Μικρές οι δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στο Βόλο

φωτογραφία αρχείου
Προβληματισμός στους συνδικαλιστικούς κύκλους

Μικρή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του Βόλου στην χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς οι εργαζόμενοι προτίμησαν να εργαστούν, παρά να πάνε στις τρεις συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν με συμμετοχή αρκετών δεκάδων μόλις κόσμου.
Ενδεικτικό της μικρής συμμετοχής του κόσμου στην απεργία ήταν τα ποσοστά στους εργασιακούς χώρους που κινήθηκαν σε μονοψήφια νούμερα, τόσο στα εργοστάσια, όσο και στις υπηρεσίες του δημοσίου.

Στα μέτρα που έρχονται και στην αποχή του κόσμου αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των φορέων σε δηλώσεις τους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος παραδέχτηκε ότι εικόνα της χθεσινής απεργίας δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι συνδικαλιστές, σε σχέση με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση με τον προϋπολογισμό και γενικώς με την εξόντωση της εργατικής τάξης, αλλά και των συνταξιούχων και των ανέργων, με πολιτικές που θα επιφέρουν νέα μέτρα σε φόρους, άμεσους και έμμεσους, συρρίκνωση της σύνταξης, «κούρεμα» των επικουρικών, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ εκτίμησε ότι με την εκλογή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015, ο κόσμος έχει χάσει κάθε ελπίδα και θεωρεί πλέον ότι όποιο αγώνα και να δώσει, δεν έχει αντίκρισμα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσει και να το βάλει στο μυαλό του ότι μόνο μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να καταφέρει να κερδίσει και να σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα». τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης τόνισε ότι σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι γιατί γίνεται η απεργία και τι βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, οι οποίοι επί δεκαετία τώρα, πληρώνουν μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται. «Τα όρια και οι αντοχές έχουν τελειώσει, τα όσα όλοι οι Έλληνες χρωστάμε σε ταμεία, τράπεζες, δεν έχει τελειωμό και πρέπει να σταματήσει. Ζητούμε αλλαγή αυτής της πολιτικής, δεν υπάρχουν μονόδρομοι, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δείξουν τη δυναμική τους παρουσία όπου μπορούν. Υπάρχει αδυναμία συσπείρωσης, αυτό είναι φανερό, γι αυτό και τα ποσοστά κινούνται σε χαμηλά νούμερα», τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι πάντα υπάρχει το ερώτημα, πότε θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, που εδώ και οχτώ χρόνια, ακούν συνέχεια υποσχέσεις ότι κάτι θα συμβεί, οι απογοητεύσεις έρχονται η μία μετά την άλλη, η ύφεση είναι συνεχόμενη και οι αντοχές έχουν τελειώσει. Ο Φ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι, ανεξάρτητα του ποσοστού της απεργίας, τα προβλήματα συνεχώς διογκώνονται και πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Ν. Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος είπε ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα συνεχίζεται, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες, στοχοποιούνται καθημερινά. «Πρέπει όλοι και όλες μαζί να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που στέλνει τους πολίτες στη φτώχεια. Θα πρέπει να στηριχθεί και ο δημόσιος τομέας, αλλά πολύ περισσότεροι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που περνούν δύσκολα. Θα πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, η αλλαγή σελίδας θα πρέπει να γίνει συντονισμένα, οργανωμένα και αποτελεσματικά, με αιχμή του δόρατος την στήριξη των εργαζομένων», τόνισε.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των δασκάλων στην απεργία είπε ότι κυμαίνεται στο 15% και πρόσθεσε ότι υπάρχει απογοήτευση, η ελπίδα φαίνεται να έχει χαθεί «άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, μία νέα αρχή για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την συγκεκριμένη πολιτική».

Τέλος, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας χαρακτήρισε τη μικρή συμμετοχή του κόσμου θλιβερή εικόνα, δήλωσε ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας, αλλά παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Ο κ. Χαυτούρας κατήγγειλε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπονομεύουν την κινητοποίηση με την παρουσία τους. «Είναι ντροπή και αποτελεί θράσος, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν να υπονομεύουν την κινητοποίηση και να βρίσκονται εδώ. Αυτοί που ακολουθούν αυτή την φριχτή πολιτική, να βρίσκονται εδώ και πιστεύω ότι και το Εργατικό Κέντρο κι όλα τα Σωματεία, πρέπει να τους αποβάλλουν με τον τρόπο τους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον γιατρό, αυτό που διαμορφώνεται είναι μία πλήρης φτωχοποίηση της κοινωνίας, ένα μαύρο παντού και πρέπει να αντιδράσουμε. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μία φτωχοποιημένη χώρα, δίχως δημόσια υγεία, δίχως ανάπτυξη, ώρα μηδέν. «Πρέπει να προβληματιστούμε και να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε δυναμικά, είναι ο μόνος δρόμος», τόνισε.

Η ανεξάρτητη συγκέντρωση

Μικρή ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στην ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από τα ΕΛΤΑ Βόλου, επί των οδών Αγ. Νικολάου – Δημητριάδος.
Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ζητούσε η απεργία να είναι αφετηρία για οργάνωση πολιτικής απεργίας διαρκείας, για την εργατική εξουσία και τη σοσιαλιστική έξοδο από την κρίση, την ανεργία και τη φτώχεια. Ζητούσε δε από τους εργάτες να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα για δουλειά, παιδεία, υγεία, τροφή και στέγαση, για ντόπιους και μετανάστες. Ο πόλεμος που κηρύσσει η κυβέρνηση ενάντια σε κάθε όρο ζωής να απαντηθεί με τα όπλα της εργατικής τάξης για μονομερή διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των βασικών τομέων της οικονομίας και ιδίως του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών, για να οργανωθεί η παραγωγή και η κοινωνία με βάση τα συμφέροντά τους, ανέφερε το ΕΕΚ.
Ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής τόνιζε ότι η πολιτική ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος από το κράτος, τις κυβερνήσεις και την εργοδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία, είναι όρος για την ενότητα του κινήματος, ενώ ανέφερε ότι οι εργάτες και οι καταπιεσμένοι αναγνωρίζουν μόνο το ταξικό καθήκον, που σημαίνει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, εθνικισμούς και πολέμους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.