«Με τηλεματική το Διοικητικό Πρωτοδικείο στον Βόλο- Πρόταση κατάργησης της φυσικής υπηρεσίας»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη για είναι κακή για την περιοχή

Για το πόρισμα της ομάδας εργασίας του ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο κ. Πικραμένο, που προτείνει την κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου στον Βόλου ως φυσική δικαστική υπηρεσία, μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, τονίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ κακή για τον Βόλο και εν γένει τη Μαγνησία.

 

Όπως σχολίασε ο κ. Στρατηγόπουλος μία τέτοια εξέλιξη είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τον χώρο της διοικητικής δικαιοσύνης και ειδικώς για την περιοχή.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου εξήγησε ότι μέσω της ομάδας εργασίας που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣτΕ, υπήρξε ένα πόρισμα το οποίο και ο Σύλλογος πληροφορήθηκε ελάχιστες ημέρες πριν, το οποίο για την περίπτωση της Μαγνησίας ουσιαστικά μιλά για κατάργηση του διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου και υποκατάστασή του από ένα μόρφωμα το οποίο λέγεται δικαστήριο τηλεματικής.

«Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η φυσική παρουσία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, ενός  Πρωτοδικείου με όλα τα στοιχεία λειτουργικότητας που μπορούν να χαρακτηρίζουν , ένα Διοικητικό Πρωτοδικείο στην ελληνική περιφέρεια και αντικαθίσταται, εάν γίνει δεκτή η εισήγηση,  με μία περιορισμένη γραμματειακή υποδομή 2-3 υπαλλήλων και όλες οι δικαστικές δραστηριότητες να ασκούνται μέσω των ψηφιακών μέσων, να είναι ένα τηλεδικαστήριο», ανέλυσε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Τόνισε πως το εν λόγω πόρισμα θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τον Βόλο και τη Μαγνησία και συμπλήρωσε ότι ο Βόλος είναι η μεγαλύτερη πόλη που κινδυνεύει να χάσει ένα δικαστήριο στη φυσική του μορφή, καθώς δεν υπάρχει  στον χάρτη των φυσικών και τηλεματικών δικαστηρίων μεγαλύτερη πόλη από τον Βόλο που να κινδυνεύει να χάσει το δικαστήριο στη μορφή που ξέρουμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα διοικητικά Πρωτοδικεία

Ο κ. Στρατηγόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια που να δείχνουν τον δρόμο της κατάργησης των φυσικών Δικαστηρίων. Σημείωσε ότι οι  καθυστερήσεις γενικώς στη Δικαιοσύνη και στον χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης ειδικότερα, έχουν τοπικό προσδιορισμό και αφορούν συγκεκριμένα Πρωτοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά λιγότερο. «Σε όλη την ελληνική Περιφέρεια, εδώ και πολλά χρόνια έχει διορθωθεί αυτή η πάρα πολύ κακή εικόνα με τις καθυστερήσεις και στην ουσία οι περισσότερες υποθέσεις δικάζονται το έτος της κατάθεσης του εισαγωγικού δικογράφου. Είναι απείρως καλύτερη η εικόνα και αυτό δεν συνηγορεί υπέρ της εξέλιξης που δρομολογεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του ΣτΕ», σχολίασε.

 

 

Ανέφερε πως ήδη έχει συγκροτηθεί από τα  μέσα Οκτωβρίου επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εισηγηθεί αντίστοιχα στον Υπουργό το τι θα γίνει με τον χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης με πάρα πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα λειτουργίας και υποχρέωση παράδοσης της εισήγησής της μέχρι τα τέλη του έτους.

Ωστόσο, ήδη από τις αρχές του 2022 ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Στρατηγόπουλος, γιατί υπήρχε η πληροφόρηση ότι στο Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας στο Ελλάδα 2.0 προβλέπονταν μεταξύ άλλων για τον χώρο της Δικαιοσύνης η ριζική αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη με προτεραιότητα στον χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης και από τότε ο Σύλλογος είχε εκφράσει την επιφύλαξή του και την αντίδρασή του σε τυχόν πολιτικές κατάργησης των Διοικητικών Πρωτοδικείων μεταξύ των οποίων και του Βόλου.

 

«Δυστυχώς φαίνεται να επαληθευόμαστε. Πρέπει άμεσα όσοι έχουν ευθύνη εκπροσώπησης των πολιτών, και αναφέρομαι σε κυβερνητικά στελέχη, στους Βουλευτές και κεντροβαρείς φορείς όπως ο Δήμος ή η Περιφέρεια να ασκήσουν την πίεση που μπορούν προκειμένου να αποτραπεί αυτό το εξαιρετικά κακό ενδεχόμενο. Δε νοείται ένας νομός με 200.000 και πλέον πληθυσμό να έχει έναν δικαστικό σχηματισμό ολόγραμμα και όχι ένα φυσικό δικαστήριο. Το Δικαστήριο είναι αναπόσπαστο τμήμα των κοινωνιών, πολύ περισσότερο όταν είναι απολύτως λειτουργικά και αυτό το παραδέχεται και η ομάδα εργασίας του ΣτΕ ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου δεν είναι ένα Διοικητικό Πρωτοδικείο που παρουσιάζει προβλήματα, ούτε έχει μικρό αριθμό υποθέσεων. Απλά εκκινεί η πρότασή του από μία λογική συγκέντρωσης που υπάρχει που λέει ένα φυσικό διοικητικό εφετείο και ένα διοικητικό  πρωτοδικείο ανά Εφετειακή Περιφέρεια», κατέληξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου σχολιάζοντας πως ο Βόλος «πληρώνει» τα κουτάκια και τις ιδεοληψίες κάποιων κυρίων στην Αθήνα.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.