Νάνσυ Καπούλα: “Ενιαίος ψηφιακός χάρτης για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων”

Είπε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης είναι στοίχημα

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης είναι «στοίχημα» όπως δήλωσε την ημερίδα η πρόεδρος του ΤΕΕ και υποψήφια δήμαρχος κ. Νάνσυ Καπούλα.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης, ουδείς μπορεί να το αρνηθεί, είναι ένα στοίχημα που σχετίζεται άμεσα με την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου, σε όλες του τις βαθμίδες και κυρίως, με την ποιότητα της σχέσης που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες με τον κρατικό μηχανισμό.

Όπως είπε οι αλλαγές με την ένταξη στην ψηφιακή εποχή έχουν καταστήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών σε «κλειδί» επιβίωσης και καλής λειτουργίας, απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη, για όλα τα κράτη στον πλανήτη.
«Όταν μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να λησμονούμε την στενή σχέση με την επιστήμη της πληροφορικής και τα τεχνολογικά άλματα στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Κρίνεται, επομένως, αναγκαίο ο μετασχηματισμός, ο εκμοντερνισμός της δημόσιας διοίκησης να συνδεθεί άρρηκτα με την ενίσχυση των διευθύνσεων πληροφορικής, με την αναγκαιότητα για συνέργιες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την αξιοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, την ψηφιοποίηση αλλά κι αξιολόγηση όλων των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών.

Για πολλούς, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης είναι ζήτημα τεχνοκρατικής προσέγγισης των ζητημάτων της διοίκησης, κάτι που δεν είναι αληθές, καθώς είναι ζήτημα άκρως πολιτικό και πρωτίστως ανθρωποκεντρικό αφού σχετίζεται άμεσα με την βούληση για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, τη διαφάνεια, την αναβάθμιση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, τους θεσμούς και εν τέλει, με την ίδια τη δημοκρατία.

Ειδικά, σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία –με εξαίρεση κάποιους Δήμους της χώρας που πρωτοπορούν- είναι αναγκαία η ενίσχυση του εξειδικευμένου προσωπικού των Δήμων, σε συνδυασμό με την ορθολογική αξιοποίηση του υφισταμένου δυναμικού, που σε αρκετές περιπτώσεις απασχολείται σε διαφορετικές θέσεις από αυτές της εξειδίκευσής του, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των απαραίτητων πηγών για την διαρκή κατάρτιση και εκπαίδευση. Τούτο για εμάς, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να στεφθεί το όλο εγχείρημα από επιτυχία και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες»
Η ίδια σημείωσε πως ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ πρέπει πλέον να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει με σταθερά αλλά γρήγορα βήματα, τα επιτυχημένα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών και Δήμων. Στόχος δε, θα πρέπει να είναι η παροχή σύγχρονων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους επισκέπτες του Δήμου, η ενίσχυση διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, από την πιο μικρή προμήθεια και οικονομική συναλλαγή ενός Δήμου μέχρι διεθνείς διαγωνισμούς κ.α.

Ο τόπος μας έχει ανάγκη από δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη, αποτελεσματική και σύγχρονη, που θα μπορεί ανταπεξέλθει στις ανάγκες και ιδίως, στις προσδοκίες των πολιτών, γεγονός που απαιτεί ευρείες συναινέσεις, την χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, που θα οδηγήσουν στην παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών στη μείωση της γραφειοκρατίας και στον σημαντικό εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.

Τόνισε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ειδικά σε ότι αφορά τους τομείς δραστηριοποίησής του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών (e-poleodomia) ένα πάγιο αίτημα, από τη δεκαετία του 90 ακόμα, όπου –όπως θα θυμάστε οι περισσότεροι- οι μηχανικοί της χώρας μετά από αγώνες και διεκδικήσεις καταφέραμε να πείσουμε την πολιτεία να προχωρήσει στην αναγκαία μεταρρύθμιση που ως στόχο είχε την ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών, αλλά κυρίως και πάνω από όλα τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων διαφθοράς, έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν χαρακτηριστικά στην ανάσχεση των όποιων προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Το «Σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών», το οποίο θεσμοθετήθηκε τελικά, με το νόμο 4495 του 2017 και τη διαχείριση του οποίου ασκεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος και συμβάλει, αναμφισβήτητα στην αντιμετώπιση των σημαντικών παθογενειών του παρελθόντος.

Το «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» παρέχει:
• Διαδικτυακή πύλη, προσβάσιμη από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.epoleodomia.gov.gr, για την πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου κοινού, στην οποία υπάρχει διακριτή περιοχή για την πρόσβαση των εμπλεκόμενων στις διαδικασίες του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού φορέων σε υπηρεσίες και σε υποσυστήματα του Συστήματος.
• Δικτυακές υπηρεσίες αναζήτησης, απεικόνισης, τηλεφόρτωσης, μετασχηματισμού και επίκλησης των πολεοδομικών δεδομένων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν. 3882/2010.
• Ενημερωτικό υλικό, εγχειρίδια χρήσης, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις φορέων και πολιτών και κάθε απαραίτητη πληροφορία για τη διευκόλυνση των φορέων κατά την ένταξή τους στο σύστημα και στις εφαρμογές του.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη που ονομάζεται «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή One Click Land Information System). Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Η λύση στη βάση της, είναι σήμερα απλή: να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων. Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.

Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη. Την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη, έχοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην υλοποίηση ψηφιακών έργων, όπως το σύστημα των αυθαιρέτων, της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών κ.α, μπορεί να αναλάβει το ΤΕΕ.
Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος, θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, και στη συνέχεια να εκδίδει, μέσα από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί, πρακτικά, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για την προετοιμασία, έναρξη και λειτουργία κάθε είδους επένδυσης, μεγάλης ή μικρής.

Τέλος, ως πολύ σημαντικά βήματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού έθεσε την ψηφιακή υπογραφή των μηχανικών, αλλά και τη λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) που είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό Σύστημα, που λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας: www.promitheus.gov.gr και επιτρέπει με ηλεκτρονικό τρόπο την διεξαγωγή Διαγωνισμών, την υποβολή προσφορών και ενστάσεων, την αξιολόγηση, ανάθεση, σύναψη και εκτέλεση όλων των Δημοσίων Συμβάσεων, χρησιμοποιείται δε υποχρεωτικά για τις Συμβάσεις έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών με εκτιμώμενη αξία ίση ή ανώτερη των εξήντα χιλιάδων ευρώ (60.000€) μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Παράλληλα λειτουργεί και το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων («ΚΗΜΔΗΣ») που αποτελεί μέρος του ΕΣΗΔΗΣ και έχει ως σκοπό τη συλλογή, την επεξεργασία και τη δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με τις συμβάσεις των Βιβλίων I και II οι οποίες συνάπτονται γραπτώς, προφορικώς ή με ηλεκτρονικά μέσα από αναθέτουσες αρχές, αναθέτοντες φορείς και κεντρικές αρχές αγορών και ανεξαρτήτως διαδικασίας ανάθεσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.