«Μια βροχή χαλάζι»: Απ΄τα τελευταία τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Ο Ζαφείρης Κουκουσέλης, μιλά για τη συνεργασία με τον αείμνηστο καλλιτέχνη

«Μια βροχή χαλάζι» τραγούδησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, έγραψε η Λίνα Δημοπούλου και συνέθεσε μελωδικά ο καταξιωμένος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Ζαφείρης Κουκουσέλης. Καλεσμένος στο Ράδιο ΕΝΑ ,ο κ. Κουκουσέλης μίλησε στον Ηλία Κουτσερή για ένα από τα τελευταία τραγούδια που ηχογράφησε ο μοναδικός στο είδος του καλλιτέχνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, και για την μουσική του κομματιού που τόσο αβίαστα γεννήθηκε, «σαν να ήταν μέσα του», όπως δήλωσε ο ίδιος.


Καταρχήν, μιας που διανύουμε εορταστική περίοδο… Εσείς βγαίνατε σε μικρή και εφηβική ηλικία να πείτε τα κάλαντα στις γειτονιές της πόλης μας;

Βέβαια! Θυμάμαι έβγαινα στη γειτονιά πάντα με ένα τρίγωνο και πήγαινα με παρέα να τραγουδήσω τα κάλαντα. Θυμάμαι επίσης ότι μας κερνούσαν μελομακάρονα. Ήταν ιδιαίτερες και ξεχωριστές στιγμές.

Εσείς βέβαια φροντίσατε και κρατήσατε το κομμάτι της μελωδίας και το κάνατε επάγγελμα στην πορεία ως μουσικός, χαρίζοντάς μας μουσικές και με ντόπιους καλλιτέχνες και όχι μόνο… Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε το «Μια βροχή χαλάζι». Θα μας πείτε λίγα λόγια για το κομμάτι, αλλά και για τη συνεργασία σας με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Λίνα Δημοπούλου;

Το τραγούδι «Μια βροχή χαλάζι» με τον ομώνυμο δίσκο είναι η τελευταία μου δουλειά που κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο». Τα πρώτο αυτό τραγούδι έχω την χαρά να ερμηνεύει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που ήταν μάλιστα από τις τελευταίες ηχογραφήσεις του κορυφαίου Έλληνα τραγουδοποιού, ερμηνευτή και συνθέτη. Οι στίχοι, όπως είπατε, είναι της εξαιρετικής Λίνας Δημοπούλου.
Είναι ένα τραγούδι που έχει ως θέμα του το προσφυγικό. Μιλά για ένα κοινωνικό θέμα και για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τις κοινωνίες. Οι στίχοι της Λίνας Δημοπούλου καυτηριάζουν ένα γεγονός που πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα και το Γκάζι. Όταν μου έδωσε τον στίχο η μουσική «βγήκε» πολύ γρήγορα. Ήταν σαν να υπήρχε μέσα μου. Τότε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας άκουσε το τραγούδι, του άρεσε πολύ και ήθελε να το τραγουδήσει. Οι μουσικοί που συμμετέχουν στο κομμάτι είναι όλοι από τον Βόλο, εξαιρετικοί μουσικοί, έχοντας, τελικά, αυτό το αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να ακούσει και να απολαύσει ο καθένας μέσω του διαδικτύου.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι ταίριαξε απόλυτα στο ύφος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Και οι στίχοι της Λίνας Δημοπούλου αλλά και η μουσική είναι απόλυτα κομμένοι και ραμμένοι στο στυλ του νομίζω…

Με αφορμή την ερώτησή σας πρέπει να αναφέρω ότι όταν η Λίνα μου έδωσε τους στίχους, μου είπε και επίσης με παρότρυνε, όταν γράψω τη μουσική , το τραγούδι να το ερμηνεύσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Οπότε είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου τον ερμηνευτή. Θέλω επιπρόσθετα να πω, και είναι πολύ σημαντικό αυτό, ότι ο Λαυρέντης ακολούθησε ακριβώς τη μελωδική γραμμή που είχα δημιουργήσει εγώ στο κομμάτι και του είχα δείξει. Ξέρουμε ότι συνήθως οι τραγουδοποιοί διαφοροποιούν κάποιες φορές τα τραγούδια, προσθέτοντας δικά τους στοιχεία, σε σχέση με αυτό που έχει γράψει ο συνθέτης. Το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε πιστεύω ότι είναι ένας απίστευτος συνδυασμός μουσικής και στίχου, αλλά και καταπληκτικής ερμηνείας από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Το κομμάτι αυτό λειτουργεί ως προπομπός κι άλλων τραγουδιών που θα ακολουθήσουν;

Έχω βγάλει μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με δέκα τραγούδια. Οι καιροί όμως επιτάσσουν τα τραγούδια να βγαίνουν σταδιακά, διότι έχουν διαδικτυακή παρουσία. Έτσι, είναι το πρώτο τραγούδι που παρουσιάστηκε και θα ακολουθήσου σιγά σιγά και τα άλλα. Θα συμμετέχουν κι άλλοι καταπληκτικοί ερμηνευτές, στιχουργοί και ποιητές.

Το τραγούδι βρίσκεται στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=_a85QdwxFIQ&feature=emb_logo

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.