Μεϊκόπουλος: Να σταματήσουν τα φαινόμενα εξαναγκασμού των εργαζομένων της Μαγνησίας σε «οικειοθελείς αποχωρήσεις»

Την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και την αποτελεσματική αξιοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) ζήτησε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για να σταματήσουν τα φαινόμενα εξαναγκασμού εργαζομένων σε «οικειοθελή αποχώρηση» που παρατηρούνται στη Μαγνησία από επιχειρήσεις που καταστρατηγούν τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει ήδη περίπου 115.000 απολύσεις πανελλαδικά, γεγονός που αποτυπώνει σίγουρα μία εικόνα χωρίς προηγούμενο για τη χώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την αγορά εργασίας τα οποία δεν είναι επαρκή. Δημιούργησαν έναν μηχανισμό γρήγορων και εύκολων απολύσεων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους, και με τη συμβολή της Πολιτείας να περιορίζεται μόνο στην καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος χαμηλότερου από τον κατώτατο μισθό την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκπονούνται κολοσσιαία προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, του 80% στη Νορβηγία, του 75% στη Δανία, του 66% στην Πορτογαλία και του 60% στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εργασίας «συνιστά» στις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις, χωρίς όμως η σύσταση αυτή να μετουσιώνεται υποχρέωση.

Στη Μαγνησία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, υπάρχουν πολλαπλές καταγγελίες εργαζομένων (που αφορούν τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις της Μαγνησίας) τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, όσο και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες επιχειρούν να απολύσουν τους εργαζόμενους πιέζοντάς τους να υπογράψουν «οικειοθελή αποχώρηση». Με τον τρόπο αυτό, πολλές επιχειρήσεις της περιοχής, προσπαθώντας να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες του νόμου, καταστρατηγούν ουσιαστικά τα μέτρα για την προστασία της εργασίας στις δύσκολες συνθήκες που ομολογουμένως περνάει η αγορά, «βαπτίζοντας» τις απολύσεις ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

Ο κ. Μεϊκόπουλος κάλεσε τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα, καθώς με την κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως διαμορφώνεται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανάγκη για την πληρέστερη δυνατή προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ακόμη, ζήτησε την ενίσχυση και την αξιοποίηση του ΣΕΠΕ για την ταχύτερη ανταπόκριση, τον άμεσο έλεγχο και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι επιταγές για προστασία της εργασίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: Άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου εξαναγκασμού σε «οικειοθελή αποχώρηση» των εργαζομένων στη Μαγνησία λόγω των επιπτώσεων της έξαρσης του κορωνοϊού (Covid-19)
Διά μέσου του ίδιου του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, πληροφορηθήκαμε τις προηγούμενες μέρες ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας στη χώρα, όπως αποτυπώνεται από τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, όπου και ξεκίνησαν οι επιπτώσεις της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι αποκαρδιωτικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει ήδη περίπου 115.000 απολύσεις, γεγονός που αποτυπώνει σίγουρα μία εικόνα χωρίς προηγούμενο για τη χώρα.
Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την αγορά εργασίας τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκή.
Θέσπισε ένα σύστημα γρήγορων και εύκολων απολύσεων, καλώντας ουσιαστικά τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους, αναλαμβάνοντας το κράτος να καταβάλει ένα έκτακτο επίδομα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Επικρότησε τις 115.000 απολύσεις που έχουν γίνει το διάστημα αυτό, κινούμενη στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων αναδρομικά από την αρχή του Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός «κάλεσε» τις επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις και να καταβάλουν το δώρο Πάσχα. Δεν μερίμνησε όμως προκειμένου η παράκληση αυτή να γίνει υποχρέωση και ούτε το κράτος να αναλάβει την καταβολή του δώρου στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή έχει καταρρεύσει ο τζίρος τους.
Στη Μαγνησία παρατηρείται μία εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, υπάρχουν πολλαπλές καταγγελίες εργαζομένων τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, όσο και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες επιχειρούν να απολύσουν τους εργαζόμενους απαιτώντας τους να υπογράψουν «οικειοθελή αποχώρηση».
Με τον τρόπο αυτό, πολλές επιχειρήσεις της περιοχής, προσπαθώντας να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες του νόμου, καταστρατηγούν ουσιαστικά τα μέτρα για την προστασία της εργασίας στις δύσκολες συνθήκες που ομολογουμένως περνάει η αγορά, «βαφτίζοντας» τις απολύσεις στις οποίες θέλουν να προχωρήσουν, «οικειοθελείς αποχωρήσεις».
Ήδη οι καταγγελίες αφορούν τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις της Μαγνησίας, αριθμό εξαιρετικά μεγάλο, γεγονός που οδήγησε και στη δημόσια έκκληση του ΟΕΒΕΜ προς τις επιχειρήσεις, ώστε να σταματήσουν να προβαίνουν σε βιαστικές απολύσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και της αυξημένης ανάγκης των εργαζομένων για προστασία, αναβάθμισε το ΣΕΠΕ ενισχύοντας τις υπηρεσίες του, προχώρησε σε πιο εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους σε όλους τους εργασιακούς χώρους, αυστηροποιώντας ταυτόχρονα το πλαίσιο των κυρώσεων.

Η απόφαση της κυβέρνησης (Π.Δ. 84/2019) για υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και κατάργησης της ειδικής γραμματείας του Σώματος με υπαγωγή του στη γενική γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας, είχε ως συνέπεια την κατάργηση της λειτουργικής και επιχειρησιακής του ευελιξίας, αφαιρώντας του ουσιαστικά την ικανότητα για άμεση δράση και αντίδραση.

Σήμερα, με την κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως διαμορφώνεται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανάγκη για την πληρέστερη δυνατή προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Οι καταγγελίες των εργαζομένων στη Μαγνησία για μη συμμόρφωση των εργοδοτών στα μέτρα προστασίας της εργασίας στη δύσκολη αυτή συνθήκη, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αξιοποίησης του ΣΕΠΕ, στο πεδίο της ταχύτερης ανταπόκρισης, του άμεσου ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων, σε περιπτώσεις όπου δεν τηρούνται οι επιταγές για προστασία της εργασίας.

Επειδή, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το μήνα Μάρτιο έχουν γίνει ήδη περίπου 115.000 απολύσεις.
Επειδή, παρά τη λήψη κάποιων μέτρων από τη κυβέρνηση, η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτά δεν είναι επαρκή σε μια αγορά που δοκιμάζεται.
Επειδή, στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, όσο και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, υπάρχουν τις τελευταίες μέρες πολλές καταγγελίες εργαζομένων σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες επιχειρούν να απολύσουν εργαζόμενους απαιτώντας τους να υπογράψουν «οικειοθελή αποχώρηση».
Επειδή, η δύσκολη αυτή συνθήκη αναδεικνύει την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αξιοποίησης του ΣΕΠΕ, στο πεδίο της ταχύτερης ανταπόκρισης, του άμεσου ελέγχου για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και των εργασιακών θέσεων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα εξαναγκασμού εργαζομένων σε «οικειοθελή αποχώρηση» στη Μαγνησία από επιχειρήσεις που καταστρατηγούν τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, εν μέσω της δύσκολης αυτής συνθήκης για την αγορά, εξαιτίας της προσπάθειας για πληρέστερη προστασία απέναντι στον κορωνοϊό;
2. Προτίθεται να αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) ενισχύοντας τις υπηρεσίες του, ώστε να γίνονται εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους και να αποφεύγονται τα φαινόμενα καταστρατήγησης του νόμου με τη μορφή εξαναγκασμένων «οικειοθελών αποχωρησεων»;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.