Την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας έλαβε τον Ιούνιο του 2023 το ιδιωτικό σχολείο Βόλου «Άξιον Εστί» και προ ημερών απονεμήθηκε στους μαθητές και μαθήτριες, η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το πρόγραμμα και τις καλές πρακτικές, που εφάρμοσαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς 2022-23.
Η Γλυκερία Τζιουμάκη, ιδιοκτήτρια του σχολείου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη και είπε ότι για οκτώ μήνες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βίωναν το θαύμα και τα αγαθά που μας παρέχει η φύση. Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό «Άξιον Εστί», τόνισε υλοποιεί προγράμματα και έχει πιστοποιηθεί ως eco school από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύση με την πράσινη σημαία.
Όπως ανέφερε, οι εκπαιδευτικοί διαπαιδαγώγησαν τους μαθητές του σχολείου να αγαπούν τη φύση και να επιλέξουν να τη σώσουν και το σχολείο ενδιαφέρει τα παιδιά του “αύριο” να παλεύουν για την ουσία της ζωής, για το θαύμα της τροφής και των αγαθών που μας παρέχει η φύση και την ποιότητα που μπορεί να μας δώσει.
Δραστηριότητες, οικολογικές,
εικαστικές, γλωσσικές και ψηφιακές
«Δεν ήταν μόνο η εμπειρία ότι βίωσαν προγράμματα μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον, αυτά τα παιδαγωγικά προγράμματα, έπρεπε να έχουν το αντίστοιχο και ανάλογο περιβάλλον. Η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στο ότι η καθημερινότητα των παιδιών μέσα στη φύση, η καθημερινότητα είναι να ατενίζουν κάθε πρωί τον ορίζοντα, τις εναλλαγές της φύσης, το ποτάμι, το δάσος και όχι απλά να είναι επισκέπτες μιας εβδομάδας», επισήμανε η κ. Τζιουμάκη.
Η ίδια ανέφερε ότι όλη αυτή η καθημερινότητα, την οποία βίωναν πρώτα στο φυσικό περιβάλλον και στη συνέχεια μετέφεραν μέσα από δραστηριότητες, οικολογικές, εικαστικές, γλωσσικές και ψηφιακές.
Η ιδιοκτήτρια του σχολείου, ανέφερε ότι συνεχίζεται και φέτος το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και άλλα οικολογικά προγράμματα, στο μάθημα της εμπειρίας. Ζητούμενο είναι αν η καθημερινότητα αυτών των παιδιών βρίσκεται σε μια διαδικασία όπου κινητοποιεί την οικολογική τους ενσυναίσθηση.
Νέα βραβεία Μάρτιο-Απρίλιο
Η κ. Τζιουμάκη είπε ότι εδώ και δύο χρόνια, στο πλαίσιο των eco school, σε ένα παράλληλο πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υλοποίησαν περιβαλλοντικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή, φύση και βιοποικιλότητα του τόπου μας και πως αυτές επηρεάζονται τόσο από την κλιματική αλλαγή, όσο και από την παρέμβαση του ανθρώπου, οπότε οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που έπληξαν την περιοχή μας, ήταν στην ουσία μια απάντηση στην αναζήτησή τους.
Στις 30 Μαρτίου, στις 10 π.μ., στο Μουσείο Μπενάκη, οι παιδαγωγικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες που ανάπτυξαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου, θα βραβευτούν.
Και άλλο βραβείο τον Απρίλιο!
Επίσης ανέφερε ότι στις 13 Απριλίου στους μαθητές θα δοθεί ακόμη ένα βραβείο για τα προγράμματα που ανέπτυξαν την τελευταία διετία, αποκλειστικά για το δάσος.
«Είναι μοναδικές οι εμπειρίες να βλέπεις παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, να βιώνουν εμπειρίες, να κάνουν μετρήσεις, να αναζητούν τις ηλικίες των δένδρων και τις παρεμβάσεις του ανθρώπου, να τα καταγράφουν και όλα αυτά να αξιολογούνται από έμπειρους ανθρώπους και να τους δίνουν την ικανοποίηση ότι τα κατάφεραν», τόνισε η κ. Τζιουμάκη.































