Μεϊκόπουλος σε Σκρέκα: «Σχέδιο επί χάρτου ή αποφασισμένη επένδυση το LNG στη Μαγνησία;»

Την άκρως ανησυχητική διγλωσσία της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τη φερόμενη επένδυση κατασκευής σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Μαγνησία, έφερε στη Βουλή για ακόμη μία φορά ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον κάλεσε να σταματήσει τον εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας και να απαντήσει αν τελικά η επένδυση εντάσσεται στα έργα LNG που δρομολογούνται στη χώρα, όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, στις αρχές Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς απαντώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του για την επένδυση LNG μέσα στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού, είχε δηλώσει τα εξής: «Μέχρι στιγμής η όλη συζήτηση αφορά μόνο προθέσεις από την πλευρά της εταιρείας … Η μόνη άδεια που έχει λάβει η επένδυση είναι αυτή για τη χωροθέτηση στα Πευκάκια και μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα τροποποίησης από την εταιρεία».
Ένα σχεδόν μήνα μετά, ο τοπικός τύπος κατέγραψε την πρόθεση της εταιρείας Mediterranean Gas που έχει αναλάβει την επένδυση, να προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό για την κατασκευή πλωτού σταθμού LNG και μάλιστα στον Σωρό Μαγνησίας, περιοχή διαφορετική από αυτή για την οποία έχει λάβει άδεια. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του Market Test για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό ΑRGO FSRU στο Βόλο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός κ. Σκρέκας, σε εκδήλωση παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας της «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων», ενέταξε την επένδυση LNG στη Μαγνησία στον ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στη διάρκεια της ομιλίας του, απαρίθμησε τα έργα LNG που δρομολογούνται και αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε επενδύσεις στη Ρεβυθούσα, στους Αγίους Θεοδώρους, αλλά και στον Βόλο. Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού για την εν λόγω επένδυση δεν έχει καν υποβληθεί στο Υπουργείο προς έγκριση η άκρως απαραίτητη για την αδειοδότησή της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού δείχνουν σαφώς την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τεράστιας κλίμακας επένδυση στον Κόλπο του Παγασητικού, ανεξάρτητα από τις εκφρασμένες και τεκμηριωμένες αντιθέσεις, αλλά και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία και την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στην Ερώτησή του κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει για το αν τελικά έχει αποφασίσει την ένταξη της επένδυσης στον ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, για το ποια αξιολογικά κριτήρια έχει λάβει υπόψη, αλλά και για το αν αρκεί μόνο το επενδυτικό ενδιαφέρον για να αξιολογηθεί μία επένδυση ως βιώσιμη και συμβατή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μίας περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.