Μικρομεσαίοι και επιστρεπτέες προκαταβολές

Επιτυχείς μεν αλλά όχι οριζόντιες...

Του Νίκου Βισβίκη *

Το Υπουργείο Οικονομικών στις τρεις πρώτες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, επιχορηγεί το 30% της ‘’προκαταβολής’’ – (δανείου) , εφόσον, κατά το έτος 2021 επέλθει μείωση του τζίρου κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο – δηλαδή το 2020, χρονιά της Πανδημίας – !
Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών παραγνωρίζει ότι :
1. Ήδη το 2020 λόγω της Πανδημίας, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί 70% – 90% μείωση έναντι μιας σχετικά καλής χρονιάς (το 2019). Επί της ίδιας χρονιάς (2020) ως βάση, πρέπει να μειωθεί ο τζίρος τουλάχιστον 70% κατά την επόμενη χρονιά(2021). Άρα για να επιχορηγηθούν οι αποδέκτες των 3 Επιστρεπτέων το 30% και να αποδώσουν το 70% της Επιστρεπτέας, πρέπει στο τέλος του 2021 να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω αναδουλειάς ! ΣΟΚ ! Δηλαδή, τους ζητείται ώστε επί δύο συνεχή έτη να υποστούν ετησίως διαδοχικές μειώσεις 70 % και άνω. Προφανώς, με το 70% του δανείου ως ‘’επιστρεπτέο’’, το Κράτος ουδόλως θα το εισπράξει λόγω αντικειμενικών συνθηκών – μάλλον κλειστές οι προβληματικές επιχειρήσεις ! Δηλαδή, όποια επιχείρηση έχει μικρότερη μείωση – πχ μείωση τζίρου 50 %, το 2021 θα πρέπει να αποδώσει όλη την ‘’προκαταβολή’’ που έλαβε !
2. Δεν είναι τυχαίο ότι στις (3) πρώτες ‘’Επιστρεπτέες’’ συνολικά, με αυστηρή προϋπόθεση το – 70% του τζίρου, υπήρξαν από νομικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις 95.000 αιτήσεις και μόνον στην (4η) με το 50% μη επιστρεπτέο , υπήρξαν τουλάχιστον 490.000 αιτήσεις !

Εδώ προκύπτει ηθικό και νομικό ζήτημα !
Οι αιτούντες των (3) πρώτων ‘’Επιστρεπτέων’’ δεν γνώριζαν ότι αν θα ακολουθήσουν και άλλες ‘’Επιστρεπτέες’’ , πλέον ευνοϊκές και υπέβαλαν, πήραν χρήματα και εγκλωβίσθηκαν με δυσμενή όρο αποπληρωμής της μάλλον 100%. Δεν είχαν την ευχέρεια της επιλογής ! Ηθικό, αλλά και νομικό ζήτημα, αφού μια – η ίδια και για τους ίδιους λόγους – Κρατική παροχή πρέπει να είναι οριζοντίως ίδια με όλες τις υπόλοιπες !
Επιπλέον : Οι μικρομεσαίοι – στο 100% σχεδόν – αποκλεισθήκαν από τα τραπεζικά προϊόντα – παροχές (; ) όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ II.Οι τραπεζικές δεσμεύσεις αποτέλεσαν κριτήρια αποδεκτά μόνον από τους ‘’ έχοντες και κατέχοντες’’ : υποθήκες, ενημερότητες, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ κλπ. Απόδειξη ; Σε άνω των 100.000 αιτήσεων για κάθε ένα προϊόν
( σαφώς όχι ‘’παροχή’’) ικανοποιήθηκαν μόνο το 10 – 12%! Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι μάλλον μπορούσαν και να μην δανεισθούν !
Το Υπουργείο πρέπει να εξομοιώσει τους αποδέκτες των 3 πρώτων ‘’Επιστρεπτέων’’ με αυτούς των προκαταβολών των 4,5 και 6 , ώστε να μπορέσουν όλοι να κάνουν ‘’μόχλευση’’ από το σύνολο των ‘’Επιστρεπτέων’’ που θα έχουν λάβει.
Σίγουρα, με το 50% χορηγία από όλες τις ‘’Επιστρεπτέες’’, θα επιστραφεί αμελλητί , οπωσδήποτε και εκ του ασφαλούς το υπόλοιπο 50% !Δηλαδή, αν κάποιος λάβει π.χ 40.000 € – 50.000 € συνολικά, μπορεί στοιχειωδώς να επιβιώσει με το 50% και να διασφαλίζει το υπόλοιπο 50% ως άμεσα ‘’επιστρεπτέο’’ !
Έτσι, θα λειτουργούν δυο ‘’μοχλεύσεις’’ : το 50% της Επιχορήγησης θα πάει στην Αγορά και σε εξοφλήσεις προς το Δημόσιο και το άλλο 50% ως Επιστρεπτέο θα επιστραφεί εκ του ασφαλούς στο Δημόσιο και ίσως σε μικρότερο χρόνο.
*Οικονομολόγος (Msc SUNY,N.Y) – Ταξιδιωτικός Πράκτορας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.