Ν. Οικονόμου – Ι. Αποστολάκης: « Δε θα απεμπολήσουμε το θεσμικό μας ρόλο»

Για απόρριψη προσφυγής της Επιτροπής 152 για κατεδάφιση σπιτιού με αμίαντο

Το γεγονός ότι δεν θα απεμπολήσουν το θεσμικό τους ρόλο, όσα εμπόδια και αν συναντούν καθημερινά, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης, με αφορμή την απόρριψη από την Επιτροπή του άρθρου 152 της προσφυγής τους κατά του Δήμου Βόλου, για την κατεδάφιση οικίας με αμίαντο από μη πιστοποιημένο εργολάβο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ν. Οικονόμου και Ι. Αποστολάκης, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση:
«Γιατί χαίρεται η δημοτική αρχή; Γιατί πήρε μια απόφαση από την Επιτροπή του άρθρου 152 που ουσιαστικά «νομολογεί» ότι δεν χρειάζεται ειδικά αδειοδοτημένη εταιρία για την αποξήλωση στοιχείων αμιάντου, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων; Σιγά την είδηση! Έχουμε συνηθίσει πια από ανάλογες αποφάσεις.

Μόνο που μέσα στη χαρά της «ξέχασε» η δημοτική αρχή ότι η Επιθεώρηση Εργασίας προέβη στην επιβολή προστίμου προς τον ανάδοχο εργολάβο, γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση, «δεν κατείχε σχετική άδεια εκτέλεσης τέτοιων εργασιών κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 14 του ΠΔ 212/2006…». «Ξέχασε» ακόμη ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζήτησε εγγράφως τις απόψεις της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Βόλου για το θέμα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες εργασίες γίνονται μόνο από επιχειρήσεις με άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και ότι ουδέποτε δόθηκε η απαραίτητη έγκριση σχεδίου εργασιών από τη Δ/νση Περιβάλλοντος για την κατεδάφιση της οικίας στη Ν. Ιωνία. «Ξέχασε» επίσης ότι, χάρις στη δική μας αντίδραση, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να συμμορφωθεί επιτέλους με τη νομοθεσία και να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία στην επόμενη επιχείρηση απομάκρυνσης αμιάντου – και μάλιστα μιας πλάκας ελενίτ 3μ. Χ 1μ., όχι ολόκληρης οικίας… – από την περιοχή Αλυκών, καλώντας αδειοδοτημένη εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη και μη εμπιστευόμενη εκ νέου τον όποιον «ημέτερο» εργολάβο.

Η συγκεκριμένη δράση, μάλιστα, και η συμμόρφωσή της προς τη νομιμότητα προβλήθηκε πανηγυρικά από τη δημοτική αρχή, με δηλώσεις σε τοπική εφημερίδα του αρμόδιου αντιδήμαρχου (Σάββατο 29-04-2017). «Ξέχασε» τέλος ότι πρώτα έγινε η κατεδάφιση της οικίας και μετά από πολλές μέρες, δηλαδή κατόπιν εορτής, προχώρησε στην απόφαση απευθείας ανάθεσης στον εν λόγω μη αδειοδοτημένο για τη συγκεκριμένη εργασία εργολάβο, όπως μαρτυρεί το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου…
Μετά την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, η δημοτική αρχή θεωρεί το θέμα λήξαν. Θα της λέγαμε ότι βιάζεται. Εμείς πάντως το θεσμικό μας ρόλο δεν πρόκειται να τον απεμπολήσουμε. Όσα εμπόδια κι αν συναντάμε καθημερινά».

Απάντηση δήμου Βόλου
“Παραμένει ακατανόητη για μας, και πιστεύουμε για κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη, η απόγνωση που κατέλαβε, από κοινού, την κ. Νατάσσα Οικονόμου και τον κ. Ιάσονα Αποστολάκη, δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας και την οποία θέλησαν να κάνουν γνωστή δι ανακοινώσεων, επειδή για μια ακόμα φορά η Δημοτική μας Αρχή δικαιώθηκε από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας.
Θα πρέπει, αν μπορούν και τους το επιτρέπει η θλίψη τους, να αντιληφθούν ότι η Δημοτική Αρχή σχετικά με την αποξήλωση του παραπήγματος με τον αμίαντο από τη Νέα Ιωνία, δεν έχει λόγους να πανηγυρίζει ή να διεκδικεί εύσημα, αφού απλώς έκανε με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό τη δουλειά της, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, που δεν ήταν σε θέση ή το χειρότερο αδιαφορούσαν να κάνουν εκείνοι
Και επιπροσθέτως δεν ήταν η Δημοτική Αρχή που προσέφυγε αρχικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εν συνεχεία στην επιτροπή του άρθρου 152, που δικαίωσε και τις συγκεκριμένες ενέργειές μας, αλλά οι ίδιοι, λειτουργώντας, κατά συνήθεια, υπονομευτικά για το έργο μας.
Η μόνη ικανοποίηση που εκφράζουμε αφορά την αναγνώριση των πολιτών για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να εξυπηρετήσουμε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά τους, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και με βαθύ αίσθημα ευθύνης”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.