Μηνύσεις «για αναπόδεικτες καταγγελίες»

Θα καταθέσει η Νατάσα Οικονόμου, κατά Θ. Θεοδώρου και Γ. Μουλά

Άλλαξε τελικά τακτική η δημοτική αρχή Βόλου στο θέμα του ΧΥΤΑ σε σχέση με την δική της αρχική απόφαση για εναπόθεση αποβλήτων της Τρίπολης στο ΧΥΤΕ του Βόλου, και τελικά αποδέχθηκε πρόταση συμβούλων των μειοψηφιών, για τη διακοπή της απόρριψης. Παράλληλα, η Νατάσα Οικονόμου, προανήγγειλε ότι θα υποβάλλει μήνυση κατά των Θ. Θεοδώρου και Γ. Μουλά, για «αναπόδεικτες», όπως ισχυρίστηκε καταγγελίες.
Από πολιτικές αντιπαραθέσεις και «καμπανάκια» από την πλευρά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Μουλά, για να επαναφέρει την τάξη, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που μετά από δύο αναβολές έγινε σήμερα, μετά από αίτημα 16 συμβούλων των μειοψηφιών η συνεδρίαση για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων ΕΑΑΜ στον ΧΥΤΑ Βόλου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στον ΣΥΔΙΣΑ, τη διακοπή εναπόθεσης αποστειρωμένων αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Βόλου τόσο της ANSY όσο και της «Αποστείρωση Α.Ε.», που εδρεύει στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. και στην οποία τον Ιανουάριο του 2013 ο Γενικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος είχε επιβάλει πρόστιμο 98.300 € για διάφορες σημαντικές παραβάσεις.
Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου κατήγγειλε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή απέκρυψε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην «Αποστείρωσ绨, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Μουλάς, που είπε ότι δεν έγινε ενημέρωση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσα Οικονόμου καταψήφισε την διακοπή της εναπόθεσης απορριμμάτων από την «Αποστείρωση» και δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά των δύο για τις αναπόδεικτες καταγγελίες, που έκαναν σε βάρος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΔΙΣΑ Χρήστος Στρατηγόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα απόβλητα που έφθαναν στον ΧΥΤΑ από την Τρίπολη δεν είναι επικίνδυνα, τονίζοντας ότι μετά την επεξεργασία που γίνεται είναι πρώην επικίνδυνα και μολυσματικά και μπορούν νόμιμα να εισέλθουν στον ΧΥΤΑ Βόλου. Αναφορικά με τη διάθεση αποβλήτων άλλων περιοχών στον ΧΥΤΑ Βόλου, τόνισε ότι επιτρέπεται, κατόπιν ιδιωτικής συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ και την υπό την προϋπόθεση τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.
«Άλλωστε, από το 2009, παρόμοια απόβλητα εισέρχονται στον ΧΥΤΑ Βόλου από την εταιρεία «Αποστείρωση», που εδρεύει στην Β” ΒΙ.ΠΕ. Βόλου», ανέφερε ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΔΙΣΑ.
«Σιωπή δικαιοσύνης και όχι ενοχής»
Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γιώργος Πράττος είπε πως πριν εισέρθουν τα απόβλητα στον ΧΥΤΑ Βόλου από την εταιρεία ANSY, ζητείται πάντα χαρτί επιτυχούς αποστείρωσης, ενώ η σιωπή το προηγούμενο διάστημα «δεν ήταν ενοχής, αλλά δικαιοσύνης, όπως αποδεικνύεται από έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που τονίζει ότι απαιτείται συμφωνία μεταξύ ιδιώτη και ΧΥΤΑ για να αποθέσει τα απορρίμματα.
Στην αρχή της συνεδρίασης ξεκαθάρισε πως ο Θόδωρας Τσαλούχας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ και ψήφισε θετικά στην εναπόθεση των αποβλήτων από τη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Βόλου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ κ. Γανωτής είπε πως οι ερωτήσεις θα έπρεπε να τίθενται προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΔΙΣΑ, που λαμβάνει τις αποφάσεις και όχι στη Δημοτική Αρχή Βόλου.
