Νικ. Παπαπέτρος: Ο μεγαλύτερος ευεργέτης της ΕΡΓΗΛ ο Μπέος- Θα πληρώσει 12 εκ. € επιπλέον η ΔΕΥΑΜΒ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 9 εκ. € και η ΕΡΓΗΛ ζητάει ακόμη 10 εκ. €!

Ως τον μεγαλύτερο ευεργέτη της ΕΡΓΗΛ σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, χαρακτήρισε τον δήμαρχο Αχ. Μπέο ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Νίκος Παπαπέτρος, καθώς από λάθη, αβλεψίες και «μαγκιές», τα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης θα επιβαρυνθούν με 12 εκ. € επιπλέον, σε σχέση με τα 7,5 εκ. € που ήταν η συνολική οφειλή το 2014. Ο κ. Παπαπέτρος υπογράμμισε ότι  μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 9 εκ. € και η ΕΡΓΗΛ ζητάει ακόμη 10 εκ. €!

 

Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Συμμαχία για τον Βόλο» Νίκος Παπαπέτρος, που αφορούσε στις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΓΗΛ. Ο κ. Παπαπέτρος κάλεσε τον δήμαρχο σε «μονομαχία» για οποιοδήποτε θέμα, με από κοινού συνέντευξη, με όρους και κανόνες, ώστε να γίνεται δημόσιος διάλογος με επιχειρήματα και όχι με φωνές. Ο κ. Παπαπέτρου είχε δίπλα του στην συνέντευξη Τύπου τους δικηγόρους κ.κ. Αλέξανδρο Κατσακιώρη και Γιάννη Τσάτσο, ανακοινώνοντας και την υποψηφιότητά τους με την «Συμμαχία για τον Βόλο».

 

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Λεωνίδας Μαυρογιάννης, δημοτικός σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, ο οποίος τόνισε ότι οι οφειλές της ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ είναι μεγαλύτερες των 9 εκ. €, γιατί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέρει ότι η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει το 80% της οφειλής. Όπως είπε,  ζήτησε από την ΔΕΥΑΜΒ το αντίγραφο της αίτησης χρηματοδότησης, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

«Είναι ανεπίτρεπτο ο δήμαρχος να μη γνωρίζει τι χρήματα έχουν δοθεί στην ΕΡΓΗΛ. Επίσης δεν ενημέρωσε τους πολίτες για τις ενέργειες που έχουν γίνει, όπως έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή», ανέφερε.

Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με μια σοβαρή προσπάθεια που έκανε δημιούργησε επιτροπή παραλαβής του έργου, ανέθεσε στο ΤΕΕ να κάνει αυτοψία, κατέθεσε αγωγή με την οποία διεκδικούσε 5,5 εκ. € και η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προσδιοριστεί για 15 Φεβρουαρίου 2015, αλλά η νυν Δημοτική Αρχή δεν την αξιοποίησε και έφτασε στο 2018 για την πρώτη εκδίκαση υπόθεσης κατά της ΕΡΓΗΛ.

 

Ομολογία αποτυχίας η αίτηση

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Παπαπέτρος είπε ότι το νερό στην πόλη μας αφορά όλους, γιατί είναι και ακριβό και κακό, με αποτέλεσμα οι συμπολίτες να αναγκάζονται να καταναλώνουν εμφιαλωμένο.

«Μας ενδιαφέρει το νερό και η ΔΕΥΑΜΒ ως Δημοτική και όχι ως ιδιωτική επιχείρηση. Η θέση μας είναι θετική στην λύση που δόθηκε από την κυβέρνηση, αλλά η αίτηση της ΔΕΥΑΜΒ για επιχορήγηση είναι ομολογία αποτυχίας, γιατί το πρόβλημα δημιουργήθηκε τα προηγούμενα 9 χρόνια», επισήμανε.

Ο κ. Παπαπέτρος εξήγησε ότι ο κ. Μπέος δεν μπορεί να εισηγηθεί στην κεντρική κυβέρνηση την ψήφιση νόμων και να επιχαίρει γι΄ αυτό και διερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση νομοθέτησε για έναν συγκεκριμένο δήμαρχο λέγοντας πως εάν το έχει κάνει, δεν είναι τιμητικό για εκείνη.

Κάνοντας αναδρομή για το έργο και τη σύμβαση της ΕΡΓΗΛ, ανέφερε  πως αυτή υπογράφηκε το 2005 επί δημαρχίας Α. Βούλγαρη, που σήμερα είναι στο ΔΣ του Μουσείου της Αργούς και δεν τόλμησε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, το έργο κάποια στιγμή θεωρείται δικαίως παραδομένο, καθώς η ΕΡΓΗΛ είπε ότι πέρασε το προβλεπόμενο δίμηνο και το 2009 προσέφυγε στο Εφετείο Λάρισας και ζητούσε τη σύμβαση και κάποιες προσαυξήσεις. Η απόφαση του 2011 έκανε δεκτή την άποψη ΕΡΓΗΛ και κατά της απόφασης ασκήθηκε αναίρεση στον Άρειο Πάγο που προσδιορίστηκε να συζητηθεί το 2013 αλλά επειδή ήταν προσωρινά εκτελεστή η απόφαση του Εφετείου,  έπρεπε να καταβληθεί ποσό 5 εκ. € στην ΕΡΓΗΛ.

Ο Άρειος Πάγος, συνέχισε ο κ. Παπαπέτρος,  το καλοκαίρι του 2014 χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της απόφασης με την προοπτική ότι θα έπρεπε να δώσει η ΔΕΥΑΜΒ το ποσό του 1 εκ. €. Το χρέος τότε της ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ μαζί με τους τόκους ήταν 8,5 έως 9 εκ. €, παρόλο που η ΔΕΥΑΜΒ δεν έδωσε τα στοιχεία.

