Μεϊκόπουλος:«Εξόφληση γραμματίων για τις δωρεές της ΑΓΕΤ η καύση βιομηχανικών αποβλήτων στο Βόλο»

Δήλωση έκανε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σχετικά με την καύση βιομηχανικών αποβλήτων από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Κάτω από τη μύτη των πολιτών του Βόλου, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, και λίγο πριν τον εορτασμό του Πάσχα το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έδωσε άδεια στην Τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ» στο Βόλο να καίει, εκτός από RDF και SRF που ήδη χρησιμοποιεί, και πάνω από 120.000 τόνους απόβλητα βιομηχανικών μονάδων (από παραγωγή αλουμινίου, μαγγανίου, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας παραγωγής, σιδήρου και χάλυβα κ.α.).

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου θυμίζει έντονα μια άλλη πρόσφατη απόφασή του με την οποία ενέκρινε την πειραματική καύση του νέου απορριματογενούς καυσίμου CLO στους κλιβάνους του εργοστασίου της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, η οποία όμως υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων της πόλης ανακλήθηκε.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αγνοώντας επιδεικτικά τη γενικευμένη κοινωνική και επιστημονική ανησυχία για το εκτεταμένο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου δίνει τη δυνατότητα στην τσιμεντοβιομηχανία που λειτουργεί εντός του αστικού ιστού να χρησιμοποιεί για καύση βιομηχανικά απόβλητα, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την επιστημονική κοινότητα.

Ποιο είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πάνω στους οποίους βασίζεται το Υπουργείο για να εγκρίνει τη δραστηριότητα αυτή χωρίς να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα της περιοχής;

Γίνονται οι απαραίτητες σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα, που θα πιστοποιούν αν καύση SRF/RDF ή βιομηχανικών αποβλήτων έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον;

Εφόσον τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει και δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά ότι η καύση εναλλακτικών καυσίμων που ήδη χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία είναι ασφαλής για τη δημόσια υγεία, εφόσον η πόλη του Βόλου έχει οξύ πρόβλημα αέριας ρύπανσης, επιστημονικά αποδεδειγμένο και από την πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση προχωρά σε αδειοδότηση της ΑΓΕΤ για καύση και βιομηχανικών αποβλήτων;

Ο Βόλος μετατρέπεται σε «πόλη – πείραμα» και ολοένα συνδέει το όνομά του με το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και παθήσεις που συνδέονται με αυτή. Οι απαντήσεις χάνονται σε ένα ατελείωτο πινγκ-πονγκ αρμοδιοτήτων και η αναμονή των πολιτών εκλαμβάνεται ως ανοχή σε σχεδιασμούς που είναι άγνωστο πόσο βλαπτικοί είναι στην πραγματικότητα για τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Η ενέργεια της κυβέρνησης, που γνωρίζει καλά το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, είναι ακατανόητη και προκλητική, εκτός βέβαια και αν εξοφλεί με τον τρόπο αυτό γραμμάτια για τη σωρεία δωρεών και δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας «κατόπιν ενεργειών» τοπικών βουλευτών της ΝΔ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.