O πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δεν ανταποκρίθηκε στα μέλη της Συμμαχίας για το Νερό γιατί…ξέχασε λόγω Πάσχα

Προσπάθεια της Κίνησης να έρθει σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς αποτέλεσμα

Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία προσπαθεί η Κίνηση Πολιτών για το Νερό να έρθει σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ΔΕΥΑΜΒ, Διεύθυνση Υγείας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Λιμεναρχείο – για το θέμα του Παγασητικού και του Βιολογικού, αφού όπως αναφέρει και η ίδια κάτι τέτοιο δεν είχε αποτέλεσμα. Ενδεικτική είναι μάλιστα η απάντηση που πήραν τα μέλη της Κίνησης από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Άρη Σαββάκη, που…ξέχασε λόγω Πάσχα. Αναλυτικά η Κίνηση αναφέρει σε ανακοίνωση της « Από τις 28 Φλεβάρη, όταν έγινε το ειδικό δημοτικό συμβούλιο για τον Παγασητικό και τον Βιολογικό, στο οποίο η δημοτική αρχή αρνήθηκε την πληροφόρηση και υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα του νερού (!), επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή γύρω από τα δύο αυτά ζητήματα.

Η διαβεβαίωση του τρίτου σε δυόμιση χρόνια προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ σε συνέντευξή του πριν το Πάσχα, ότι τα προβλήματα του βιολογικού θα λυθούν με ίδια μέσα και προσωπικό, αποκλείοντας την ιδιωτικοποίηση και ότι στο τέλος Απρίλη θα έχει αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του, είναι τουλάχιστον παραπλανητική.

Η προσπάθεια της Συμμαχίας για το Νερό, που ξεκίνησε πριν το Πάσχα, να έλθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – ΔΕΥΑΜΒ, Διεύθυνση Υγείας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Λιμεναρχείο – δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Θετικά απάντησε μόνο το Λιμεναρχείο. Στη συνάντηση όμως αυτή, που έγινε την Δευτέρα 24/4 , τα μέλη της Συμμαχίας, παρακολούθησαν ένα ακόμη θέατρο του παράλογου. Οι “αρμόδιοι” δήλωσαν αναρμόδιοι γιατί ασχολούνται μόνο με τις …πετρελαιοκηλίδες.
Από τους υπόλοιπους, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα απαντήσει στο αίτημά μας εντός 50 ημερών, η Διεύθυνση Υγείας δεν ανταποκρίνεται, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ χασκογελώντας δήλωσε ότι το …ξέχασε λόγω Πάσχα.

Ως εκ τούτου καταλήγουμε στα πιο κάτω συμπεράσματα, με βάση τα οποία διαμορφώνουμε την στάση μας από δω και στο εξής:
• έχουμε απέναντί μας αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ευθυνόφοβες και υπάκουες σε άνωθεν εντολές.
• η στάση των αρμόδιων πολιτικών φορέων (Περιφέρεια-Δήμος) υποκρύπτει συνδιαλλαγή και κουκούλωμα του προβλήματος της ρύπανσης του Παγασητικού ενόψει του καλοκαιριού. Σε λίγο καιρό θα μοιραστούν οι γαλάζιες σημαίες σε παραλίες εντός Παγασητικού, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Μετά τη δήλωση του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ ότι ο βιολογικός θα λειτουργεί τέλεια μέχρι τέλη Απρίλη, προστέθηκε και η δήλωση της αντιπεριφερειάρχη, ότι μέσα στο Μάη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων από τις παραλίες του κόλπου. Για καθαρά πολιτικάντικους λόγους, οι συναρμόδιοι φορείς ετοιμάζουν το έδαφος για “πεντακάθαρο” Παγασητικό, ενώ δεν έχει μεσολαβήσει καμιά ενέργεια προς τη λύση των προβλημάτων του βιολογικού και η ρύπανση της θάλασσας συνεχίζεται ανενόχλητη.
• οι φορείς κάνουν ότι μπορούν για να πείσουν ακόμη και τους πλέον ανυποψίαστους πολίτες ότι είναι απλά διαμεσολαβητές και στηρίγματα ενός συστήματος που ιεραρχεί τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και το φυσικό περιβάλλον.
Η Συμμαχία για το νερό, ως μια συλλογικότητα από τα κάτω, θα συνεχίσει τον αγώνα για τα κοινά αγαθά όπως το νερό και το περιβάλλον, κάνοντας πέρα φορείς και παρατρεχάμενους της εξουσίας, ανοίγοντας τις πόρτες των δημόσιων – δημοτικών χώρων, όπου συζητιούνται αυτά τα θέματα, σε όλους τους πολίτες και διεκδικώντας δυναμικά την αλήθεια που κρύβεται στα συρτάρια των “υπευθύνων”.
Σκοπεύουμε στο άμεσο μέλλον να οργανώσουμε συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης αλλά και προσφυγή στη δικαιοσύνη εδώ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που θα υποστηριχθεί από εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Η στάση των αρμόδιων φορέων, απαξιωτική απέναντι στις πρωτοβουλίες των πολιτών που αναδεικνύουν καθημερινά τα πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα που δημιουργούνται από τα μνημόνια και τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, μας προσφέρει ένα ακόμη κίνητρο να δυναμώσουμε την κινηματική μας δράση.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας επικεντρωμένοι στην προστασία του Παγασητικού και του νερού ως κοινού αγαθού και παράλληλα συμμετέχουμε σε κάθε κινηματική προσπάθεια που εκδηλώνεται στην περιοχή μας για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.