“Ναι” Μπέου στο εργοστάσιο παραγωγής SRF

Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του χιλιάδες Βολιώτες

Το γεγονός ότι ο σχεδιασμός για τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων είναι σύμφωνος με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην παραγωγή srf «για να καίνε οι βιομηχανίες τα απόβλητα που θα ελέγχουμε εμείς», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Αχ. Μπέος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις αντιδράσεις μελών της επιτροπής αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών που είχαν συγκεντρωθεί στο Δημαρχείο, που την κατήγγειλαν ότι μας δηλητηριάζει.

Μέλη της επιτροπής αγώνα εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην δημιουργία του εργοστασίου και ζήτησαν να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με το δήμαρχο να απαντά ότι το έργο θα γίνει και είναι καλύτερα «οι τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε το δικό μας ελεγμένο προϊόν», παρά να γίνεται εισαγωγή και ότι καλύτερα να γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων παρά να θάβονται στο ΧΥΤΑ.

Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα ξεκίνησε και το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος της επιτροπής πολιτών Μάρκος Βαξεβανόπουλος ο οποίος τόνισε ότι ο Βόλος στις 5 Μαΐου του 2018 είπε ότι δεν θέλει την καύση σκουπιδιών, δεν θέλει μονάδα παραγωγής srf και θέλει ολοκληρωμένη διαχείριση σκουπιδιών στην πόλη. «Όμως εσείς συνεχίζετε να το επιδιώκετε, παρά τις αντιδράσεις. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσετε τα πράσινα σημεία. Είχατε πέντε χρόνια να κάνετε πράσινα σημεία και ολοκληρωμένη διαχείριση και δεν το κάνατε», είπε. Ο τόνος του κ. Βαξεβανόπουλου ενόχλησε τον Αχ. Μπέο που του ζήτησε να χαμηλώσει τους τόνους.
Συνεχίζοντας ο κ. Βαξεβανόπουλος επισήμανε ότι «εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε υπηρέτες και να δώσουμε 41 εκ. € για να υπηρετήσουμε τις τσιμεντοβιομηχανίες. Γιατί στην προμελέτη που φέρατε αναφέρεται ότι το SRF κατασκευάζεται για τις τσιμεντοβιομηχανίες».

Ο Μιχ. Μιτζικός της «Δύναμης Βόλου» είπε ότι τάσσεται κατά της δημιουργίας του εργοστασίου και ζήτησε την διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ επισήμανε ότι πήγε στις καλένδες η απόφαση της δημοτικής αρχής να επισκεφθούν την Αθήνα και το αρμόδιο υπουργείο και να διαμαρτυρηθούν για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ. Επιπλέον τόνισε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής SRF δεν θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών αι για το περιβάλλον, ενώ δεν θα είναι βιώσιμο. Τέλος επισήμανε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει σχεδιάσει έργα υποδομής και δεν έχει διεκδικήσει σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Ο Απ. Νάνος της ΛΑΣ δήλωσε ότι η παράταξή του τάσσεται κατά της δημιουργίας του εργοστασίου παραγωγής SRF. «Εσείς δεν το λαμβάνετε υπόψη και πάτε να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα εταιρειών και εργολάβων που θα κερδίσουν από αυτή την επιχείρηση» τόνισε. Η ΛΑΣ δεν ψήφισε ο Τεχνικό Πρόγραμμα με τον κ. Νάνο να τονίζει ότι λείπουν έργα όπως ο αντισεισμικός έλεγχος σχολικών και δημοσίων κτιρίων, κατασκευή σχολικών κτιρίων και άλλων υποδομών. «Προϋπολογίζετε 1,7 εκ. € για ανάπλαση Καραμπατζάκη και Ζάχου κάτι που δεν το έχει ανάγκη η πόλη και καταστρέφετε τον τόπο και δίνετε και λεφτά και για την Κουμουνδούρου. Έχετε δώσει 100.000 € για φωτισμό που παίρνετε από ανταποδοτικά».

Κόντρα για τα σχολεία
Η κόντρα Μπέου-Νάνου συνεχίστηκε με το δήμαρχο Βόλου να του επισημαίνει ότι τα ίδια λέει τέσσερα χρόνια και τόνισε ότι η δημοτική αρχή εξασφάλισε 3.200.000 € για σχολικά κτίρια.
Απαντώντας για την κριτική του Μ. Μιτζικού για το δημοτικό θέατρο, είπε ότι η μελέτη ήταν έτοιμη, αλλά άργησε η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ενώ ο δήμος εξασφάλισε άλλα 2,5, εκ. € για να ολοκληρωθεί το έργο.

Θα γίνει εργοστάσιο παραγωγής SRF
Στην τοποθέτησή του ο Αχ. Μπέος τόνισε ότι το εργοστάσιο θα γίνει και το κόστος του θα είναι 50% κάτω από τα προϋπολογιζόμενα 41 εκ. € από το ΕΣΠΑ. Όπως είπε, αυτά τα χρήματα λοιπόν δεν είναι του Δήμου, είναι από ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. ύψους 65 εκ. € που αφορά τη Θεσσαλία και επειδή τα χρήματα αφορούσαν τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα-Καρδίτσα μαζί, η μονάδα Τρικάλων και Καρδίτσας θα γίνει μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για να φθάσουν τα χρήματα να γίνουν τα δύο εργοστάσια σε Βόλο και Λάρισα. «Εμείς είμαστε συμβατοί με τον εθνικό σχεδιασμό και αυτόν της Ε.Ε. και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις και η χώρα θα πληρώσει πρόστιμα. Σε ότι αφορά τον κωδικό που αφορά τα πράσινα σημεία, κύριοι επειδή προφανώς λέτε τη μισή αλήθεια στους πολίτες, για τα πράσινα σημεία, η μελέτη και ο σχεδιασμός από δήμο βόλου είναι έτοιμος εδώ και μήνες, αλλά δεν βγήκε ακόμη η προκήρυξη», τόνισε.

Στις αντιδράσεις πολιτών και δη του μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της Καύσης, Στ. Λημνιού ο κ. Μπέος του απάντησε ότι δεν μιλά «με γραφικούς και ότι είναι άσχετος με το θέμα». Τάχθηκε γενικότερα κατά της καύσης των απορριμμάτων από τσιμεντοβιομηχανίες και πρόσθεσε ότι δεν νομοθετούμε εμείς γι’ αυτά αλλά οι κυβερνήσεις και προέτρεψε τους συγκεντρωμένους να απευθυνθούν εκεί. Όπως είπε, ο Δήμος είναι υποχρεωμένο να τηρεί τη νομοθεσία και δεν θα πει στο εργοστάσιο τι καύσιμα να χρησιμοποιήσει.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι μεγαλύτερη ζημιά η ταφή σκουπιδιών από την δημιουργία εργοστασίου που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια. Και σας ρωτώ. Δεν είναι καλύτερα να ελέγχουμε εμείς εάν το προϊόντα της δικής μας μονάδας είναι καλό και που θα το πουλήσουμε, σε αντίθεση με τα εισαγόμενα που έρχονται από Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αποχωρώντας ο Στέλιος Λημνιός κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ και πρόσθεσε ότι δηλητηριάζει τους πολίτες.

Ενοχλημένος από τις παρατηρήσεις των πολιτών δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θ. Θεοδώρου επικρίνοντάς τους για μεροληπτική ενημέρωση των πολιτών και «κατά το δοκούν» ερμηνεία των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.