Μειώνει κατά 4% τα τέλη ύδρευσης η ΔΕΥΑΜΒ

Κατά 4% προτίθενται να μειώσει τα τέλη ύδρευσης η ΔΕΥΑΜΒ, από τις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε η συνολική μείωση της τριετίας να φθάσει στο 10%, με βάση την προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Διοίκησης της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αποστόλη Γαλάτη στόχος της Διοίκησης είναι να εφαρμόσει την προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι θα μειωθούν, σε ορίζοντα τριετίας, κατά 10% τα τέλη ύδρευσης. Όπως ανέφερε τον πρώτο χρόνο έγινε μείωση της τάξης του 3%, όπως και πέρυσι, ενώ οι υπηρεσίες επεξεργάζονται νέα μείωση της τάξης του 4%, ώστε να ληφθεί απόφαση σύντομα και από 1ης Ιανουαρίου 2017 η μείωση αυτή να περάσει στον καταναλωτή.

Για το θέμα μίλησε ο πρόεδρος της Επιχείρησης στη διάρκεια της συζήτησης για τον ισολογισμό και απολογισμό του 2015, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τον επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργ. Πατσιαντά να ψηφίζει αρνητικά και να θέτει ερωτήματα για την απόκλιση που υπήρξε σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την εισήγηση οι εισπράξεις τελών και δικαιωμάτων το 2015, ήταν μειωμένες κατά 71% σε σχέση με τον προϋπολογισμό και μειωμένες κατά 18% απ’ ότι το 2014. Υστέρηση 7% παρουσίασαν τα δικαιώματα νέων παροχών ύδρευσης, λόγω πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και 37% από νέες συνδέσεις αποχέτευσης, διότι έχ3ει συνδεθεί το πλείστον ακινήτων στη μείζονα Βόλου.
Ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα ποσοστά απορρόφησης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων (4,46 εκ. € το 2015 που κινήθηκαν κάτω από τα 15,93 εκ. € του προϋπολογισμού) ο διευθυντής της επιχείρησης Σταύρος Τζίνης που τόνισε ότι καταγράφηκε αύξηση επενδύσεων για έργα ύδρευσης – αποχέτευσης το 2015 κατά 41% έναντι του 2014. Επιπλέον ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει ξεχρεώσει όλα τα «φέσια» των προηγούμενων ετών.

Για χρηστή διαχείριση εκ μέρους της επιχείρησης έκανε λόγο ο κ. Γαλάτης που εξήρε την πολύ σημαντική η συμβολή των εργαζομένων στην επιχείρηση και των στελεχών που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις περισσότερες εργολαβίες, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε σταθερή εισροή χρημάτων από τη πλευρά τους κράτους. Γενικά παρατήρησε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2015 καλύφθηκαν κατά 75% όμως εκτελέστηκε μόνο το ένα τρίτο του τεχνικού προγράμματος, κυρίως λόγω της «στάσης πληρωμών από το κράτος».
Επιπλέον ο κ. Τζίνης επισήμανε ότι έγιναν ελάχιστες συνδέσεις αποχέτευσης λόγω του ότι οι περισσότερες ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και της δυσμενής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, που ενώ το επιθυμούν, εντούτοις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της κρίσης.

Ο κ. Πατσιαντάς δήλωσε ότι κακώς το κράτος θεωρεί την ΔΕΥΑΜΒ εμπορική επιχείρηση και την φορολογεί με 26% συν την προκαταβολή φόρου (σε φόρους πληρώθηκαν 850.000 €) ενώ συνεχίζει να πληρώνει οικιακό τιμολόγιο στο ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Παρόλα αυτά δεν ψήφισε τον απολογισμό-ισολογισμό του 2015, με το αιτιολογικό ότι ψηφίζει αρνητικά τον προϋπολογισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.