Νίκος Αθανασάκης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Να εισέλθει και η ψηφιακή ψήφος στις βουλευτικές εκλογές»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Εργαλεία για την μείωση της αποχής ηλεκτρονική και επιστολική ψήφος

Το 70% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της τοπικής Νέας Δημοκρατίας προσήλθε στις κάλπες τις Κυριακής για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ που επανεξελέγη για ακόμη μία θητεία, κ. Νίκο Αθανασάκη να σημειώνει ότι ήταν μία δημοκρατική διαδικασία, στην οποία εκφράστηκε η πλειοψηφία των μελών. Ο κ. Αθανασάκης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη επεσήμανε τη σπουδαιότητα της ηλεκτρονικής αλλά και επιστολικής ψήφου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ενταχθούν ως εργαλεία ακόμη και στις εθνικές εκλογές, για τη μείωση της αποχής.
«Η ψηφιακή ψήφος είναι κάτι που πρέπει να γίνεται παντού και στις βουλευτικές εκλογές. Το κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, μόνο εμείς είμαστε λίγο πίσω και πρέπει να υπάρχει μία κοινοβουλευτική συναίνεση, ώστε να μπορούν οι Έλληνες όπου και να είναι να μπορούν να ψηφίσουν. Βλέπουμε πόσο μεγάλη είναι η αποχή στις εκλογικές διαδικασίες και για να αυξήσουμε τη συμμετοχή πρέπει να έχουμε διόδους διαφορετικούς», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, ο οποίος μίλησε για τις εκλογές του 2019 που ο κ. Τσίπρας όπως είπε, τις έκανε τον Ιούλιο.
«Φανταστείτε πόσος κόσμος δούλευε σεζόν. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Υπάρχουν πολλές εποχικές δουλειές, που δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι πολύ καλό να υπάρχουν επιστολική ψήφος, ηλεκτρονική ψήφος όλες αυτές οι μέθοδοι, που υπάρχουν παντού στον κόσμο, ώστε να διευκολύνεται η ψήφος των ανθρώπων», τόνισε.
Το τεχνικό πρόβλημα που στέρησε την ψήφο των ηλεκτρονικά εγγεγραμμένων
Στο μεταξύ, ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε και στα παράπονα μελών του κόμματος, οι οποίοι εγγράφηκαν και πλήρωσαν ηλεκτρονικά τη συνδρομή τους, ύψους 12 ευρώ αλλά τελικά δεν βρίσκονταν τα ονόματά τους στις λίστες.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη αυτό το φαινόμενο δεν συνέβη μόνο στη Μαγνησία αλλά πανελλαδικά, με το σύστημα της Γραμματείας Πληροφορικής του κόμματος, που εκδίδει τους εκλογικούς καταλόγους, να μην έχει περάσει μέλη, που έκαναν όλη τη διαδικασία ηλεκτρονικά.
«Δεν ξέρω να πω γιατί έγινε. Όταν το καταλάβαμε και πήραμε τηλέφωνο μήπως μπορούσαμε να το παρακάμψουμε και να γραφούν με το χέρι, να μπορέσουν να ψηφίσουν εφόσον είχαν αποδεικτικό πληρωμής και εγγραφής στο κόμμα, δεν γινόταν, όπως μας είπαν. Η πληροφορική το 2025 μας δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, ενώ έπρεπε να μας τα λύνει», σχολίασε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η γραμματεία οργανωτικού κινήθηκαν, ώστε να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα, να προτείνουν τη δημιουργία συμπληρωματικού χειρόγραφου καταλόγου ώστε να ψηφίσουν τα μέλη που είχαν πρόβλημα κι έπειτα να ελεγχθούν πάλι. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν το έκανε αποδεκτό η Γραμματεία Πληροφορικής.

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ επεσήμανε ότι τα μέλη που αποκλείστηκαν τελικά από την εκλογική διαδικασία δεν έκριναν κάποιο αποτέλεσμα στην κατάταξη των συνέδρων αλλάζοντας τους συσχετισμούς.
Σημείωσε δε, ότι σε σύνολο 2903 οικονομικώς τακτοποιημένων μελών, ψήφισαν 2353 μέλη, με την προσέλευση να ξεπερνά το 70%, ενώ ψηφιακά ψήφισαν περίπου 600-700.
Αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας για την ηλεκτρονική εγγραφή, ο κ. Αθανασάκης εξήγησε ότι υπήρχαν τα εχέγγυα να μην μπορούν να ψηφίσουν πολλοί από τον ίδιο υπολογιστή και το ίδιο email και επεσήμανε ότι στα μέλη αυτά που έγινε το λάθος, θα γίνει επιστροφή χρημάτων ή θα έχουν την επιλογή να κάνουν επανεγγραφή.
«Ήταν μια εσωκομματική γιορτή δημοκρατίας. Είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις 122.000 μέλη πανελλαδικά, που πληρώνουν 12 ευρώ για να ψηφίσουν κι όχι 1 ή 2 ευρώ. Η ΝΔ αποδεικνύει ότι έχει άμεση επαφή και σύνδεση με όλα τα κοινωνικά στρώματα», κατέληξε ο κ. Αθανασάκης.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.