Να ανοίξει ο διάλογος για την Αυτοδιοίκηση ζητά το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς

Καταστράφηκε το παράδειγμα της Ανάβρας, κακό παράδειγμα η δημοτική αρχή Βόλου

Να ανοίξει ο διάλογος για την Αυτοδιοίκηση ζητά το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς, που κατέθεσε τις προτάσεις του για την Αυτοδιοίκηση που βασίζονται σε μια πλήρη, αποκεντρωμένη και αμεσοδημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων σε δημοτικό επίπεδο.

Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Παντελή Μαστρογιάννη και Θράσο Φωτεινό, που τόνισαν ότι λόγω του Καλλικράτη που στήθηκε χωρίς σχεδιασμό και για κομματικές εξυπηρετήσεις, καταστράφηκε το Ευρωπαϊκό πρότυπο της Ανάβρας, ενώ χαρακτήρισαν κακό παράδειγμα τη Δημοτική Αρχή Βόλου.
Ο Θράσος Φωτεινός είπε ότι το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς, θεωρεί ότι προϋπόθεση για τη χειραφέτηση των πολιτών και την πραγμάτωση της δημοκρατίας είναι η δυνατότητά τους να παράγουν οι ίδιοι την πολιτική.

Για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας σε τοπικό επίπεδο, η οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α., και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει την Τ.Α. να λαμβάνει υπόψη τη βούληση των πολιτών και να προσφεύγει στην ετυμηγορία τους.
Ο ίδιος είπε ότι σε πρακτικό επίπεδο και ενδεικτικά οι τομείς που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η επαγγελματική εκπαίδευση, η δημοτική αστυνομία, οι τοπικές συγκοινωνίες, η ενέργεια και ο πολιτισμός.

Στο πλαίσιο της πρότασης για το θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται τη συμμετοχή των πολιτών, επισημάνθηκε ότι το άρθρο 178 του Καλλικράτη, που προβλέπει την περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης ως καθαρά γνωμοδοτικό όργανο, πρέπει να αντικατασταθεί και να μεταφέρει το θεσμό από το περιφερειακό στο τοπικό επίπεδο της κοινότητας. Η επιτροπή αυτή, σε καθαρά κοινοτικό επίπεδο, αποτελούμενη από φορείς της τοπικής κοινωνίας, της κοινωνίας των πολιτών και πολίτες, οφείλει να αποκτήσει αποφασιστικό θεσμικό ρόλο για την περιοχή ευθύνης της, τόνισε ο Θράσος Φωτεινός.

Το μέλος της Π.Γ. του Δικτύου Παντελής Μαστρογιάννης πρότεινε εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής με 50% συν ένα για δήμαρχο με έκφραση παντού, κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μεταφορά αρμοδιοτήτων κεντρικά ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης πρότεινε συλλογικά όργανα ανά περιφερειακή ενότητα, δημιουργία Δ.Σ. ανά Δημοτική Ενότητα και πρώην Καποδιστριακών Δήμων.
Όπως είπε στόχοι του προγράμματος του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς είναι η ορθολογική λειτουργία της Τ.Α.,, η οικονομική αυτοτέλεια, διαφάνεια, έλεγχος και καταστατική κατοχύρωση των αιρετών και πραγματική αποκέντρωση.
Τέλος, τονίστηκε ότι για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, απαραίτητη είναι και η μεταρρύθμιση του κράτους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.