαθήσουν κάθε κοινότητα να λάβει τα μέτρα που ανακοίνωσε το κράτος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσέλης.

Μάσκες, αποστάσεις και θερμομέτρηση στα σχολεία

Το θέμα των σχολείων και των μέτρων που θα τηρηθούν απασχόλησε και την Ισπανία με τον κ. Κατσέλη να μεταφέρει πως τη Δευτέρα στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τα σχολεία. Έτσι λοιπόν, όλα τα παιδιά από 6 ετών και άνω, θα πρέπει να φορούν μάσκα, να κρατούν 1-1,5 μέτρο απόσταση στις αίθουσες, να γίνεται θερμομέτρηση μαθητών, αλλά και φοιτητών στα Πανεπιστήμια και των εκπαιδευτικών, τακτικές απολυμάνσεις χεριών αλλά και των αποχωρητηρίων.
Παράλληλα, στα σχολεία, θα υπάρχει ένας υπεύθυνος για να κοιτά αν τηρούνται τα μέτρα, ενώ στα διαλείμματα θα δημιουργούνται γκρουπ “φουσκάλες” των παιδιών. Δηλαδή , κάθε τάξη θα έχει 15 έως 20 παιδιά το πολύ. Στα διαλείμματα λοιπόν, θα μπορούν να υπάρχουν γκρουπ από πέντε παιδιά της ίδιας τάξης, προκειμένου να μην γίνονται μείξεις με άλλους μαθητές κι αυτό γίνεται για να ελέγχουν όσο το δυνατόν και τις επαφές των παιδιών.
Επιπλέον, στο μάθημα της φυσικής αγωγής, οι αποστάσεις θα είναι τεσσάρων μέτρων, ενώ γίνονται αλλαγές και στους αγωγούς του κλιματισμού, οι οποίοι μεγαλώνουν. Βέβαια, ο κ. Κατσέλης ανέφερε πως κάθε νομός εκτός από τα κεντρικά μέτρα, μπορεί να λάβει και επιπλέον δικά του, όπως γίνεται στην Ανδαλουσία όπου αποφασίστηκε να τοποθετηθούν προστατευτικά πλέξι γκλας σε κάθε θρανίο. Η νέα πραγματικότητα είναι γεγονός όχι μόνο στη Ελλάδα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελληνική κοινότητα της Βαλένθιας αριθμεί 250 Έλληνες, μαζί με αυτούς που βρίσκονται στη βάση του ΝΑΤΟ και τις οικογένειές τους και αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο δράσης και παράδοσης της χώρας μας, στην Ισπανία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.