Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα»

Με τον τίτλο «Μνήμες προσφυγιάς και συνεργατικότητας από την Ανατολική Ρωμυλία στη Νέα Αγχίαλο»

Το βιβλίο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» με τίτλο «Από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας Μνήμες προσφυγιάς και συνεργατικότητας, Πτυχές της συνεταιριστικής ιστορίας της Θεσσαλίας» παρουσιάστηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου που αποτελεί μια παρακαταθήκη γνώσης και έμπνευσης για την νέα γενιά, καθώς μέσα από 650 και πλέον σελίδες του ξετυλίγεται η ιστορίας της προσφυγιάς που από την Ανατολική Ρωμυλία ήρθε και πρόκοψε στη Θεσσαλία, αναδεικνύεται η εξέλιξη της Νέας Αγχιάλου και αναλύεται η πετυχημένη πορεία 105 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα».

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και ο ερευνητής-συγγραφέας του βιβλίου Δρ. κ. Αλεξανδρος Καπανιάρης.

Χαιρετισμούς εκφώνησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» κ. Γιάννης Κίτσιος, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θανάσης Λιούπης, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος.

Χαιρετισμό απέστειλε και η υφυπουργός παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων καθώς και πολλά μέλη του Συνεταιρισμού, αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και Γενικός Διευθυντής της TRT κ. Σωτήρης Πολύζος.

Ακολούθησε η παράθεση γεύματος με υπέροχα αλμυρά και γλυκά εδέσματα με τους παρευρισκόμενους να δοκιμάζουν τις ξεχωριστές γεύσεις της νέας ποικιλίας κρασιού «Ανέμελος» του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα».

 

Θεματοφύλακας αξιών και προσδοκιών των κατοίκων ο Συνεταιρισμός

 

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Γιάννης Κίτσιος, ανέφερε πως «το βιβλίο περιλαμβάνει την ιστορία του Συνεταιρισμού αλλά και του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας της Νέας Αγχιάλου. Πιστεύουμε ότι αυτή η ερευνητική εργασία θα αφήσει πίσω της μια σημαντική παρακαταθήκη για τη Νέα Αγχίαλο. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στη Νέα Αγχίαλο από την Ανατολική Ρωμυλία ήταν για μένα ήρωες. Είχαν μέσα τους έντονα τις αξίες του συνεταιρισμού και της συνεργασίας και έτσι μπόρεσαν να προοδεύσουν και να προσδώσουν ανάπτυξη στη Μαγνησία. Ήταν φιλήσυχοι και εργατικοί, παράλληλα ήταν και μερακλήδες, γλεντζέδες».

Το 1906 ήρθαν στην Νέα Αγχίαλο. Το 1918 έχοντας την συνεταιριστική ιδέα ιδρύσαν τον συνεταιρισμό και μέσω αυτού καταφέραν να επιβιώσουν. Αγόρασαν αλωνιστική μηχανή για να αλωνίζουν τα σιτάρια τους, πετρόμυλο για να παράγουν το αλεύρι τους, ελαιοτριβείο για να πατάνε της ελιές και να έχουν το λαδί τους. Έτσι πορευθήκαν μέσα στα χρόνια ξεπερνώντας φτώχεια, πολέμους και κακουχίες».

Και συμπλήρωσε πως «το 1992, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, αποφασίσαμε να πάμε μπροστά χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Και τα έχουμε καταφέρει με μεγάλο αγώνα. Είναι ενδεικτικό πως όλα αυτά τα χρόνια ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβουλίου είναι άμισθοι υπηρέτες του Συνεταιρισμού, αμπελουργοί, «νοικοκυραίοι» κι όλες οι αποφάσεις τους είναι ομόφωνες».

Ο Πρόεδρος χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως ο Συνεταιρισμός δεν είναι τα κτίρια και τα μηχανήματα αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο Συνεταιρισμός στηρίζει τα μέλη του καθώς και λοιπούς τοπικούς παραγωγούς, προμηθεύοντας με τα απαραίτητα εφόδια (λιπάσματα, φάρμακα κλπ) απορροφώντας την αγροτική παραγωγή, και παρέχοντας οικονομική πίστωση».

Ο Πρόεδρος τόνισε πως «ο Συνεταιρισμός έχει πάρει πολλές διακρίσεις για τα προϊόντα του (κρασί, Θεσσαλικό Τσίπουρο) λόγω και της αναδιάρθρωσης των αμπελώνων με ποιοτικές ποικιλίες (μοσχάτο αμβούργου, μοσχάτο Αλεξάνδρειας, ασσυρτικο), με σταφύλια από αμπελώνες ολοκληρωμένης διαχείρισης και με τη βοήθεια του γεωπόνου μας που ελέγχει τις καλλιέργειες και συμβουλεύει τους παραγωγούς για τη χρήση μόνο κατάλληλων και εγκεκριμένων σκευασμάτων ούτως ώστε τα προϊόντα του να είναι καθαρά από κάθε είδους υπολείμματος ουσιών.

Ο συνεταιρισμός ως μη κερδοσκοπική οντότητα έχει ως κύριο στόχο τη στήριξη του παραγωγού και την προστασία των καταναλωτών. Είναι βασικός ρυθμιστής της τιμής της πρώτης ύλης προς όφελος των παραγωγών. Συνεχίζει την ανοδική του πορεία με νέες θέσεις εργασίας, με νέα καινοτόμα προϊόντα, με νέα ανοίγματα σε νέες αγορές και συνεργασίες, διαφημίζοντας την περιοχή μας πανελλαδικά και όχι μόνο».

