Να σπάσουν τα ταμπού για την ψυχική υγεία …

Πιο έντονες οι ανάγκες μετά την καραντίνα. Κοντά στην περιφέρεια η κινητή μονάδα του Κέντρου Ημέρας και Ψυχικής Στήριξης «Δίοδος»

Οι περισσότεροι προσπαθούν να προσέχουν την υγεία τους. Κανονίζουν σε τακτική βάση τα τσεκ απ τους, με εξετάσεις όταν χρειάζονται και επισκέψεις σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων. Όταν η κουβέντα έρχεται όμως στην ψυχική υγεία, τότε κάποια στόματα κλείνουν. Τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί, καθώς αποτελεί ακόμη και σήμερα θέμα ταμπού για την ελληνική τουλάχιστον κοινωνία.
Το Κέντρο Ημέρας και Ψυχικής Στήριξης Δίοδος, στην προσπάθειά του να σπάσει αυτό το ταμπού, αλλά και να φέρει κοντά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προσφέροντας τον τρόπο της προσέγγισης, βγαίνει έξω και ξεκινά να ταξιδεύει στην περιφέρεια της Μαγνησίας, θέλοντας να τείνει χείρα βοηθείας σε όσους τη χρειάζονται.
Οι κ.κ. Αντώνης Καρζής και Γιώργος Χουστουλάκης, ψυχίατρος και ψυχολόγος αντίστοιχα της Δομής , «Δίοδος», μίλησαν στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η ανάγκη που υπάρχει στην περιφέρεια για στήριξη της ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Καρζή, κινητή μονάδα λειτούργησε και στο παρελθόν με το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου, ενώ τώρα η Δίοδος καλείται να συνεχίσει το έργο που σταμάτησε.
Οι ανάγκες όμως των ανθρώπων δεν σταμάτησαν και μάλιστα σήμερα είναι ακόμη πιο έντονες μετά από μία δύσκολη περίοδος που πέρασε και δεν είναι άλλη από την καραντίνα.

«Υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν»

“Σαφώς και υπάρχουν ανάγκες και η χώρα μας λόγω μορφολογίας, έχει ένα ανάγλυφο το οποίο δυσκολεύει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γενικώς κι όχι μόνο ψυχικής υγείας, στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων περιφερειακών περιοχών. Εμείς καλούμαστε να αναπληρώσουμε αυτό το κενό, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι δωρεάν”, σημείωσε ο κ. Καρζής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χουστουλάκης τόνισε πως η καραντίνα, ήταν μία ψυχοπιεστική συνθήκη, όπου δυσκόλεψε εξαιρετικά τους ανθρώπους, τους έφτασε στα όρια της αντοχής τους και χρειάστηκαν πραγματικά υποστήριξη.
Αυτό αναδεικνύεται, όπως επεσήμανε ο κ. Χουστουλάκης και από τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η ειδική γραμμή ψυχικής στήριξης που λειτούργησε το Υπουργείο Υγείας και στην οποία εργάστηκε και το προσωπικό της Διόδου.
Το κλιμάκιο της κινητής μονάδας που θα επισκεφθεί όλο το νομό θα αποτελείται από δύο ψυχιάτρους, δύο ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλεύτρια. Οι επισκέψεις της κινητής μονάδας θα γίνονται όπως όλες οι κινητές μονάδες στα Κέντρα Υγείας του νομού. Επίσης υπάρχει συνεργασία με τις ΤΟΜΥ του νομού, όπου θα είναι οι χώροι που θα δέχονται τα περιστατικά.
Εκεί, οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται είναι ψυχιατρική διάγνωση και παρακολούθηση, συνταγογράφηση και παροχή ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης καθώς υπάρχουν σύμφωνα με τον κ. Καρζή κι άλλα θέματα που μπορεί να μην είναι καθαρά ιατρικά αλλά κοινωνικά και άπτονται του αντικειμένου μιας κινητής μονάδας.

Θέλουμε να σπάσουμε τα ταμπού

Το θέμα της ψυχικής υγείας αποτελεί θέμα ταμπού τόσο στη συζήτηση όσο και στην πράξη. “Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να σπάσουμε τα στερεότυπα. Θέλουμε να προωθήσουμε αυτή την ιδέα ,να σπάσουμε τα ταμπού με διάφορες δράσεις. Να γνωριστούμε με τον κόσμο, να έρθει κοντά μας έτσι ώστε να γίνει μία πρώτη επαφή, να κάνουμε ομιλίες, συναντήσεις ακόμη και με τοπικούς φορείς, με Δημάρχους και με εκκλησία, ώστε να μπει η ψυχική υγεία στο μυαλό του κόσμου, ότι υπάρχει αυτή η υπηρεσία. Οι περισσότεροι που το έχουν ανάγκη το γνωρίζουν ότι το έχουν ανάγκη, παρόλα αυτά τους είναι δύσκολο να κάνουν το πρώτο βήμα. Αυτό θα προσπαθήσουμε. Να τους διευκολύνουμε με ό,τι τρόπους έχουμε στη διάθεσή μας”, υποστήριξαν χαρακτηριστικά οι κ.κ. Καρζής και Χουστουλάκης.
Το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας για τον Ιούλιο
Δευτέρα 6 Ιουλίου: ΤΟΜΥ Αγχιάλου, Τρίτη 7 Ιουλίου: ΚΥ Βελεστίνου, Δευτέρα 13/7 ΚΥ Ζαγοράς, Τρίτη 14/7 ΚΥ Αλμυρού, Δευτέρα 20/7 ΚΥ Αργαλαστής, Τρίτη 20/7 ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας, Τρίτη 28/7 ΤΟΜΥ Αγριάς.
Παράλληλα, η κινητή μονάδα θα βρεθεί και στη Σκόπελο στις 15 Ιουλίου, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη και στη Σκιάθο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2421031993 και θα συνδέονται με τους υπευθύνους της κινητής μονάδας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.