Nέα σημαντική συλλογή των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας (φωτό)

Mε τη χθεσινή δωρεά της Βολιώτισσας καθηγήτριας Ανθούλας Ελευθερίου – Ντελαέ

Μία σημαντική συλλογή προστέθηκε στους αρχειακούς θησαυρούς των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, με τη χθεσινή δωρεά της Βολιώτισσας καθηγήτριας Ανθούλας Ελευθερίου – Ντελαέ, αυτής της πρέσβειρας του Βόλου στη Γαλλία, όπου από τη δεκαετία του ’60 είναι εγκατεστημένη στην πόλη Le Mans με τον φιλέλληνα σύζυγό της Ζαν Μαρί και τα πέντε παιδιά τους. Όπως έγινε γνωστό σε ανάρτηση των ΓΑΚ, «η Ανθούλα που πρωτοστάτησε στην αδελφοποίηση του Βόλου με το Le Mans στις αρχές της δεκαετίας του 1980 επί δημάρχου Μιχάλη Κουντούρη, μας δώρισε το προσωπικό της αρχείο με όλη τη σχετική αλληλογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες αυτής της κίνησης. Μέσα από την αλληλογραφία της Ανθούλας με την τότε διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου Ελένη Σεφεριάδου-Πρίντζου, την γραμματέα του ιδρύματος και δημοτική σύμβουλο Λένα Τσικρικώνη, τα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Ίωνα Παπαδόπουλο, Παντελή Μωραΐτη και Ντανιέλ Πορτοφέρι, ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες της αδελφοποίησης.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το σύμφωνο φιλίας Βόλου και Le Mans υπογράφηκε στις 28 Ιανουαρίου 1983 από τους δημάρχους Μιχάλη Κουντούρη και Ρομπέρ Ζαρρύ με την παρουσία σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τις αδελφοποιήσεις ο Πάνος Σκοτινιώτης. Ακόμη και ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλος δήλωσε με ενθουσιασμό την υποστήριξή του. Στην αδελφοποίηση επένδυσαν και οι επόμενες δημοτικές αρχές συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο πλευρών σε πολλούς τομείς (εκπαίδευση, τέχνη, νοοτροπίες, γεύσεις, τουρισμό).
Η δωρεά της Ανθούλας συμπληρώνει το αρχείο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (δωρεά των μελών του ΔΣ του Μαίρης Τσακνάκη-Γαβαλά, Μαίρης Φλετορίδου και Άρτεμης Κουτσούκου), καθώς και του Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου (δωρεά της πρώην διευθύντριάς του Ελένης Σεφεριάδου-Πρίντζου), αναδεικνύοντας την παράδοση της Γαλλοφωνίας στο Βόλο.
Στη φιλόξενη αυλή της Ανθούλας στα Παλαιά του Βόλου όπου μας υποδέχτηκε με τον Ζαν Μαρί, μας περίμενε και μια άλλη έκπληξη: μερικές φωτογραφίες της από τη δεκαετία του 50 με την φίλη της Ντίτα Μαντζώρου (μετέπειτα αρχαιολόγο), στη μνήμη της οποίας έχει δωρηθεί από την μητέρα της στα ΓΑΚ Μαγνησίας το υπέροχο μεσοπολεμικό οίκημα του αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριου, στο οποίο στεγαζόμαστε.
Η τελευταία της έκπληξη η πρωτότυπη έκδοση του γαλλικού βιβλίου “Le Voyageur de la Jeunesse”, που τυπώθηκε το 1804 στο Παρίσι με ενδιαφέροντας περιηγητικά κείμενα.
Η κοσμοπολίτισσα Ανθούλα, έχοντας ζήσει μια μυθιστορηματική ζωή, έχοντας ταξιδέψει σε απίθανα μέρη, έχοντας γνωρίσει και συναναστραφεί με σημαντικούς ανθρώπους, έχοντας ανοίξει το σπίτι της στη Γαλλία σε τόσους Έλληνες και μη, είναι ένας πλούτος γνώσης για τον παλιό Βόλο όπως τον έζησε από τα τελευταία χρόνια του μεσοπόλεμου, στην ταραγμένη δεκαετία του 40 και ύστερα, μνήμες που πλέον ξεθωριάζουν.
Αποχαιρετώντας την νιώθαμε έντονη τη βαθιά πνευματικότητα που την διακρίνει και την ανοιχτωσιά της σκέψης της».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.