Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην αξία της βιοποικιλότητας, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της ενεργού συμμετοχής των μαθητών σε δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου και ώρα 11:00 στο Αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων αρμοδιότητας Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς υλοποίησαν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων σχετικά με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και τη βιοποικιλότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς διδάσκοντες και ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι θα αναπτύξουν ζητήματα σχετικά με τη βιοποικιλότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνδέοντας τη σχολική εμπειρία με τη σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν: Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Καθηγητής – Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρυσή Λασπίδου, Καθηγήτρια – Αντιπρύτανης Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Π.Θ., Παναγιώτα Παναγιωτάκη, Καθηγήτρια Π.Θ. – Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυλογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σωκράτης Σαβελίδης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Στεριανή Ματσιώρη Καθηγήτρια Π.Θ. Διευθύντρια Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχαικών Σπουδών «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον».
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:
• Δημήτριος Βαφείδης, Καθηγητής Π.Θ. – Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών: «Η ιστορία της Βιοποικιλότητας»
• Παρθενόπη Ράλλη, Τράπεζα Γενετικού Υλικού (Genebank Curator). Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Θέρμη Θεσσαλονίκης: Η ανάγκη προστασίας γενετικού υλικού
• Βαλασία Καζλάρη, Εκπαιδευτικός Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής
Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθεί ο ουσιαστικός ρόλος του σχολείου στην καλλιέργεια γνώσεων, αξιών και περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, αλλά και να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την επιστημονική γνώση και την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ως σύνεδροι σε πανεπιστημιακή εκδήλωση, παρουσιάζοντας τις δράσεις και τις εμπειρίες τους μέσα από τα σχολικά τους προγράμματα. Μέσα από τη συμμετοχή τους αυτή θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες, νέες γνώσεις και σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από ζητήματα περιβάλλοντος και αειφορίας, μέσα από την επαφή και τον διάλογο με έγκριτους πανεπιστημιακούς και επιστήμονες.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα σχολεία:
2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας με τα προγράμματα: Γεωπεριβαλλοντικά-Γεωμυθολογικά μονοπάτια, Βότανα: υγεία, ευεξία, ομορφιά, Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας-Λαϊκή αρχιτεκτονική, Ανακαλύπτω τα σπήλαια, εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Αναύρου, Πράσινη Συμμαχία: σχολικός κήπος
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Θεοκλητίδη Άννα, Μεταφτσή Αγνή, Βαξεβανοπουλος Μάρκος, Λιβογιάννη Θωμαή, Ρετσινάς Σωτήριος
4ο Γυμνάσιο Βόλου με τα προγράμματα: Αποστολή: Υγρότοποι- Active Teens of 4th Junior High school of Volos, Φίλοι με ουρά: Μαθαίνω να αγαπώ και να σέβομαι τα ζώα.
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Τρουμπουτζά Μαρία, Μπαλτατζή Σοφία
6ο Γυμνάσιο Βόλου με τα προγράμματα: Γεωπεριβαλλοντικά-Γεωμυθολογικά μονοπάτια, Βότανα: υγεία, ευεξία, ομορφιά, Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας – Λαϊκή αρχιτεκτονική, Ανακαλύπτω τα σπήλαια, Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Αναύρου, Πράσινη Συμμαχία: σχολικός κήπος.
Χατζηκυριάκου Νίκη, Σταθάκη Φωτεινή, Παλάγγα Μαρία, Ζαγορή Βάσω, Ράμμου Ιωάννα
10o Γυμνάσιο Βόλου με τα προγράμματα: Ανακύκλωση με… τέχνη, Το μουσείο της Αργούς: το μελλοντικό στολίδι της πόλης μας, ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα, Γίνομαι εθελοντής …. σώζω το περιβάλλον.
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Κοτζαγιώτου Αποστολία, Ντάφου Ευαγγέλια, Γιάτσιου Αλεξάνδρα
Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Ευξεινούπολης με το πρόγραμμα: Το Αποτύπωμα της Ύπαρξής μας: Από την εξόρυξη της ύλης στην καλλιέργεια του ήθους».
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Γεωργακοπούλου Αργυρώ, Γεωργούλα Μαρία
Γυμνάσιο Κάτω Λεχωνίων με τα προγράμματα: Η χλωρίδα του Πηλίου και το Έργο της Σοφίας Τοπάλη: Από τη φύση στην επιστήμη και στην παράδοση, Σχολικός κήπος: Φροντίδα και χρήση ανακυκλωμένων υλικών.
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Μητσοπούλου Πολυξένη, Αγγελοπούλου Αικατερίνη
ΕΠΑΛ Ζαγοράς με το πρόγραμμα: Τα φυτά και τα βότανα της περιοχής του Πηλίου (με ιδιαίτερη αναφορά στο επιστημονικό έργο της Σοφίας Τοπάλη).
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Σαλάτα Ελένη, Νικολαΐδου Μάρθα, Σταυροπούλου Νίκη, Αδραχτά Αποστολία
Παράλληλα, οι μαθητές θα λάβουν μέρος σε μια βιωματική δράση κατασκευής καρτών από χρησιμοποιημένο χαρτί. Μέσα από ένα δημιουργικό εργαστήριο, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να φυτέψουν το «χαρτί που φυτρώνει» στο σπίτι τους, μεταφέροντας το μήνυμα της αναγέννησης, της φροντίδας της φύσης και της προσωπικής συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίσης η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σχολείου και πανεπιστημίου σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αειφορίας και καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.
Η δράση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα στη σχολική εκπαίδευση και την επιστημονική γνώση, ενισχύοντας τη δημιουργική συνεργασία σχολείου και πανεπιστημίου και εμπνέοντας τους μαθητές να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες με οικολογική συνείδηση, υπεύθυνη στάση και ενεργό ενδιαφέρον για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Μεγάλη εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στη Γεωπονική του ΠΘ
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.