Οι μειοψηφίες
Να σταματήσει η εναπόθεση αποβλήτων από τη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Βόλου, ζήτησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δρόμοι Συνεργασίας» Μαργαρίτης Πατσιαντάς και η επικεφαλής του συνδυασμού «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσσα Οικονόμου σημείωσε πως σκοπός της σύγκλισης του ΧΥΤΑ είναι η εξυπηρέτηση των δύο μεγάλων δήμων, του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και δεν υπάρχει λόγος να φορτωθεί απόβλητα από την Πελοπόννησο, αφού από την Τρίπολη μέχρι τον Βόλο οι ενδιάμεσοι ΧΥΤΑ είναι 12.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός ανέφερε πως σύμφωνα με το Καταστατικό του ΣΥΔΙΣΑ, δεν πρέπει να γίνει αποδοχή αποβλήτων από άλλους Νομούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Κώστα Γαργάλα, ο οποίος ζήτησε να εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Βόλου μόνο οι περιοχές που αναφέρονται στις Καταστατικές Αρχές του ΣΥΔΙΣΑ.
«Εξυπηρετούν συμφέροντα»
Μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, το λόγο πήρε ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεωδόρου που δήλωσε ότι οι έξι ανεξάρτητοι και η σύμβουλοι της «Επιλογή Ευθύνης» εξυπηρετούν συμφέροντα και δεν ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης, παίζουν με τη δημόσια υγεία και σήμερα πήραν ξεκάθαρη απάντηση.
«Θέλετε να δείξετε πως έχετε μέτωπο εναντίον μας, αλλά δεν έχετε καταλάβει πως έχετε μέτωπο εναντίον όλων της πλειοψηφίας των Βολιωτών. Εμείς 27 θα μείνουμε μέχρι το 2019 και εσείς από 16 θα μείνετε 11. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σας περιμένει. Τα σημερινά έγγραφα σας ξεγύμνωσαν», τόνισε ο Θ. Θεοδώρου προς την αντιπολίτευση και ανέφερε πως το 2013 μία από τις μονάδες στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 98.300 € από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν η «Αποστείρωση Α.Ε.», χωρίς, ωστόσο, να γίνει θέμα τότε.
Ο εκτελών χρέη δημάρχου πρότεινε να σταματήσει η εναπόθεση αποβλήτων από την ANSY, αλλά και από την «Αποστείρωση», δίνοντας μία εβδομάδα περιθώριο στην αντιπολίτευση να επικοινωνήσει με τον κ. Μπόμπολα πριν απαντήσουν.
Τον Θ. Θεοδώρου διέκοψε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Ιάσονας Αποστολάκης, με αποτέλεσμα να δεχτεί την παρατήρηση του εν αργία δημάρχου Αχ. Μπέου και ν” απαντήσει με τη σειρά του «εσύ γιατί πετάγεσαι συνέχεια;». «Αν έρθω εκεί θα σου πω», του είπε ο Α. Μπέος και ανταπάντησε «αν μπορείς απείλησε με στο μικρόφωνο, για να καταγραφούν τα όσα λες». «Δεν συνηθίζω ν” απειλώ, πόσο μάλλον τον Λάκη», κατέληξε ο Αχ. Μπέος.
Θα καταθέσει μήνυση
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς συμφώνησε με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, κατηγόρησε τον κ. Θεοδώρου, καθώς όπως είπε «η τοποθέτησή σας, ήταν η μεγαλύτερη ήττα σας» και δέχτηκε γιουχαΐσματα από συμβούλους της πλειοψηφίας.
«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και για το έγγραφο που προσκόμισε η Δ.Α. για το πρόστιμο στην ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. δήλωσε ότι δεν το γνώριζε η προηγούμενη Δ.Α. και διεμήνυσε ότι η παράταξη θα καταθέσει μήνυση και στον κ. Μουλά και στον κ. Θεοδώρου για αυτά που είπανε. «Μαζευτήκατε λόγω της αντιπολίτευσης. Ωραίο το σόου. Θα σας καλέσουμε να τεκμηριώσετε αυτά που είπατε, ότι σκοπίμως αποκρύψαμε στοιχεία».
Ο Γ. Μουλάς έκανε λόγο για στριπτίζ της προηγούμενης Δ.Α. και είπε απευθυνόμενος προς την κ. Οικονόμου «Δε θα έχετε που να κρυφτείτε τώρα». Η κ. Οικονόμου συμφώνησε εν μέρει με την πρόταση δια διακοπή εναπόθεσης αποβλήτων από την ANSY στον ΧΥΤΑ αλλά για το θέμα της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. δήλωσε ότι θα ζητήσει τα θέματα.
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός έκανε λόγο για απουσία ελέγχων, συναινώντας στην πρόταση του Δήμου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος. Οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ψήφισαν, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν τους δόθηκε ο λόγος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.