Ν. Ιερεμίας στο Ράδιο ΕΝΑ: Για να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός

Παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης στον Μουρτιά ανέφερε ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου

Στο σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τα κενά που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ με προσωπικό από τον Στρατό και την Πυροσβεστική, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ ο Νίκος Ιερεμίας, αντιπύραρχος, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ο οποίος εκτιμά ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός και η φιλοσοφία, ενώ τόνισε ότι ανάλογη προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν δεν προχώρησε.
Ο κ. Ιερεμίας, ανέφερε ότι είναι θέμα αυτό δεν αφορά τον ίδιο, αλλά άλλες υπηρεσίες και φορείς που παίρνουν αποφάσεις.
Όπως εξήγησε αν τεθεί τέτοιο θέμα ώστε η Πυροσβεστική να συνδράμει στο ΕΚΑΒ, πρέπει να υπάρχει άλλος σχεδιασμός ή τρόπον τινά μια ενιοποίηση των δύο υπηρεσιών, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό (κυρίως Αμερική), όπου υγειονομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι ένα και θα πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία για να γίνει αυτό.
Ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου τόνισε ότι τέθηκε ξανά θέμα το 2018-19 για τη συνδρομή της Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ, με κάποιες υπουργικές αποφάσεις, αλλά δεν προχώρησε.

Παραμένουν δυνάμεις στον Μουρτιά
Παραμένουν στο μεταξύ δυνάμεις στον Μουρτιά του Νοτίου Πηλίου, όπου χθες ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού και, ευτυχώς αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.
Ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου ανέφερε ότι στην περιοχή παραμένουν δύο πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστικών και πέντε υδροφόρα οχήματα, μέχρινα μην υπάρχει κανένας κίνδυνος αναζωπύρωησης.

Αναφερόμενος στην πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, που ξέσπασε στον Μουρτιά του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε ότι εκδηλώθηκε σε αμιγώς δασική έκταση και αμέσως κινητοποιήθηκαν πολύ μεγάλες δυνάμεις με πυροσβεστικά οχήματα, ενώ υπήρξε συνδρομή δύο εναέριων μέσων (ενός Canadair και ενός ελικοπτέρου), τα οποία συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό της πυρκαγιάς.
Ο κ. Ιερεμίας εξήγησε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς υπήρχαν δασικοί δρόμοι και πρόσβαση για μικρά πυροσβεστικά οχήματα, υπήρξε κινητοποίηση ολόκληρης της περιφέρειας Θεσσαλίας και η πόλη του Βόλου καλύφθηκε από οχήματα και πυροσβέστες από Λάρισα και Τρίκαλα, γιατί οι τοπικές δυνάμεις βρισκόταν στο Νότιο Πήλιο.
«Καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά στο σημείο που εκδηλώθηκε, με απολογισμό καμένη δασική έκταση 5-6 στρέμματα και ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι», τόνισε ο αντιπύραρχος.
Για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.