Με Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα συναντήθηκαν μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Όχι LNG στον Παγασητικό»

Την Παρασκευή, 9 Ιουνίου και το Σάββατο 10 Ιουνίου μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πολιτών ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ SOSΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ όπως επισημαίνεται σε σχετική «πραγματοποίησαν συναντήσεις αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου  (FSRU) εντός του Παγασητικού με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που βρίσκονταν στην πόλη μας στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή, 9 Ιουνίου τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Κυριάκος Γεραμπίνης και Ευθύμιος Τσάμης, ανταποκρινόμενα σε πρόσκληση που απηύθυνε το ΚΚΕ προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μαγνησίας, συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ήταν ήδη ενημερωμένος σχετικά με το άνω ζήτημα και διέθεσε επαρκή χρόνο προκειμένου να συζητήσει με τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τις οδυνηρές βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει η λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού σε μια περίκλειστη και αβαθή θάλασσα όπως ο Παγασητικός, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Μαγνησίας και τους κατοίκους της. Στο τέλος της άνω εποικοδομητικής συνάντησης ο κ. Κουτσούμπας παρέλαβε το υπόμνημα που του εγχείρισαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας και τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το οποίο θα σταθεί στο πλάι των κατοίκων της Μαγνησίας για ένα βιώσιμο και καθαρό περιβάλλον.

Την ίδια ημέρα οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας παρέδωσαν υπόμνημα και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη κατά την επίσκεψή του στον Βόλο.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα του σταθμού LNG με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι Κυριάκος Γεραμπίνης, Πάρις Μουτσινάς, Αθανασία Συρταδιώτου και Ευθύμης Τσάμης εξέθεσαν στον κ. Τσίπρα τους λόγους που η τοπική κοινωνία αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο εγκατάστασης του άνω σταθμού μέσα στον Παγασητικό κόλπο αναφερόμενοι στα μείζονα ζητήματα ασφάλειας και διακινδύνευσης της υγείας και ζωής των κατοίκων, στη βαρύτατη και μη αναστρέψιμη ζημιά που θα υποστεί συνολικά το φυσικό περιβάλλον της Μαγνησίας και συνακολούθως στο τεράστιο πλήγμα που θα επέλθει στην αλιεία και τον τουρισμό της περιοχής μας, αλλά και στις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Συνθήκη SEVESO) για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι ο συγκεκριμένος σταθμός, πλησίον κατοικημένων περιοχών και τα ανυπέρβλητα νομικά κωλύματα που προκύπτουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του επανέλαβε τη δέσμευση που είχε δώσει και κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στον Βόλο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συμμερίζεται απόλυτα τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων της Μαγνησίας και εξέφρασε την ανεπιφύλαχτη στήριξη στον αγώνα τους, τονίζοντας ότι η ασφάλεια, ζωή και υγεία των πολιτών υπερισχύουν κάθε άλλης ανάγκης και παρέλαβε το υπόμνημα που του εγχειρίστηκε από τα μέλη της Πρωτοβουλίας».

Στο ψήφισμα που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς επισημαίνονταν στην κατακλείδα ότι «για την αποφυγή της επιβάρυνσης και υποβάθμισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά και των ασύμμετρων και σοβαρών κινδύνων που ήθελε προκύψουν από τυχόν εγκατάσταση και λειτουργία

σταθμού FSRU εντός του Παγασητικού Κόλπου σε κατάφωρη αντίθεση με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία και την πάγια νομολογία του ΣτΕ, ΖΗΤΟΥΜΕ:

 

 

– Να σταθείτε στο πλάι των κατοίκων της Μαγνησίας,

– Να μας συνδράμετε στη ματαίωση του άνω άκρως επικίνδυνου για τη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, αλλά και καταστροφικού για την ανάπτυξη της Μαγνησίας βιομηχανικού σχεδιασμού της εταιρείας “Mediterranean Gas”, και

– Να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα των πολιτών του Βόλου και της Μαγνησίας για ένα υγιές και ασφαλές φυσικό περιβάλλον, που θα ευνοεί την αλιεία (ως σημαντική και παραδοσιακή πηγή βιοπορισμού), την ήπια τουριστική ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένων του θαλάσσιου τουρισμού και των θαλάσσιων αθλητικών δραστηριοτήτων) και εν γένει την αειφορία του τόπου μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.