«Να διορθωθεί ο αντικαπνιστικός νόμος, για να επιβιώσουμε»

Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Εστίασης Στέφανος Στεφάνου

Θετικά διακείμενος στον αντικαπνιστικό νόμο στέκεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Εστίασης Ν. Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, σημειώνοντας όμως πως πρέπει να γίνουν απαραίτητα ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, για να μπορέσουν τα καταστήματα να επιβιώσουν. Τόνισε πως στο Βόλο το 90% των καταστημάτων ήδη εφαρμόζει το νόμο, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξετάσει πως θα εφαρμοστεί ο νόμος σε καταστήματα που λειτουργούν πιο αργά το βράδυ.

Και με τη …βούλα έρχεται να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία στις 19 Νοεμβρίου, ο αντικαπνιστικός νόμος, αν και υφίσταται εδώ και μία δεκαετία περίπου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης Μαγνησίας σχολίασε την πρόταση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια για τις επιδοτήσεις σε θερμάστρες για τις καφετέριες λέγοντας χαρακτηριστικά “Ο κ. Κικίλιας έχει βγει σε μπαράκια ή μόνο σε καφετέριες; Γιατί είπε ότι θα επιδοτήσει τις εξωτερικές σόμπες για τις καφετέριες, τα μπαράκια τι θα γίνουν; Θα βγαίνουν έξω από το μαγαζί μετά τη 1 το βράδυ 30-40 άτομα στις σόμπες για να καπνίσουν και θα συζητάνε και πάνω στην πολυκατοικία θα κοιμάται ο κόσμος ;”
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου το Υπουργείο πρέπει να εξετάσει ορισμένες λεπτομέρειες του νόμου, ενώ τόνισε πως στο κέντρο της πόλης και στην παραλία πάνω από το 90% των καταστηματαρχών ήδη εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο στους εσωτερικούς χώρους.
Η ένταση όμως του ιδίου είναι σε ότι αφορά καταστήματα που λειτουργούν πιο αργά το βράδυ, όπως τα μπαράκια.
Ζήτημα υπάρχει όμως και στον τρόπο ελέγχου εφαρμογής του νόμου με την επίβλεψη και δράση της αστυνομίας. “Έχουμε ένσταση, στο να μπει ο αστυνομικός για να “καταστρέψει” -βάζοντας πρόστιμο- ένα μαγαζί. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο. Ακόμη και στο κέντρο που βλέπετε κόσμο κάποιες φορές, υπάρχει πρόβλημα, γιατί το να λειτουργήσει ένα μαγαζί στο κέντρο και να πληρώσει ενοίκιο 3000 ευρώ και πόσα χρήματα στα λειτουργικά έξοδα, πρέπει να μην είναι γεμάτο μόνο το μεσημέρι ή το απόγευμα προς βράδυ, αλλά πρέπει να δουλεύει όλη την ημέρα, για να επιβιώσει στα έξοδα. Κι εδώ υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει μεγαλύτερο σε μαγαζιά εκτός κέντρου. Υπάρχει θέμα επιβίωσης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.
Συμπλήρωσε σε πως τα περισσότερα μαγαζιά δεν επαρκεί ο τζίρος τους για να πληρώσουν τα έξοδά τους και ανέφερε σχετικά “εκεί που προσπαθώ να επιβιώσω και τα χρήματα που βγάζω σαν τζίρος δεν φτάνουν καν για να πληρώσω τα έξοδά μου, έρχεται ο αστυνομικός, βλέπει έναν με τσιγάρο μου “ρίχνει” 500 ευρώ πρόστιμο ή 5000 ευρώ ή επί 5 τα 500. Πιστεύετε ότι αυτά τα μαγαζιά δεν θα κλείσουν την επόμενη ημέρα και δεν θα αφήσουν ένα τεράστιο φέσι στην αγορά ή στο κράτος; Δεν είναι λύσεις αυτά”.
Ο ίδιος τόνισε πως είναι υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου, υπογράμμισε όμως πως θα πρέπει να βρεθούν αυτές οι λύσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα, να εφαρμόζεται ο νόμος κανονικά και να μην υπάρχουν προβλήματα.
Συνάντηση στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Στο μεταξύ, ο κ. Στεφάνου μίλησε και για κινήσεις που έχει κάνει ο Σύλλογος ως προς το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων τραγουδιών που παίζονται στα καταστήματα εστίασης. Σημείωσε πως εκπρόσωποι του Συλλόγου μετέβησαν στην Αθήνα στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπου οι αρμόδιοι ανέφεραν πως στόχος τους είναι η δημιουργία ενός και μόνο φορέα πνευματικών δικαιωμάτων και όχι η σημερινή κατάσταση με τρεις ή πέντε παρόμοιες εταιρίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.