Μία βιωματική προσέγγιση από το Γυμνάσιο Αγριάς

Για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού»-

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1966 επισήμως ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων από τον ΟΗΕ, 6 χρόνια μετά από την εν ψυχρώ δολοφονία 69 μαύρων ανθρώπων που συμμετείχαν σε μία μαζική ειρηνική διαδήλωση στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, εναντίον συγκεκριμένου νόμου που τους επέβαλε το πολιτικό καθεστώς του Απαρτχάιντ.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «για την Ημέρα κατά του Ρατσισμού οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Αγριάς αποφάσισαν να μη σταθούν σε μία θεωρητική παρουσίαση του πάντα επίκαιρου θέματος αλλά να προσεγγίσουν εμπράκτως το διαφορετικό.
Έτσι, στις 12 Μαρτίου 2019 μία μικρή ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου επισκέφτηκε μαζί με τις καθηγήτριες τους, κ. Ειρήνη Καφίδα και κ. Δήμητρα Πολυχρόνη, το Κέντρο Φιλοξενίας Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο στο Βόλο, που στεγάζεται στην Παιδόπολη Αγριάς. Εκεί οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά εφήβους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τις αραβικές χώρες, που βρίσκονται στη χώρα μας με την ελπίδα επανένωσης με τις οικογένειές τους, και να τους θέσουν διάφορες ερωτήσεις. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους μαθητές του Γυμνασίου Αγριάς να έρθουν οι ίδιοι αντιμέτωποι με πιθανές προκαταλήψεις και στερεότυπα που τους διακατέχουν σχετικά με τους πρόσφυγες, να λύσουν απορίες και, μέσα από τη συνολική διαδικασία, να διαπιστώσουν όχι μόνο διαφορές αλλά και πολλά κοινά ως προς τον τρόπο ζωής, τα ενδιαφέροντα και τα όνειρα που τους ενώνουν με τους νέους των συγκεκριμένων χωρών. Με το πέρας της επίσκεψης και πριν την αναχώρηση για την επιστροφή προέκυψε μάλιστα αυθόρμητα η ιδέα για ένα σύντομο φιλικό παιχνίδι μπάσκετ μεταξύ των νέων στο γήπεδο της Παιδόπολης.
Στη συνέχεια οι μαθητές δημιούργησαν ένα βίντεο με τίτλο «Ο Ρατσισμός που κρύβεις μέσα σου», το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις συνεντεύξεις και γενικά την εμπειρία τους από την επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας, με σκοπό να μεταφέρουν τις εντυπώσεις αυτές στους συμμαθητές τους κατά την Ημέρα Κατά του Ρατσισμού.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου στο Γυμνάσιο Αγριάς παραβρέθηκαν η υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Φιλοξενίας, κυρία Ιωάννα Ζαγοριανού, ο εκπαιδευτής – φιλόλογος κ. Βασίλης Βλαχάκης, οι κ. Χαράλαμπος Μπαντέρ Κανάνα και Wali Daryab, διερμηνείς των Αραβικών και Φαρσί αντίστοιχα, καθώς και τέσσερις έφηβοι του Κέντρου από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσκεκλημένοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε τόσο το βίντεο των μαθητών της Γ’ τάξης, ποίημα του μαθητή της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Παναγιώτη Παπαγεωργίου, καθώς και αφίσες- ζωγραφιές με θετικά, αντιρατσιστικά μηνύματα, που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές όλων των τμημάτων. Συνολικά η εκδήλωση αποτέλεσε μία έμπρακτη προσέγγιση του «ξένου» που βρίσκεται δίπλα (ή και μέσα μας), με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω σκέψεις και θετικές πράξεις προς τον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως προέλευσης και καταγωγής».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.