«No Burn»: “Προμελετημένο έγκλημα” η τροποποίηση της ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ

Κάλεσμα σε μεγάλη πορεία – συλλαλητήριο της 29ης Μαΐου

«Η νέα τροποποίηση της ΑΕΠΟ αποκαλύπτει το πλήρες σχέδιο της ΑΓΕΤ-Lafarge: Παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια, πέντε το μήνα τα πλοία που θα ξεφορτώνουν στο λιμάνι της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών No Burn»
Όπως τονίζει, «τροποποιήθηκε εκ νέου η ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ-Lafarge και είναι πλέον ολοφάνερος ο σχεδιασμός της για απεριόριστη καύση σκουπιδιών και μετατροπή της τσιμεντοβιομηχανίας σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι πλέον θα μπορεί να εισάγει φορτία προς καύση με έως και 5 πλοία το μήνα, να αυξήσει τα εγχώρια φορτία χύμα σκουπιδιών που θα παραλαμβάνει με νταλίκες οδικώς, ακόμη και να κάψει στους κλιβάνους της 120.000 τόνους από οποιοδήποτε βιομηχανικό απόβλητο ζήτησε να κάψει. Και επειδή ΑΕΠΟ σημαίνει «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων», πρέπει να πιστέψουμε ότι η επέκταση της δραστηριότητας της τσιμεντοβιομηχανίας σε ένα τεράστιο καμίνι, που καταπίνει τοξικά απόβλητα και ξερνάει θάνατο, θα είναι φιλική στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.
Στην πραγματικότητα, η νέα τροποποίηση της ΑΕΠΟ αποκαλύπτει το πλήρες σχέδιο της ΑΓΕΤ-Lafarge για την επιβίωσή της μετά την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα, άρα και τη μειωμένη παραγωγή τσιμέντου. Προκειμένου να συνεχίσει να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, το ενδιαφέρον της στρέφεται στο πώς θα κυριαρχήσει στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση τους, με μεθόδους που βαφτίζει «φιλικές στο περιβάλλον» και επιλεγμένες για να «βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα». Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη ένας νόμος, αυτός για την «κυκλική οικονομία», κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα των τσιμεντοβιομηχανιών. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η εταιρεία βαφτίζει «πράσινα» τα νέα της προϊόντα, αυτά που περιέχουν τα τοξικά υπολείμματα της καύσης, αφού είναι φανερή η αγωνία της τον τελευταίο καιρό να βελτιώσει το προφίλ της στα μάτια της κοινωνίας και να ξεχαστεί αυτό που όλοι γνωρίζουμε καλά: ότι λειτουργεί χάρη σε συνεχείς φωτογραφικές τροποποιήσεις και νομοθετήσεις, που εγκρίνονται από μια διεφθαρμένη εξουσία, ακριβώς γιατί η λειτουργία της είναι τόσο βλαπτική που δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί σε συνθήκες σεβασμού του οικοσυστήματος και της ανθρώπινης ζωής.
Για τον ίδιο λόγο δωρίζει ό,τι μπορεί στον τομέα της δημόσιας υγείας, με την αρωγή ντόπιων διεφθαρμένων βουλευτών και την εκκωφαντική σιωπή των Αρχών. Εκκωφαντική η σιωπή τόσο της λαλίστατης –κατά τα άλλα– αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη, που μήνες τώρα γνωρίζει τους ρυπαντές αλλά… δείχνει αλλού, αφήνοντας με νόημα την ΑΓΕΤ έξω από το κάδρο, όσο και του κ. Αγοραστού που αρέσκεται να «καμαρώνει» ως «πράσινος περιφερειάρχης», αλλά ξεχνά ότι στην Περιφέρειά του θα βρίσκεται σε λίγο ένας από τους πιο βρώμικους νομούς όλης της Ευρώπης, ο πιο μεγάλος αποτεφρωτήρας σκουπιδιών και τοξικών αποβλήτων. Κι αυτό, χάρη στην ανοχή τους και στην τυφλή εφαρμογή των πολιτικών της νεοφιλελεύθερης παράταξής τους.
Για αυτό και δεν μας εκπλήσσει αυτή η νέα τροποποίηση της ΑΕΠΟ. Το έγκλημα είναι προμελετημένο και έχει συνέχεια. Ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος του ανθρωποφαγικού σεναρίου τους, αν δεν το ανατρέψουμε με επιμονή και διαρκή αγώνα όλης της κοινωνίας του Βόλου. Η μόνη απάντηση στην καταστροφή που μας επιφυλάσσουν είναι η αντίδρασή μας και η απαίτησή μας να ακουστεί η φωνή και το όραμά μας για τον τόπο που ζούμε και θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας No BURN καλούμε όλους τους συμπολίτες μας στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge, αλλά και στην επέκτασή της σε άλλες βιομηχανίες εντός και εκτός Μαγνησίας, αγώνα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες δράσεις διαμαρτυρίας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη πορεία – συλλαλητήριο της 29ης Μαΐου – Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών, που συνδιοργανώνουμε με πλήθος συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα.

fb: VolosNoBurn
e-mail: [email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.