 

Αερολογίες και ψέματα

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του δημάρχου, ο Ν. Παπαπέτρος είπε ότι «ακούσαμε αερολογίες και ψέματα κατά εργολάβων, που διεκδικούν ό,τι ορίζει ο νόμος, ακούσαμε για ευθύνες της Πολιτείας που δεν συνέβαλλε να γίνει εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ και η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε,  γιατί τα χρέη θα μεταφερόταν στον Δήμο και θα εκποιούνταν η δημοτική περιουσία της ΔΕΥΑΜΒ».

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε ότι ήταν άνανδρο ο δήμαρχος να πει ότι φταίνε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ελέγχθηκαν και απαλλάχθηκαν για τις όποιες πράξεις και παραλείψεις εκείνης της περιόδου και ουδείς καταδικάστηκε.

«Έχει μέγεθος γίγαντος, αλλά πολιτική ψυχή νάνου ο δήμαρχος. Δεν είναι συμπεριφορά πολιτικού ανδρός να επιρρίπτει ευθύνες στους συνεργάτες του και στους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαπέτρος.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Αχ. Μπέο ότι προσπάθησε και προσπαθεί με παραμύθια να ξορκίσει το κακό και με τζάμπα μαγκιές, ότι θα τους βάλει φυλακή κλπ. και πρόσθεσε ότι η παραίτησή του από την αγωγή Σκοτινώτη και η κατάθεση νέας, είχε αποτέλεσμα η απόφαση να βγει τον Απρίλιο του 2018 και η ΔΕΥΑΜΒ να πληρώνει τόκους.

«Είπε θα τους βάλει όλους φυλακή και ξεκίνησε και διαδικασία πειθαρχικής δίωξης. Κι όμως τέθηκε υπάλληλος σε 18 μήνες αργία, η υπόθεση ακυρώθηκε γιατί ποινικά δικαστήρια είχαν κρίνει διαφορετικά και η ΔΕΥΑΜΒ πλήρωσε 18 μισθούς και τόκους υπερημερίας στον άνθρωπο αυτό», συμπλήρωσε.

 

Ο δήμαρχος υπήρξε ο μεγαλύτερος ευεργέτης της ΕΡΓΗΛ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος όταν εκδόθηκε η απόφαση 8/2014 οι απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ ήταν περίπου 4 εκ. €, το εργολαβικό όφελος ήταν 1,120.000 € συν ΦΠΑ,  σύνολο δηλαδή 6.600.000 € το καλοκαίρι του 2014.

 

«Πλέον τόκων οι συνολικές οφειλές ήταν μεταξύ 8,5 και 9,5 εκ. €, μείον το 1 εκ. € που είχε καταβληθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου, το υπόλοιπο καταβλητέο ήταν 7,5, εκ. €», τόνισε ο κ. Παπαπέτρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από 1/92014 μέχρι σήμερα η ΕΡΓΗΛ έχει εισπράξει 9 εκ. €, είτε ευθέως είτε με κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (ΟΛΒ, δήμους, Νοσοκομείο κλπ.).

Στις 19/7/2022 κατατέθηκε αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας 7.637.000 € για να δώσει στην ΕΡΓΗΛ και φέτος μετά τον νόμο που ψηφίστηκε ζήτησε 10.500.000 €. Συνολικά από τον Σεπτέμβρη του 2014 η ΕΡΓΗΛ πήρε 9 εκ. ευρώ και ζητάει άλλα 10.500.000. Δηλαδή επιπλέον 12 εκ. € από αυτά που ζητούσε αρχικά, ανέφερε ο κ. Παπαπέτρος.

«Ο δήμαρχος υπήρξε ο μεγαλύτερος ευεργέτης της ΕΡΓΗΛ. Χαστουκάκια δεν έδωσε, φιλάκια έδωσε και μάλιστα άλλοι έχουν την άποψη ότι μπορεί να μην ήταν τυχαία αυτή η ευεργεσία», τόνισε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τον Βόλο».

Ο ίδιος είπε ότι όταν βγαίνει μια δικαστική απόφαση υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης, κάτι που δεν έκανε η ΔΕΥΑΜΒ. Αν το καλοκαίρι το 2014 η ΔΕΥΑΜΒ έκανε κάποια ρύθμιση με την ΕΡΓΗΛ, δεν θα προκαλούνταν ζημιά τέτοιου μεγέθους και η ζημιά αυτή συνδέεται με δημοτική, ή με δημόσια περιουσία που τώρα καλείται το δημόσιο να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα προβεί σε νομικές ενέργειες για τη ΔΕΥΑΜΒ, ο κ. Παπαπέτρος είπε ότι αν η διοίκηση ΔΕΥΑΜΒ συνεργαστεί, θα εξετάσει το πως θα λύσει το θέμα. Αν συνεχίσει όμως να αρνείται και να ρίχνει μπάλα στην εξέδρα, μπορεί να ενεργοποιηθεί η Εισαγγελία και να τα διερευνήσει αυτεπάγγελτα.

«Η πολιτική ζωή δεν αντιμετωπίζεται με ποινικοποίηση. Σε αντίθεση με την νυν δημοτική αρχή που έχει κάνει χιλιάδες μηνύσεις. Δεν θα ακολουθήσω αυτή την τακτική, παρά μόνο αν υπάρξει άρνηση συνεργασίας», τόνισε και συμπλήρωσε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνεται ανάληψη ευθυνών και συλλογική δράση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.