Ν. Πρίντζος: «Να επισπευστούν οι εκτιμήσεις των ζημιών στην αγροτική παραγωγή»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος
Όπως ζήτησε απ΄την ηγεσία του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κύριο Θ. Κουρεμπέ και τον αντιπρόεδρο κύριο Ζανιά , είχε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕ κος Νικήτας Πρίντζος.

Ο κύριος Πρίντζος μαζί με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΣΟΕ έθεσαν στην ηγεσία του ΕΛΓΑ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και που έχουν σχέση με τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «τη συνάντηση διήρκεσε πλέον των δύο ωρών και συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα και οι ζημιές που έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις μεγάλες πλημύρες .

Τα αγροτικά προϊόντα, σιτάρια, όσπρια ,σταφίδες ,βιομηχανική ντομάτα ,βαμβάκι ψυχανθή, καπνός ,οπωροκηπευτικά , δενδρώδεις καλλιέργειες ,υπέστησαν ζημιές που φθάνουν έως και το 100% σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές ακόμη και στο ζωικό κεφάλαιο.

Εδόθη ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες μεγάλες βροχοπτώσεις, οι οποίες ήταν καταστροφικές και οι ζημιές σε πολλά αγροτικά προϊόντα δεν αναγνωρίζονται ως ζημιογόνο γεγονός από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Πρίντζος τόνισε ότι θα πρέπει απαραιτήτως να βρεθεί τρόπος να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις, καθότι οι βροχές αυτές ήταν και έντονες και διήρκησαν αρκετές ημέρες, γεγονός το οποίο δεν επέτρεψε τους αγρότες να μπουν στα χωράφια τους και να κάνουν τους απαραίτητους ψεκασμούς για την αποκατάσταση της παραγωγής.

Επισημάνθηκε επίσης ,ότι λόγω του ότι τα αγροτικά προϊόντα πρωίμησαν την φετινή χρονιά, γι’ αυτό θα πρέπει να αναγνωρισθεί ως ζημιογόνο γεγονός και οι βροχοπτώσεις που έγιναν πριν τις 15/5/2018 και δημιούργησαν ζημιές.

Επίσης ,εζητήθη από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισπευστούν οι εκτιμήσεις των ζημιών καθώς βρισκόμαστε στη συγκομιδή πολλών προϊόντων και θα πρέπει για να είναι δίκαιες να αποφευχθεί η διαδικασία των μαρτύρων.

Ετέθη επίσης το θέμα της έγκαιρης πληρωμής των ζημιών σε ποσοστό 100% καθότι οι αγρότες αφενός πληρώνουν έγκαιρα τις εισφορές ,αφετέρου ήδη έχουν πληρώσει σχεδόν το σύνολο του κόστους των προϊόντων τους που καταστράφηκαν και είναι άδικο αλλά και εξοντωτικό να περιμένουν για αρκετούς μήνες να πληρωθούν ,όταν μάλιστα ,το 30% που έχουν λαμβάνειν κάνουν και ένα χρόνο περίπου να το εισπράξουν.

Για τις καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο και γενικότερα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι αποζημιώσεις είναι τόσο χρονοβόρες που ελάχιστοι εντάσσονται στα ΠΣΕΑ.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ αναγνώρισε το δίκαιο όλων των αιτημάτων που ετέθησαν και υπεσχέθη ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν να ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό αυτά. Κυρίως δε, υπεσχέθη να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα των ζημιών από τις βροχοπτώσεις γιατί είναι δίκαιο και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των πληγέντων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.