Ο παλαιός αρνητής και σημερινός θιασώτης του Μουσείου της Αργούς

Του Ηλία Ξηρακιά τ. Αντιδημάρχου Βόλου

Με συγκίνηση, όπως τόνιζε σε τοπικό κανάλι, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης για την κατασκευή του Μουσείου της Αργούς. Δήλωνε περήφανος και συγκινημένος, γιατί το έργο γίνεται επί θητείας του. Όσοι, βέβαια, παρακολουθούν τη δραστηριότητα του Δήμου Βόλου, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι οραματίσθηκαν και ποιοι σχεδίασαν την προηγούμενη περίοδο την κατασκευή ενός σημαντικού για την πόλη Μουσείου, που θα γίνει σημείο αναφοράς και προστιθέμενη αξία για την περιοχή. Θυμούνται πολύ καλά τι έκαναν οι προηγούμενοι, τι έκανε ο ίδιος και τι δήλωνε λίγες ημέρες μετά την εγκατάστασή του στο Δημαρχείο, το Σεπτέμβριο του 2014.
Το έργο, βέβαια, είναι μια συνέχεια των προηγούμενων Αρχών και υλοποιείται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γιατί ο ίδιος ο Δήμαρχος εναντιώθηκε και ήταν αρνητής της κατασκευής του έργου.
Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Σκοτινιώτη), έχοντας υπόψη ότι το Μουσείο της Αργούς ήταν για πολλά χρόνια στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της πόλης, ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης του. Με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας (τεχνική βοήθεια) προκήρυξε διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για ένα πρωτότυπο έργο.
Με τη συμμετοχή σχεδόν εβδομήντα(70) μελετητικών γραφείων, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός το 2014 με την ανάδειξη των τριών πρώτων βραβείων. Η τυπική επικύρωση του διαγωνισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε, γιατί ο τότε υποψήφιος Δήμαρχος ζητούσε με εξώδικα να σταματήσει κάθε δραστηριότητα του Δήμου, το οποίο και σεβαστήκαμε.
Μόλις όμως εγκαταστάθηκε στην πλατεία Ρ. Φεραίου δήλωνε, με το γνωστό ύφος του, όπως έκανε και γι’ άλλα θέματα (βλέπε ΕΡΓΗΛ κλπ), ότι η κατασκευή του Μουσείου, για μια “ψαρόβαρκα” όπως αποκαλούσε το πλοίο της Αργούς, δεν ήταν πλέον στις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής.
Έτσι η επικύρωση του διαγωνισμού αναβλήθηκε, οι κατασκευαστικές μελέτες δεν ανατέθηκαν έγκαιρα κι χάθηκε η περίοδος του ΠΕΠ 2014-2020, όπου η επιλεξιμότητα του έργου είχε προβάδισμα λόγω της χρηματοδότησης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχίστηκε κανονικά η επικύρωση τού διαγωνισμού και η ανάθεση των αναγκαίων μελετών για να φτάσουμε, σχεδόν μετά από 10 χρόνια, να εξασφαλίσουμε νέα χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου. Οι πολίτες μπορούν να αναρωτηθούν αν κέρδισε ή έχασε η πόλη απ’ αυτές τις ανακολουθίες που προκάλεσαν τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση.
Όσοι οραματίσθηκαν και σχεδίασαν το Μουσείο είμαστε ενθουσιασμένοι για τη νέα χρηματοδότηση που δρομολογεί επιτέλους την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου. Δεν μπορεί όμως ο παλαιός αρνητής του Μουσείου και σήμερα θιασώτης του να πανηγυρίζει υβρίζοντας τους προηγούμενους και να μην απολογείται για τα πολλά χαμένα χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.