Να κάνουν εμβολιασμό για κορωνοϊό ηλικιωμένοι και ομάδες υψηλού κινδύνου

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» σύμφωνα με τον παιδίατρο Γιώργο Χαρίτο

Το γεγονός ότι πρέπει να κάνουν τον εμβολιασμό για κορωνοϊό και οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εκτός από τους υγειονομικούς, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Γιώργος Χαρίτος, παιδίατρος. Όπως είπε, για το εμβόλιο έγινε παγκόσμια έρευνα, που βασίστηκε σε έρευνες πολλών ετών που έγιναν για το RNA, ενώ έγιναν κλινικές δοκιμές και έρχονται εγκρίσεις από αυστηρούς οργανισμούς φαρμάκων.

Ο κ. Χαρίτος αναφέρθηκε και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα για τα παιδιά, τονίζοντας ότι τα εμβόλια, έχουν βοηθήσει να εξαφανιστούν σχεδόν ασθένειες και επισήμανε ότι αν σταματήσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας, οι ασθένειες αυτές θα εμφανιστούν ξανά, όπως έγινε προ τριών ετών με την ιλαρά.

Όπως ανέφερε, οι παιδίατροι καθημερινά, επειδή είναι η κατ’ εξοχήν εμβολιαστική ειδικότητα, έρχονται αντιμέτωποι με γονείς που έχουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, αν και η πανδημία είναι παράδειγμα του πως είναι να υπάρχει η ασθένεια και να μην υπάρχει το εμβόλιο.

«Βλέπετε πόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, πόσες ζωές έχει πάρει, πόσο πολύ έχει κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία, πόσες οικογένειες έχουν έρθει σε απόγνωση και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί υπάρχει η ασθένεια, αλλά δεν υπάρχει ακόμη το εμβόλιο. Προσεχώς θα υπάρχει και το εμβόλιο και ο καθένας από μας καλείται να πράξει με βάση την κοινή λογική», τόνισε.

Για το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε συνεργασία
Ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι θα πρέπει σε πρώτη φάση όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν και να μην το σκέφτονται. «Καταλαβαίνω ότι το εμβόλιο, για τα προηγούμενα δεδομένα έχει κυκλοφορήσει πολύ πιο γρήγορα, υπήρχαν όμως έρευνες πολλών ετών στο RNA και έτοιμες πλατφόρμες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης υπήρχε μια παγκόσμια έρευνα η οποία έγινε ταυτόχρονα και είναι η πρώτη φορά που εταιρίες ανταγωνιστικές συνεργάστηκαν τόσο αρμονικά μεταξύ τους, για να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα», επισήμανε.
Ο ίδιος είπε, ότι οι Έλληνες έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα, γιατί μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας (τέλος Ιανουαρίου), θα υπάρχει ήδη εμπειρία εκατοντάδων χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ και θα έχουμε απτά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και για την ασφάλεια του εμβολίου.
Ο κ. Χαρίτος είπε ότι με μεγάλη χαρά θα κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, διότι έχει φοβηθεί από τα περιστατικά που έχει δει στον ιατρείο του και στην κοινωνία, με ακόμη και νέους ανθρώπους να νοσούν βαριά. «Όταν εμείς ως υγειονομικοί θα κάνουμε την πρώτη δόση σε άλλες χώρες θα έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση και θα είμαστε σε θέση να δούμε αν κάποιος απ’ αυτούς τους ανθρώπους έχει όντως εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες», υπογράμμισε.

Προηγήθηκαν μελέτες και εγκρίσεις
Ο γιατρός διέψευσε ότι ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πείραμα, όπως ακούγεται, διότι έχουν προηγηθεί κλινικές μελέτες και έρχονται εγκρίσεις από πάρα πολύ αυστηρούς οργανισμούς, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, δεν θα είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό για τα παιδιά, τα οποία αφενός είναι η μικρότερη σε κίνδυνο πληθυσμιακή ομάδα, αφετέρου το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να προστατέψουμε τα παιδιά, αλλά κυρίως τους ηλικιωμένους, τόσο αυτούς που υπάρχουν σε κλειστές μονάδες (Γηροκομεία κλπ.), αλλά και αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, μπορούν να νοσήσουν βαριά και να βρεθούν εν μια νυχτί στον αναπνευστήρα.
«Μιλώντας με δύο πολύ γνωστούς καθηγητές λοιμοξιωλόγους, ένας από τους οποίους είναι στην επιτροπή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών και σε δεύτερη φάση ενδεχομένως (που θα πάει πολλούς μήνες ως και ένα έτος μετά), ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας, μπορεί στο τραπέζι να μπει το ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων.

Δημιουργεί δεδικασμένο η απόφαση του ΣτΕ
Ο γιατρός χαρακτήρισε πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα την απόφαση του ΣτΕ να διαγράφονται από Παιδικούς Σταθμούς παιδιά που δεν έκαναν τους εμβολιασμούς, καθώς δημιουργεί δεδικασμένο που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στη χώρα μας.
«Είναι μια απόφαση που δεν μας προξένησε έκπληξη, διότι αφενός υπήρχε το νομικό πλαίσιο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών τα τελευταία χρόνια, αφετέρου αυτά τα οποία συζητάμε είναι κοινός στόχος για πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου εκεί οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, υφίστανται κυρώσεις, που ξεκινούν από την άρνηση εγγραφής του παιδιού στο σχολείο και μπορούν να φτάσουν με τη στέρηση κάθε επιδόματος που αφορά την οικογένεια, μέχρι και βαρύτατα πρόστιμα», επισήμανε ο κ. Χαρίτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νόμοι υπάρχουν, θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να αρχίσουμε να τους εφαρμόζουμε και κάθε φορά που εφαρμόζεται ένας νέος νόμος, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο παιδίατρος τόνισε ότι τα εμβόλια έχουν βοηθήσει σχεδόν να εξαφανιστούν ασθένειες από τις οποίες στο παρελθόν χανόταν άνθρωποι και παλιότερα οι άνθρωποι έκαναν ουρές για εμβολιαστούν, αλλά οι νέοι άνθρωποι δεν τα γνωρίζουν αυτά και δεν μπορούν εύκολα να συλλάβουν το νόημα του εμβολιασμού.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όσον αφορά στα εμβόλια»
«Πρέπει να ξέρετε ότι ακόμη και ασθένειες που τείνουν να εκλείψουν, εάν χαλαρώσουμε τις εμβολιαστικές μας συνήθειες και σταματήσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας, οι ασθένειες αυτές είναι ακριβώς έξω από την πόρτα μας και ψάχνουν ευκαιρία για να μπουν μέσα», τόνισε, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιδημία της ιλαράς, που είχαμε και στη χώρα μας προ τριετίας με 3000 κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία σε ανεμβολίαστα παιδιά.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όσον αφορά στα εμβόλια. Τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι ένα δημόσια αγαθό, είναι υποχρεωτικά για κάποιον λόγο και δεν θα πρέπει να τα αρνούμαστε στα παιδιά μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.