Νάνσυ Καπούλα: Καμία διαδικασία για πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης, δεν έχει ξεκινήσει ο Δ. Βόλου

«Εν μια νυκτί έμειναν στον «αέρα» συμβόλαια που αφορούσαν ακίνητα» αναφέρει η υπ. Δήμαρχος, για το ΓΠΣ

«Εν μια νυκτί έμειναν στον «αέρα» συμβόλαια που αφορούσαν ακίνητα» αναφέρει η υποψήφια δήμαρχος Βόλου Νάνσυ Καπούλα, για το ΓΠΣ, ενώ καμία διαδικασία για πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης, δεν έχει ξεκινήσει ο Δ. Βόλου, όπως σημείωσε.
Πρότεινε πάντως, καθώς προβλέπεται από το νόμο , να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να επαναφέρουμε την ομαλότητα και το δίκαιο που αφορά τις περιουσίες των δημοτών μας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, «μετά την δημοσίευση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου σε ΦΕΚ (237/4-11-2016), η ΥΔΟΜ Βόλου υποστήριζε ότι προβλέπεται η άμεση εφαρμογή των συντελεστών δόμησης, που αναφέρονται σε αυτό.

Υπενθυμίζουμε για όσους το ξέχασαν, ότι η νυν δημοτική αρχή Βόλου προχώρησε σε οριζόντια μείωση των συντελεστών δόμησης στο ΓΠΣ με αποτέλεσμα εν μια νυκτί να μείνουν στον «αέρα» συμβόλαια που αφορούσαν ακίνητα, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και υποψήφιοι αγοραστές.

Το θέμα, είχε και έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου».

Όπως σημειώνει, «εμείς ως Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά την ψήφιση και εκτέλεση από τις 23 Δεκεμβρίου 2016 του Ν.4447/2016 Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», είχαμε επισημάνει ότι προκύπτουν νέα δεδομένα που πρέπει να εξεταστούν άμεσα ώστε να βρεθεί η λύση αναφορικά με τους συντελεστές δόμησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Αποστείλαμε μάλιστα σε όλους τους βουλευτές επιστολή και εκθέσαμε τα ζητήματα που είχαν προκύψει από την εφαρμογή του νέου ΓΠΣ Βόλου θέτοντας το ερώτημα «αν σύμφωνα με το Ν. 4447/2016, οι Συντελεστές Δόμησης (ακόμη και Μέσοι Συντελεστές Δόμησης) που προτείνονται από Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που έχει εγκριθεί με το Ν.2508/97, έχουν άμεση εφαρμογή, μετά την έγκριση τους και πριν την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης (Αναθεώρησης)»;

Υπενθυμίζω ότι τα παραπάνω εφαρμόστηκαν σε αντίστοιχη περίπτωση εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καρδίτσας και Καβάλας.

Η άποψη που είχαμε ως ΤΕΕ Μαγνησίας ήταν ότι οι προτεινόμενοι Συντελεστές Δόμησης από τα ΓΠΣ – ΤΧΣ – ΕΧΣ, εφαρμόζονται μετά την έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής – Πολεοδομικής Μελέτης και ισχύουν οι Σ.Δ. που έχουν καθοριστεί (ακόμη και μεγαλύτεροι) με άλλες Ειδικές Διατάξεις – Αποφάσεις Νομάρχη.

Στόχος μας πρέπει να είναι, μετά από δύο χρόνια που προβλέπεται από το νόμο η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου, να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να επαναφέρουμε την ομαλότητα και το δίκαιο που αφορά τις περιουσίες των δημοτών μας.

Κάτι που δυστυχώς δεν έκανε η νυν δημοτική αρχή, και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτό. Προσθέτω δε ότι καμία διαδικασία για πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης δεν έχει ξεκινήσει ως όφειλε ο Δήμος Βόλου, διαδικασία η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει κάπως όλη αυτή την κατάσταση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.