Κλείνοντας επισήμανε πως «οι Αγχιαλίτες μέλη του συνεταιρισμού ή μη είναι άρρηκτα δεμένοι με τον Συνεταιρισμό για τον οποίο έχουν αγωνιστεί διαχρονικά οι πατεράδες και οι παππούδες τους. Ο Συνεταιρισμός είναι όλη η Νέα Αγχίαλος».

Ο πρόεδρος συνέχισε ευχαριστώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό για την στήριξη στην έκδοση του βιβλίου, τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Θανάση Λιούπη, τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, και τον Δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο. Ειδική μνεία και ευχαριστήρια αναφορά απηύθυνε στον συντοπίτη Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλο Χρήστο για την τιμή της παρουσίασης του ιστορικού μας βιβλίου.

Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Καπανιάρη Αλέξανδρο για την σημαντική έρευνα και συγγραφή του βιβλίου, τον κ.  Νίκο Τσούκα και τους συνεργάτες του, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους συλλόγους της Νέας Αγχιάλου και άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς και τα μέλη του Συνεταιρισμού.

 

 

Μεγάλη η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη

 

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος αναφέρθηκε στην «τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός «Η Δήμητρα» με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μια προσπάθεια που στέφεται με επιτυχία όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, ενώ παράλληλε προσφέρει και πολλές θέσεις εργασίας».

Παράλληλα ευχήθηκε στον πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συνεταιρισμού κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουν την καρποφόρα προσπάθειά τους.

 

 

 

Σημαντικό κομμάτι της συνεταιριστικής ιστορίας το βιβλίο

 

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα 105 χρόνια λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», συνδέονται με τον αγώνα και τον μόχθο των προσφύγων της Αγχιάλου, που εκτός από τις μνήμες, κουβάλησαν μαζί τους και μια ζηλευτή τεχνογνωσία για την καλλιέργεια του αμπελιού, αφού ήταν ήδη έμπειροι καλλιεργητές.  Ο Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου αποτελεί σήμερα μία εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ενταγμένος σε μια περιοχή όπου η συνεταιριστική παράδοση, είναι από τις πιο σημαντικές  στη χώρα.

Το λεύκωμα συγκροτήθηκε από  το ανέκδοτο υλικό του  αρχείου  του Συνεταιρισμού, που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ένα σπουδαίο  έργο, που συμβάλλει στον τομέα της έρευνας και της συνεταιριστικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλία, δημιουργώντας έναν υλικό αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  συνεισφέρει μέσω αυτής της έκδοσης  στη διάσωση και ανάδειξη του πολιτισμού της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας,  που αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας.

Η έκδοση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της συνεταιριστικής ιστορίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ταυτόχρονα μια έμπρακτη απόδοση τιμής με απεριόριστο σεβασμό στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας».

 

 

 

Σε αλληλένδετες πορείες η Νέα Αγχίαλος και ο Συνεταιρισμός

 

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφερόμενος στο βιβλίο τόνισε πως «πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη σημασία για τον τόπο μας, φωτίζοντας την ιστορία του και την ιστορία των κατοίκων του, μέσα από το πρίσμα της συνεταιριστικής του ιστορίας και την αδιάλειπτη πορεία του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου.

Εξάλλου, όπως εύστοχα αναδεικνύεται και στο βιβλίο, η ιστορία της Νέας Αγχιάλου και η ιστορία του Συνεταιρισμού είναι πορείες συνυφασμένες και αλληλένδετες».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Αφετηρία – δυσάρεστη αφετηρία – αποτελεί το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου το 1906, που ήταν το κορύφωμα των ανθελληνικών διωγμών στην Ανατολική Ρωμυλία.

Μία καταστροφή, που παρά την σθεναρή αντίσταση των συμπατριωτών μας, ήταν ολοσχερής.

Και έκανε τη μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα αναγκαστική, με πολλές δυσκολίες, απώλειες και θυσίες.

Το 1908 η Νέα Αγχίαλος θεμελιώνεται με την εγκατάσταση των προσφύγων. Το 1918, δέκα χρόνια αργότερα, ιδρύεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, με την ονομασία – τότε – «Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου ‘Η ΔΗΜΗΤΡΑ’».

Από την καταγραφή, λοιπόν, της ιστορικής διαδρομής μέσα στο χρόνο τόσο των Αγχιαλιτών όσο και του συνεταιρισμού, το βιβλίο καταφέρνει να παρουσιάσει μία σημαντική πτυχή της σύγχρονης τοπικής μας ιστορίας».

Και κατέληξε λέγοντας πως «Το βιβλίο, που τιμά τα εκατό και πλέον χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του συνεταιρισμού μας, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να ταξιδεύσουμε μέσα στο χρόνο, να ακολουθήσουμε την ιστορική διαδρομή του τόπου μας, της Νέας Αγχιάλου, να συναντήσουμε την αξία του «συνεταιρίζεσθαι».

 

Άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους

 

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό που πρόσφυγες με κοινή πίστη και καταγωγή, κατάφεραν να έχουν μια τόσο σπουδαία δημιουργική πορεία. Εύχομαι τα παιδιά και τα εγγόνια των σημερινών μελών του Συνεταιρισμού να είναι άξιοι συνεχιστές του έργου τους προς όφελος τόσο της συνεταιριστικής οργάνωσης όσο και του ίδιου του τόπου τους».

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.