Με σκελετό και μάσκες η πορεία πολιτών ενάντια στην καύση RDF

Με κατεύθυνση την ΑΓΕΤ

ΠΟΡΕΙΑ RDF1ΠΟΡΕΙΑ RDF3ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΠΟΡΕΙΑ RDFΚρατώντας μια κούκλα – σκελετό και φορώντας μάσκες αρκετές δεκάδες Βολιώτες πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα πορεία από τον Άναυρο ως την ΑΓΕΤ αντιδρώντας στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ.
Επρόκειτο για μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας εκπροσώπους φορέων, δημοτικούς συμβούλους και απλούς πολίτες, που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» και «Volos SOS». Οι μετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στο τέρμα των αστικών λεωφορείων στον Άναυρο και ξεκίνησαν την πορεία με κατεύθυνση την ΑΓΕΤ λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κώστας Βολιώτης δήλωσε ότι η κινητοποίηση ήταν η πρώτη που είχε αγωνιστική μορφή, είναι ένας σταθμός και όχι το τέρμα, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες. «Αυτό που είναι το ζητούμενο, είναι με νηφαλιότητα η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα που είναι η καύση καρκινογόνων ουσιών από την ΑΓΕΤ. Λέω με νηφαλιότητα καθώς χθες συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο που είχε και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και από εκεί και πέρα εναπόκειται σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να σεβαστούν τις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας. Εμείς μένουμε, επιμένουμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε», δήλωσε ο Κ. Βολιώτης.

Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Στέλιος Λημνιός δήλωσε ότι η κινητοποίηση αφορούσε τη διαμαρτυρία των Βολιωτών έξω από την πύλη της ΑΓΕΤ, διότι σχεδιάζει να καίει σκουπίδια. Ο ίδιος είπε ότι αυτή η κίνηση θα αποτελέσει την αρχή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και του αέρα που αναπνέουμε.
«Θα δούμε πιθανότατα να πολλαπλασιάζονται οι ασθένειες του αναπνευστικού αι οι καρκίνοι, πράγμα που έχει ήδη ξεκινήσει στο Βόλο και γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη μιας επιδημιολογικής μελέτης», δήλωσε ο Στ. Λημνιός. Σύμφωνα με τον ίδιο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία δεν είναι πια μόνη και έχει μαζί της τους περισσότερους φορείς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε ότι οι παρατάξεις ζητούν να μην καίει RDF και άλλα σκουπίδια, ζητούν την ανάκληση της τελευταίας απόφασης του 2017 που δίνει λιμενικές διευκολύνσεις στην ΑΓΕΤ και γενικότερη η πόλη αφυπνίζεται και συσπειρώνεται.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσων Αποστολάκης δήλωσε ότι ήταν μια μικρή νίκη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αν και δεν αρκεί, καθώς παραμένει ενεργή η ΑΕΠΟ του 2014 που περιγράφει τα επικίνδυνα υλικά για να καίγονται. Όπως είπε θα είναι μια μακρά πορεία με πολλές κινητοποιήσεις για ν’ αποφευχθεί κάθε κίνδυνος και να μειωθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν εδώ και καιρό με την καύση πετ κοκ.
«Στα σημεία αυτά οι αρμόδιοι έχουν υποχρέωση να απαντήσουν, τόσο η ΑΓΕΤ, που για πολλοστή φορά δεν συμμετείχε στοπ δημόσιο διάλογο, αλλά και ο Δήμος Βόλου που παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής, παρόλο που δεν νομοθετεί», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.